Amedspor Tekerlekli Sandalye Bedensel Engelliler Basketbol Takımı sporcularından Doğan İlhan, “Deplasmana gidiyoruz, maça çıkacağız. Salona yaklaştığımız zaman seyircinin önünde yerde sürünerek iniyoruz. Bir sporcu motivasyonuyla maça çıkamıyoruz. Deplasmanda araçtan sürünerek inmek çok kötü bir duygu. Bu hiç güzel bir görüntü değil. Buna itirazımız var” dedi. SUR AJANS/ÖZEL Amedspor Tekerlekli Sandalye Bedensel Engelliler Basketbol Takımı sporcularının idmanlara ve deplasman maçlarına çıkarken yaşadıkları ulaşım çilesi pes dedirtiyor. Gençlik Spor İl Müdürlüğü’nün engelli sporcuların kullanımına göre dizayn edilen aracı otoparkta yatarken, engelli sporcular engel durumlarına uygun olmayan transit araçla ulaşım eziyeti yaşıyor. Araca binerken tekerlekli sandalyelerinden inmek ve sürüne sürüne araca binmek zorunda kalan engelli sporcular, sürünerek maça çıkmaktan dolayı yaşadıkları mağduriyeti dile getiriyor. Amedspor Tekerlekli Sandalye Bedensel Engelliler Basketbol Takımı Başkanı Ali Rıza Yıldırım, birçok kez Gençlik Spor İl Müdürlüğü’nden araç tahsisi için gerek yazılı olarak gerekse bizzat giderek başvurduklarını ancak olumlu bir geri dönüş almadıklarını belirtti. Yıldırım, engelli sporcuların ulaşım sırasında çektikleri sıkıntıları dile getirerek, “Biz bu aracı kullanamıyoruz. Tamam deniyor, size döneriz deniliyor ama dönülmüyor. Gerek stadyumda gerek Gençlik Spor’un otoparkında bu araç yatıyor. Bu araç kullanılmıyor. Başka arkadaşlarımız kullanmış olsa daha az üzüleceğiz. Biran önce buna bir çözüm bulunsa iyi olur. Bu prosedürler çok fazla uzatılmadan sorunun çözülmesi ve engelli sporcularımızın kullanması için izinlerin çıkmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı.
Uslu: Sorun kısa sürede çözülecek
Diyarbakır Gençlik ve Spor İl Müdürü Nüammer Uslu ise sorunun kısa sürede çözüleceğini belirtti.
‘Deplasmana giderken transit ya da benzer araçlarda sporcularımız çok zorlanıyor’
Amedspor Tekerlekli Sandalye Bedensel Engelliler Basketbol Takımı Başkanı Ali Rıza Yıldırım, “Amedspor Tekerlekli Sandalye Bedensel Engelliler Takımı, şehrin tek bedensel engelliler takımıdır. Amatör Ligde de bir takım vardı ama bu sene dondurdular. Sosyal Hizmet Uzmanı olarak 2 yıldır takımla ilgileniyorum. Önceki haftaya kadar da namağlup gidiyorduk. Gençlik İl Spor Müdürlüğü’ne ait araç stadyumun altında yatıyor. Bizim rakiplerimiz, bize deplasmana gelenler, gerek iç sahada gerek dışarıya gittiklerinde hep bu otobüsü kullanırlar. Gaziantep, Konya, Batman diğer iller bize geldiğinde herkes bu otobüsü kullanır. Ama biz defalarca dilekçe yazdık ve en son sporcuları alıp gittim ama otobüsü bize tahsis etmediler. Bu otobüsün asansörü var ve engelli sporcuların taşınmasına uygun olan bir araç. Otobüs engelliler açısından kullanımda rahat olduğu için sporcularımıza tahsis edilmesi iyi olurdu. Çünkü diğer araçlarla yolculuk yaparken gerçekten çok zorluk