SUR AJANS- Yapılan açıklamada, “Alevi Ansiklopedisi ile Alevilik tarihi, sosyolojisi, antropolojisi, kültür-sanat ve edebiyatı, coğrafyası, teolojisi, siyaseti ve tüm boyutlarıyla Alevilik gerçekliğini dünden bugüne ve geleceğe taşımayı hedeflemekteyiz” denildi.

Almanya’nın Dortmund kentinde Kültürel soykırıma karşı Alevi inancının hak ve hakikatini açığa çıkarmak şiarıyla kurulan Rıza Şehri Akademisi açılışını 12 Ocak’ta gerçekleştirmişti.

Rıza Şehri Akademisi, “Aleviler Kendi Ansiklopedisini Yazıyor” şiarı ile düzenleyecekleri ansiklopedi yazılım kampanyasını 27 Nisan’ da başlatacağını duyurdu. Rıza Şehri Akademisi, konuya ilişkin yazılı açıklama yaptı.

‘Hedefimiz alevi inancını asimilasyona karşı korumak’

Rıza Şehri Akademisi, yaptığı yazılı açıklamada şunları dile getirdi:

“Alevi Ansiklopedisi ile Aleviler kendi tarihine, inancına, kültürüne ve hafızasına sahip çıksınlar, kendi anlam ve duygu dünyalarını geleceğe taşısınlar, hakikatleri ile buluşsunlar istiyoruz. Bugüne kadar biz Alevilerin tarihini, kültürünü ve inancını egemenler ve iktidarı elinde bulunduranlar yazdı. Her seferinde bize katliam ve soykırımları dayatan bu nahak zihniyet, şimdi de bizim kadim hafızamızı silmek, kendi Alevi’sini oluşturmak istiyor. Alevi Ansiklopedisi, devletlerin ve Alevi düşün dünyasının dışındaki kesimlerin Alevilik hafızasına ve tarihsel hakikatine dönük manipülasyon, yok etme, zorla dönüştürme gibi müdahalelerine karşı, Alevilerin ilk kez birlikte kendi bilgi üretiminin girişimi olacaktır.

Alevi Ansiklopedisi, Alevilerin düşün dünyasından süzülerek derlenmiş tarihsel ve güncel bilgilerin, çağın ve Alevi toplumunun ihtiyaçları gözetilerek düzenlenen, işlevsel bilgi-aktarım çabası ve girişimidir. Alevi Ansiklopedisi, Alevilik üzerinde farklı hesap ve planları olanların manipülasyonlarına, yönlendirmelerine, zorla dönüştürme girişimlerine karşı güçlü itirazın ve bilimsel kaynak oluşturmanın arayışıdır. Alevi Ansiklopedisi ile Alevilik tarihi, sosyolojisi, antropolojisi, kültür-sanat ve edebiyatı, coğrafyası, teolojisi, siyaseti ve tüm boyutlarıyla Alevilik gerçekliğini dünden bugüne ve geleceğe taşımayı hedeflemekteyiz. Alevi toplumsallığının ürettiği yeni kavramları da kapsayacak tarzda, Alevilerin dinamik bilgi ve hafıza kaynağı olacaktır. Alevilerin temel başvuru kaynağı olsun diye çalıştaylar, konferanslar, seminerler vb. etkinlikler düzenleyerek, akademi dünyası ile yazılım sürecini birlikte yürüteceğiz. Alevi Ansiklopedisi, “Yol Bir Sürek Bin bir” hakikatinden hareketle Alevi toplumunun çok dilli, çok kültürlü yapısını esas alan, Aleviliği tüm boyutlarıyla resmetmeyi hedeflemektedir.

Alevi Ansiklopedisi, farklı akademik yaklaşımlara kapı aralayan, Alevi toplumunun kültürel zenginliğini farklı pencerelerden değerlendiren, Alevilik üzerine çalışan uluslararası akademik-entelektüel çevrelerle buluşturmanın, bilimsel yöntem ve araçlarla kalıcı, güvenilir, çok sesli bilgi kaynağını oluşturmanın girişimidir. ‘Bir Kelime de Sen Söyle!’ Kampanyası ile silinmek istenen Alevi hafızasını canlı tutmak ve inanç değerlerimizi Alevi canlarımızla buluşturmak istiyoruz. Her kelime, bize ait olan hakikat hikayemizi ve tarihi kadim hafızamızı anlatsın ki, geleceğimiz karartılmasın diye tarihe not düşmek istiyoruz. Bu anlamda Alevi Ansiklopedi kampanyasının amaç ve ana hedefi; Alevi kültürünü, tarihini, inanç değerlerini ve öğretilerini asimilasyona karşı korumak, Alevilerin kendilerinin yazdığı temel başvuru kaynağını her sürekten Alevilere kazandırmaktır.

Bir kelimeye bir euro lokma çağrısı

Her Alevi canı; ‘Bir Kelimeye Bir Euro’ lokmasıyla geleceğimizi birlikte belirlemeye çağırıyoruz. Çocuklarımızı sosyal medyadaki kirli bilgilerden ve egemenlerin asimilasyonundan korumak istiyorsak, bize dayatılan çaresizlik ve çözümsüzlük sarmalında birbirimizin Xızır’ı olalım istiyoruz. Biz, bize dayatılan asimilasyonu ve kültürel kuşatmayı aşabilir, Yol önderi Pirlerimizin öncülüğünde inancımızın tarihsel hakikati ile canlarımızın temel başvuru kaynağı yarınlara ışık olsun istiyoruz. Tüm duyarlı kamuoyunu Xızr’ın himmeti ile sesimize ses olmaya, hakikat arayışımıza haldaş olmaya çağırıyoruz.

Kaynak: PİRHA