Çevre ve Şehircilik Bakanlığı depremde yıkım yaşayan Adıyaman, Maraş, Adana, Antep, Malatya, Hatay ve Urfa’da konut ihaleleri yaparken, Diyarbakır için ise henüz ihale açılmadı. Diyarbakır’da depremden sonra ortaya çıkan konut sorununa dair ne zaman adım atılacağı belirsizliğini korurken, barınma sorunu yaşayan yaklaşık 100 bin yurttaş biran önce sürecin başlamasını bekliyor.

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı-Toplu Konut İdaresi Başkanlığı, depremden etkilenen illere dönük açığa çıkan konut sorununa ilişkin Adana, Adıyaman, Antep, Maraş, Hatay,  Malatya ve Urfa için konut ihaleleri yaptı. Söz konusu illeri kapsayan 50 ihale yapan bakanlık Diyarbakır için ise henüz tek bir ihale yapmadı.

Maraş merkezli depremlerde yıkım yaşayan 11 ilden biri olan Diyarbakır’da yaklaşık 30 bin konut oturulamaz hale gelirken, bu konutlardaki 100 bin yurttaşın barınma ihtiyacı çözüm bekliyor.

Kentte 7 bin 500 kişi çadırlarda ve yurtlarda barınırken, barınma sorunu bulunan yurttaşların büyük bir bölümü kendi imkanları ile geçici bir çözüm bularak barınma sorununu gidermeye çalışıyor.

‘Diyarbakır’ın hiçbir konut ihalesi yapılmadı’

Depremden sonra kentte oluşan konut açığına ilişkin konuşan Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yaptığı ihalelerde Diyarbakır’ın yer almamasına ilişkin şunları söyledi: “Diyarbakır’daki konutların tamamının Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından 30 bine yakın konutun oturulamaz olduğuna ilişkin rapor çıktı. Ama barınmaya baktığınızda Valilikçe yapılan açıklamada 7 bin 500 kişinin çadırlarda ve yurtlarda barındırıldığı ifade ediliyor. Şimdi yaklaşık 30 bin konut demek 100 bini aşan kişi demektir. Bu da demektir ki, Diyarbakır’da 100 bin kişi çadırda değiller ama evlerine de gidemiyorlar. Tabii ki kentimizin sosyal ilişkileri insanımızı dışarıda bırakmıyor. Akrabalarının evinde, varsa köylerde, kırsalda sığındıklarını biliyoruz. Bu da önemli bir barınma sorunu olduğunu gösteriyor ve bunun biran önce çözülmesi gerekiyor. Maalesef şuana kadar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yaptığı ihalelerde henüz Diyarbakır’ın hiçbir konut ihalesi yapılmadı. Birçok deprem ilinde ihale yapılıp konut yapımına başlanmasına rağmen Diyarbakır’da henüz başlanmadı. Bu insanların kalıcı barınma sorununun doğru bir şekilde çözülmesi gerekiyor. Hem kentin imar boyutunu doğru değerlendirmek gerekiyor hem de biran öncece özellikle bir yerlere sığınmış olan insanların barınma sorununu çözmek en önemli hedeflerimizden bir tanesidir.”

Editör: Ali Abbas Yılmaz