çekiyoruz. Otobüs aylardır stadyumun otoparkında yatıyor ama bize vermiyorlar. Gençlik Spor İl Müdürü aracı veremeyeceğini söylüyor. Biz deplasmana gittiğimizde takımlar Gençlik Spor İl Müdürlüğü’nün araçlarını kullanıyorlar. Ancak biz daha o aracı görmedik bile. Geçen Konya’da olimpiyatlar oldu. Araç Konya’ya gitti ama bize kullandırılmıyor. Sonuçta sporcularımız bedensel engelliler ve çeşitli özel durumları var. Daha sıklıkla tuvalete gidiyorlar, ihtiyaçlarını gideriyorlar. Bu araç bunlar için dizayn edilmiş bir araçtır. Biz sporcularımızla beraber Gençlik Spor İl Müdürlüğü’ne gittik ve sporcuların özel durumuna göre başka bir aracın olmadığını da ifade ettik. Yakıtını biz dolduralım, şoförünün konaklamasını biz karşılayalım dedik. Maalesef bir yanıt alamadık. Biz şehir içinde bir maça gittiğimizde dahi bu aracı istemiyoruz. Deplasmana giderken transit ya da benzer araçlarda sporcularımız çok zorlanıyor. Biz sadece deplasman maçlarının olduğu günlerde bu aracı kullanalım diyoruz. Araç bizim olsun ya da uzun süre kullanalım demiyoruz. 15 günde bir deplasmana giderken kullanalım diyoruz. Maalesef bu konuda hiçbir dönüş olmadı. Transitle yolculuk tıkış tıkış oluyor. Tekerlekli sandalyeleri söküp arkaya koltuklara dayıyoruz. Bu şekilde tam 14 saat yolculuk yaptık ve en az 20 defa durduk.
‘Sporcularımız araca sürünerek biniyorlar’
Sporcuların ulaşımda yaşadığı eziyeti dile getiren Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü: "Engelli sporcularımız hem antrenmanlara hem maçlara zor koşullarda gidip geliyorlar. Rakiplerimiz, başka şehirlerden gelen takımlar engellilere has yapılan ve onların engel durumuna göre dizayn edilen asansörlü araçlarla gidip geliyorlar. Ama biz, uzun süredir engellilere uygun bir araç olmasına rağmen maalesef bundan faydalanamıyoruz. Başvurularımıza olumlu bir geri bildirim alamadık. Kendi şartlarımızı zorlayarak ve engelli sporcularımızın ulaşımına uygun olmayan bir araçla bu ulaşımı sağlamaya çalışıyoruz. Bu konuda hem biz hem sporcularımız ciddi sıkıntılar yaşıyor. Umarım biran önce bu soruna bir çare bulunur. Çünkü sporcularımız araca sürünerek biniyorlar. Tekerlekli sandalyeler için bazen ikinci bir araç kiralamak zorunda kalıyoruz. Şehrimizde engellilerin kullanımına uygun ve onlara tahsis edilebilecek bir araç var ancak gerek dilekçeyle gerek sporcularla birlikte gidip sözlü olarak bu talebimizi yineledik ama buna olumlu bir yanıt alamadık. Sporcularımızın ulaşımda yaşadığı bu eziyet açıkçası insana yaraşır bir durum değil. Bizler ikinci ligde mücadele eden profesyonel bir kulübüz ve idmanlarımızı yapmak o deplasmanlara gitmek zorundayız. Bu şekilde bir ulaşım insan onuruna yakışır bir durum değil. Engelli bireylerin birçok alanda yaşadıkları sıkıntılar var ama bu durum kabul edilebilir bir şey değil. Özellikle bu çağda bu görüntülere açıkçası alışmak da istemiyoruz. Ancak maalesef yaşadığımız durum da bu."
