SUR AJANS - Büro Emekçileri Sendikası Amed Şubesi yaptığı açıklama ile SGK emekçilerinin çalışma koşullarının ağırlaştığını belirtirken ikramiye ve diğer ek ödemelerinin geriye dönük ödenmesi talebini dile getirdi. Büro Emekçileri Sendikası Amed Şubesi, SGK emekçilerinin mağduriyetinin giderilmesi talebiyle Diyarbakır Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü önünde açıklama yaptı. Açıklamayı BES Amed Şubesi Kadın Sekreteri, Güneş Özel okudu. ‘Hem, SGK emekçileri hem de sigortalılar büyük bir kaygı ile beklemekte’ Büro Emekçileri Sendikası Amed Şubesi, açıklamasında şu ifadelere yer verildi: “Tüm kamuoyunun bildiği gibi emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili düzenleme yapılacağı Cumhurbaşkanı ve Çalışma Bakanı tarafından kamuoyu ile paylaşılmıştı. Uzun yıllardır yaşanan mağduriyeti anlatmak için onlarca miting ve benzeri eylemler gerçekleştiren EVT mağduru dernekleri, muhalefet partisi ve konfederasyonumuz KESK de dahil olmak üzere bu konuyu gündemden düşürmemiş ve sonunda seçim arifesinde iktidar, önceden inkâr ettikleri bu sorunla ilgili adım atmak zorunda kalmıştır. 1 Ocak'a 3 gün kala yapılan açıklamanın SGK il müdürlükleri önünde uzun kuyruklara neden olduğunu televizyonlardan ve gazetelerden hepimiz gördük. EYT yasası daha çıkmadan SGK Emekçilerinin iş yükü 2-3 kat artmışken, emeklilik taleplerinin başlaması ile beraber oluşacak iş yükünün nasıl olacağı, nelerle karşılaşılacağı hem, SGK emekçileri hem de sigortalılar büyük bir kaygı ile beklemektedir.”
‘SGK emekçisi artık yeter diyor’
SGK emekçisinin “artık yeter” dediğine vurgu yapan Güneş, sözlerini şöyle sürdürdü: “Sosyal Güvenlik Kurumu yılda ortalama 400 bin civarında emeklilik işlemi gerçekleştirmektedir. Ancak Çalışma Bakanının tarafından EYT düzenlemesi ile 2,5 milyon kişinin bundan faydalanacağı açıklaması yapılmıştır. Bu durumda oluşacak yoğunluğun mevcut personelle karşılanması çok büyük sıkıntılara sebep olacaktır. Sürekli çıkarılan vergi ve prim aflarıyla beraber diğer işlerini de yetiştirmek için zaten gece gündüz demeden çalışan SGK Emekçisi ARTIK YETER diyor. SGK personeli kamu kurumları arasında en düşük ücretle çalıştırılmaktadır. Tamamı üniversite mezunu olan, yıllarca KPSS'ye hazırlanarak yüksek puanlarla atanan SGK Emekçileri açlık sınırındaki bir ücretle 85 milyon vatandaşa hizmet vermektedir. 2012 yılında yayınlanan 666 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile daha önceden SGK Emekçisinin almakta olduğu yılda iki asgari ücret tutarındaki ikramiye ile kimi ek ödemeler kaldırılmıştır. Ancak kimi kadrolar hala almaya devam etmektedir. Emeksiz, haklıyız Sendikamızın öncülüğünde Anayasa Mahkemesi'ne yapılan başvuru sonucu, yasayla verilen bir hakkın kanun hükmünde kararname ile kaldırılamayacağı belirtilerek tekrar düzenleme yapılması en üst mahkeme tarafından karar altına alınmıştır. Ancak Sosyal Güvenlik Kurumu yeni bir düzenleme yapmamış, önceki düzenlemeye de dönmeyerek ikramiyelerimizi ödememiştir. Bu konuda sendikamız defalarca eylem yapmış, mahkemelere başvurulmuş, kimi illerde ilk derece mahkemeler kazanılmasına rağmen sonuç alınamamış hukuksuzluk devam etmiştir.”
‘Ödenmeyen ikramiyelerimizi ve diğer ek ödemelerimizi geriye dönük istiyoruz’
Kamu emekçilerinin ödenmeyen ikramiyelerine değinen Güneş, şöyle konuştu: “Şu anda EYT düzenlemesi ile artacak iş yükü sebebiyle SGK Emekçilerinin mağduriyeti misli ile artmış ve daha da artacaktır. Zaten yapılan ek gösterge düzenlemesinde 3600 ek gösterge kapsamı dışında bırakılan SGK çalışanları bir darbe de buradan almıştır. Kimi kurumlarda iş yoğunluğu sebebiyle farklı isimler altında ek ödemeler yapılmaktadır. Adalet Bakanlığı çalışanları için adalet hizmetleri tazminatı, Sağlık Bakanlığı çalışanları için döner sermaye ödemeleri, Mili Eğitim Bakanlığı'nda ek ders ücretleri, Belediye çalışanlarına denge tazminatı gibi ödemeler yapılmaktadır. SGK doğumdan ölüme tüm vatandaşlarımıza hizmet vermekte olup Mevzuat yoğunluğu ve iş yükü açısından en yoğun kurumlardan biridir. Büro Emekçileri Sendikası olarak; Sosyal Güvenlik Kurumu Emekçileri olarak 2012 yılında haksız ve hukuksuz bir biçimde kesilen ve mahkeme kararına rağmen halen ödenmeyen ikramiyelerimizi ve diğer ek ödemelerimizi geriye dönük istiyoruz!”
‘Ücretsiz yemek hizmeti istiyoruz!’
Güneş kamu emekçilerinin taleplerine ilişkin olarak da şu ifadeleri kullandı: “
- Sosyal Güvenlik Kurumu ek ödeme yönetmeliğinde yer alan ek ödeme puanlarına 100’er puan eklenmesini istiyoruz! Ek gösterge düzenlemesinde 3600 kapsamı dışında bırakılan SGK Emekçilerine de 3600 ek gösterge istiyoruz!
Hazine Maliye Bakanlığı'nda olduğu gibi, kurum içi uzmanlık kadrolarının ihdas edilmesini ve sosyal güvenlik tazminatı ödenmesini talep ediyoruz! Ücretsiz yemek hizmeti istiyoruz!
- İnsan onuruna yakışır koşullarda çalışmak, insanca yaşamak istiyoruz!”