SUR AJANS- 2002 yılında başlayan mahkeme süreci ve devamında çektikleri zorluklara değinerek açıklama yapan Vakıf Başkanı Hüsniye Takmaz, hem yerelde hem merkezde hükümete karşı mücadele ettiklerini ifade etti.

İstanbul Karaağaç Alevi Bektaşi Dergahı’na AKP tarafından hileli satış yöntemiyle el konularak İl binası yapılmış ancak yıkım sırasında külliye alanındaki tüm mezarlar ve tarihi eserler tahrip edilerek yok edilmek istenmişti. Alevi Bektaşi Eğitim ve Kültür Vakfı tarafından mezar taşlarının bir kısmı kurtarıldı. Türk ve İslam Eserleri Müzesi’ne korunmak üzere teslim edilmişti.

Alevi Bektaşi Eğitim ve Kültür Vakfı’nın verdiği hukuk mücadelesi kazanımla sonuçlandı.

Alevi Bektaşi Eğitim ve Kültür Vakfı, 18 yıl aradan sonra müzede bulunan mezar taşlarını ait olduğu yer olan Karaağaç Dergahı Külliyesi’ne bırakarak açıklama yaptı.

DEM Partili vekiller: Tavşantepe’de doğal olmayan ölümlerin tamamı araştırılsın! DEM Partili vekiller: Tavşantepe’de doğal olmayan ölümlerin tamamı araştırılsın!

Açıklamaya, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Milletvekili Celal Fırat, Alevi Bektaşi Eğitim ve Kültür Vakfı Başkanı Hüsniye Takmaz ve Karaağaç Bektaşi Dergahı’nın yöneticileri katıldı.

Takmaz: Mezar taşlarımızın büyük bir kısmını aldık

Vakfın Başkanı Hüsniye Takmaz, yaptığı açıklamada, “18 yıl önce teslim ettiğimiz mezar taşlarımızın bugün büyük bir kısmını aldık. Bu bizim için çok önemli bir gün. Mezar taşlarımızı almış olmamız bizim için Karaağaç Dergahı’nın tapusunun yarısını almışız gibi hissettiriyor. Tüm Türkiye’deki Alevi yurttaşların gözü aydın olsun. Çünkü Karaağaç Dergahı’nın mezar taşlarının büyük bir kısmı dergaha taşınmış durumda. Diğer kalan mezar taşlarımızı da alacağız. Çünkü bugünkü araçla alamadık onları” dedi.

“Çok zor bir süreçti”

2002 yılında başlayan mahkeme süreci ve devamında çektikleri zorluklara değinen Takmaz, şöyle konuştu:

“Aşağı yukarı 22 yıl oldu. Hala mahkemelerimiz devam ediyor, bitmiş değil. Son mahkemede bizim lehimize karar verildi. Bu bizim için yer altındaki hazinenin yer üstüne çıkması gibi bir değerdi. Tam anlamıyla olmasa da büyük bir kısmını kazandık. Yıllardır bu dergahla ilgili yaptığımız çalışmalar, mahkemeler, kapının açılması çok uzun bir aşama oldu. Bu aşamalar tüm Alevi yurttaşlarımızın katkısıyla gerçekleşmiş oldu. Çok zor bir süreçti. Kazı esnası çok zordu. Sürekli günlük olarak ya polise ya zabıtaya gidiyorduk. Özellikle hem yerelde hem merkezde hükümete karşı mücadele etmek gerçekten çok zor. Ama biz hem yerelde hem merkezde hükümete karşı gerçekten mücadele ettik.”

Kaynak: PİRHA