‘Sonuçta biz bu aracı kullanamıyoruz’
Defaatle istemelerine rağmen aracın Amedspor Tekerlekli Sandalye Bedensel Engelliler Basketbol Takımı’na tahsis edilmediğini ifade eden Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü: “Çeşitli defalar dilekçe yazdık. Önce cevap vermediler. Sonra aracın kaskosuyla ilgili bir sıkıntı olduğunu söylediler. Daha sonra aracın il dışında olduğunu söylediler. Sonra biz şifaen görüştük, arkadaşlarımız, sporcularımız görüştü. Ancak bize bir geri dönüş olmuyor. Bizim ligimiz başladı. Diyarbakır’da profesyonel olarak tekerlekli sandalye basketbolunu yapan tek takımız. Bu araç bu gibi durumlar için tahsis edilen bir araç ama nihayetinde biz o aracı kullanamıyoruz. Biz araç sadece bize tahsis edilsin başka kimse kullanmasın da demiyoruz. Maçlarımıza, idmanlarımıza bu sporcuların özel durumundan kaynaklı yaşadıkları problemlere bir çare olsun diye bu aracı istiyoruz. Aracın Konya’daki bazı uluslararası müsabakalara gönderildiği söylendi. Geldikten sonra tahsis edilsin dedik ama ligimiz başladı, önümüzdeki hafta devre arasına gireceğiz, 10 maç oynadık ve ne idmanda ne maçta o aracı kullanamadık. Bizi üzen şey şu; çeşitli illerden bizim rakiplerimiz (Antep, Urfa, Konya) bize geldiklerinde bu araçlarla geliyorlar. Yani, bu konuda birçok emsal var. Niye bize verilmiyor, açıkçası anlamış değiliz. Bizim kendimize özel bir talebimiz yok. Çocukların yaşadığı özel durumdan kaynaklı, onlara göre dizayn edilmiş bu aracı kullanmak istiyoruz. İnanın aklımıza kötü şeyler getirmek istemiyoruz. Bizim bir takımımız var ve zaten kendi anlamlarında çeşitli zorluklar yaşıyorlar. Bu çocukların spor yapması bence çok değerli bir şey. Bizlerin bu konuda daha çok yardım etmemiz gerekirken, çeşitli gerekçelerle ki, o gerekçeleri de bilmiyoruz. Sonuçta biz şuna bakıyoruz, bu aracı kullanamıyoruz. Tamam deniyor, size döneriz deniliyor ama dönülmüyor. Gerek stadyumda gerek Gençlik Spor’un otoparkında bu araç yatıyor. Bu araç kullanılmıyor. Başka arkadaşlarımız kullanmış olsa daha az üzüleceğiz. Biran önce buna bir çözüm bulunsa iyi olur. Bu prosedürler çok fazla uzatılmadan sorunun çözülmesi ve engelli sporcularımızın kullanması için izinlerin çıkmasını istiyoruz artık."
