Diyarbakır’da 7 yıldır kenti yöneten kayyumlar ne ulaşım ne de altyapıya dair var olan sorunları çözmüş değil. Her yağmurda göle dönüşen köprülü kavşaklardaki manzara bu yıl da tekrarlandı. Peki bu manzaranın tekrar edilmesi neyden ve kimden kaynaklanıyor?

Dün gece Urfa’da etkili olan sağanak yağış alt geçitleri deyim yerindeyse göle dönüştürdü. Urfa ve Adıyaman’da açıklanan resmi verilere göre 11 kişi yaşamını yitirdi. Urfa’daki göl manzaralarının bir benzeri de Diyarbakır yaşandı. Yağışla birlikte köprülü kavşakları su bastı, kentin trafiği felç oldu.

sel-diyarbakir

Diyarbakır’da etkili olan sağanak yağış, nedeniyle oluşan bu tablo kentin altyapı sorununu bir kez daha gözler önüne sererken, kenti yöneten kayyumlar altyapı sorununun çözümünde sınıfta kaldığını gösteriyor. Her yağmurdan sonra aynı manzaranın yaşanması ise yetkili kurumların hassasiyetini sorgular nitelikte.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, 13 Mart’ta, selin yaşandığı illeri uyarmıştı. Uyarılara rağmen her yıl alt geçitlerde aynı manzaranın tekrar etmesi akıllarda soru işareti bırakıyor. Peki Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün günler öncesinden uyardığı sel ve taşkınlar nedeniyle alt geçitlerin göle dönüş nedeni ne? Uzmanlara göre son dönemlerde alt geçitlerin göle dönüş nedeni ise bakımsızlık ve ilgisizlik.

Görüştüğümüz uzmanlar, her yıl tekrarlanan aynı görüntülerin bakımsızlık ve ilgisizlikten kaynaklandığını, “Bu alt geçitleri normal zemin kodunun altında olduğu için. Bunlar yapılırken yağmur ve diğer yağışların birikmesine karşın drenajlarının iyi hesaplanması gerekiyor. Muhtemelen aşırı yağışlar hesaplanmadan yapılan bir tasarım hatası vardır. Başka bir nedeni ise bunların temizliğinin belli bir dönemde takip edilerek yapılması lazım. Sonuç bu giderlerin olduğu yerlerde toz ve çöpler birikerek giderleri tıkayabilir. Dolayısıyla bunların bakımlarının düzenli aralıklarla yapılması gerekiyor. Tüm yaşanan bu durum bunların eksikliğinden kaynaklanıyor olabilir” sözleriyle açıklıyor.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ni kayyum olarak yöneten Diyarbakır Valiliği de Meteorolojinin uyarısını kendi sayfasında paylaştı. Uyarıyı sosyal medyada paylaşmakla yetinen kayyum yönetimi, alt geçitlere yönelik önlemleri ise gözden kaçırdı.

Diyarbakır Kent Koruma ve Dayanışma Platformu ise Urfa’nın ardından yereldeki yetkilileri önlem almaya çağırmıştı.

Bir başka önlemsizlik ve ilgisizlik örneği de 6 Şubat'ta yaşanan depremden sonra Dicle Nehri'nin hemen yanında kurulan çadır kent yaşandı.

17 Şubat'ta TMMOB Diyarbakır İl Koordinasyon Kurulu, yaptığı bir basın açıklamasında, çadır kentin bulunduğu alanın sel ve taşkın riski taşıdığını söylemişti. Alanın insan sağlığı açısından da sorunlu olduğu belirtilen açıklamada yetkililere 'vazgeçin' çağrısı yapılmıştı.

Artı TV'de "Gün Başlıyor" programını sunan gazeteci Musa Özuğurlu'nun 17 Şubat'ta bu çağrı haberini aktarış yorumu ise dikkat çekti.

Editör: Ali Abbas Yılmaz