DEDAŞ, Diyarbakır’da 45 günlük faturaların yurttaşlarda oluşturduğu mağduriyete ilişkin yaptığı açıklamada “ulusal tarife” uygulandığını ve zamlı tarife uygulanmasının söz konusu olmadığını belirtti.

DEDAŞ, Diyarbakır’da 45 günlük faturaların yurttaşlarda oluşturduğu mağduriyet üzerine basına yansıyan gelişmelere ilişkin açıklama yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Kahramanmaraş, Hatay, Adıyaman, Malatya illerinin tamamıyla; Gaziantep’in Islahiye ve Nurdağı ilçelerindeki elektrik ve doğalgaz faturalarının tanzim ve tahsilini 3 ay süre ile erteliyoruz.” Sözlerine atıfta bulunulan açıklamada söz konusu iller arasında Diyarbakır ve Urfa’nın olmadığı vurgulandı.

DEDAŞ: “Ulusal tarife” uygulandı, zamlı tarife uygulanması söz konusu değil

DEDAŞ’tan yapılan açıklamada şu hususlara değinildi:

KASED Raporu: Kadınlar için çadırlarda güvenli ortam oluşturulmadı KASED Raporu: Kadınlar için çadırlarda güvenli ortam oluşturulmadı

“Elektrik Piyasası Tüketici Hizmetleri Yönetmeliği” gereğince elektrik faturaları, olağan koşullarda 30-35 günde bir okunmaktadır. Deprem felaketi gibi yaşadığımız mücbir sebepten ötürü sorumluluk bölgemizde yer alan Diyarbakır ve Şanlıurfa’da son faturalandırma süresi 45 güne kadar uzamıştır.

-Bir yandan deprem felaketine uğrayan vatandaşlarımız için yapılan çalışmalara destek olurken, diğer taraftan bu iki ilimizdeki abonelerden Müşteri Memnuniyet Merkezi’ne gelen faturalandırma talepleri, hassasiyetle irdelenmiş ve konu ilgili mercilere iletilmiştir.

-Abonelerin kullanım gün sayısına bağlı tüketimi arttığından faturalarında da buna bağlı artış yaşansa da ‘ulusal tarife’ uygulandığı için abonelerin tüketimine ait birim fiyatta buna bağlı herhangi bir artış veya zamlı tarife uygulanması söz konusu değildir.

-Tüketim gün sayısı ne olursa olsun günlük 8 Kwh ve altındaki tüketimler daha önceden de olduğu gibi 1. kademeden yani ucuz tarifeden hesaplanmakta,  günlük 8 Kvw üzerindeki tüketimler ise 2. kademeden faturalandırılmaktadır.

-Diğer bir ifade ile 30 gün içerisinde okunan faturalar 30x8=240 Kwh’lik tüketim indirimden faydalanırken, 45 günlük okunan faturada 45x8=360 Kwh’lik kısım 1. kademeden faturalanıp geri kalan kısım var ise 2. kademeden faturalandırılmaktadır. Bu sebeple herhangi bir hak kaybı ve mağduriyet yaşanmamaktadır.

-Faturaların doğruluğu EPDK’nın internet sayfasında “Fatura Hesaplama Modülü” üzerinden tüketilen enerji miktarları Kwh cinsinden girilerek kontroller yapılabilmektedir.

-Deprem nedeniyle yıkılan ve ağır hasar gören yapılarla ilgili Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerinden gelen bilgiler günlük olarak sisteme işlenmekte ve buralarda herhangi bir okuma yapılmamaktadır.”