‘Yağmurlu havalarda yaşadığımız sıkıntı daha da artıyor’
Erdal Aktaş, “Tekerlekli sandalye ile ulaşımda Gençlik Spor’un araçları çok daha uygun. Asansörlü olduğu için tekerlekli sandalyeden inmeden ulaşım sağlayabiliyoruz. Ama diğer araçları (transit) kullandığımız zaman tekerlekli sandalyemizden inmek zorunda kalıyoruz. Artı aracın içinde de sürünmek zorunda kalıyoruz. Yağmuru var, çamuru var. Artı tekerlekli sandalyeden koltuğa geçme noktasında ciddi sıkıntılar yaşıyoruz. Kendi sandalyemizle direkt aracın içine geçebilsek daha sağlıklı olur. Yağmurlu havalarda yaşadığımız sıkıntı daha da artıyor. Araca binen arkadaşlar zemini ıslattığında sürünerek araca bindiğimiz için elbiselerimiz ıslanıyor. Tekerlekli sandalyemizin araca yerleştirilmesi de ayrı bir sorun. Çünkü bunun için ekstra birilerinin bizlere yardımcı olması gerekiyor. Müsabakalara gittiğimizde en doğal ihtiyacımız olan lavaboya gitme bile büyük sıkıntı oluyor. Tekerlekli sandalyeyi araçtan çıkarıp tekrar biniyoruz. Sonrasında tekrar tekerlekli sandalyeden inip araca biniyoruz. Diğer takımlara bakıyoruz Gençlik Spor’un tahsis ettiği asansörlü araçlarla geliyorlar. Tekerlekli sandalye ile aracın kapısına geliyorsunuz ve asansörle araca geçiyorsunuz. Diğer servis araçları ise o imkanı vermiyor. Bu durum hem efor hem güç anlamında bize sıkıntı veriyor. Biz engelli bireyler olarak hayatın içine katılmaya çalışıyoruz. Bu spor bizim için çok büyü bir avantaj. Bütün bu imkansızlıklara rağmen, inatla bu sporu oynamaya çalışmamız, hayatı sevmemizden kaynaklanıyor. Biz hayatın kolaylaştırılması tarafında olmak istiyoruz. Yoksa, hayat bize zaten zor ama bu kolaylıklar sağlanmadığı zaman daha da zorlaşıyor. Engelliler için bu kolaylık sağlanabilmeli diye düşünüyorum.”
‘Diğer takımlar gibi tekerlekli sandalyelerimizle araca binmek istiyoruz’
Amedspor’da oynadığını belirten Ceylan Yılmaz ise araç sorununa ilişkin şunları söyledi: “Bir engelli olarak zaten sıkıntı yaşıyorum. Diğer şehirlere gidip gelmek gerçekten çok zor oluyor. Yol uzun olduğunda daha çok sıkıntı yaşıyoruz. Diğer takımlar nasıl araçlarına biniyorsa biz de tekerlekli sandalyelerimizle araca binmek istiyoruz.”
‘Deplasmanlara zorluk çekerek, yorularak gidip geliyoruz’
22 yaşındaki Süleyman Çalım 4 yıldır spor yaptığını belirterek şöyle konuştu: “ Ben motosikletle gidip gelmeye çalışıyorum. Çoğu günler yağmurdan dolayı zorluk yaşıyorum. Bakıyorum rakiplerimiz geldiğinde rampalar iniyor ve tekerlekli sandalyeleriyle rahat bir şekilde araca binip iniyorlar. Biz bu rahatlığı yaşayamıyoruz. Deplasmanlara zorluk çekerek, yorularak gidip geliyoruz. Bize bir araç tahsis edilirse iyi olur.”
‘Sürünerek maça çıkıyoruz’
Deplasman maçlarına sürünerek gitmekten dolayı yaşadıklarına değinen Doğan İlhan, şunları söyledi: “Yerde sürünerek araca binmek benim için çok kötü. Sürekli oturmaktan kalçamda bir yara çıkmıştı. Doktor dedi ki, kesinlikle yerde sürünmemen gerekiyor lakin araç bize uygun olmadığı için mecburen yerde sürünüyoruz. Araca binerken o 3 basamağın bizim için ne kadar zor olduğunu dile getirmek istemiyorum. Gençlik Spor’un engelliler için ayrılmış olan otobüsü bizim için çok uygun. Asansörlü olduğu için çok rahat bir şekilde erişebiliyoruz. Eski kulübümdeyken çok eski zamanlarda (5-6 yıl önce) bir defa binmiştim o otobüse. Sonrasında ise binmek hiç nasip olmadı. Deplasmana gidiyoruz, maça çıkacağız. Salona yaklaştığımız zaman seyircinin önünde yerde sürünerek iniyoruz. Bir sporcu motivasyonuyla maça çıkamıyoruz. Çünkü yerde sürünüyoruz. Deplasmanda araçtan sürünerek inmek çok kötü bir duygu. Bu hiç güzel bir görüntü değil. Buna bir itirazımız var."