2015'te UNESCO’nun Dünya Mirası ilan ettiği Hevsel Bahçeleri, çöp molozlarının atıldığı bir alana dönüştü. Hevsel Bahçeleri ile bütünleşen Dicle Nehri ise atık kanalizasyon suyuna teslim edilmiş durumda. Arif Bulut/ÖZEL HABER Diyarbakır’da bulunan Hevsel Bahçeleri ile Dicle Nehri, dünyaca tanınan ve bilinen iki sembol yer. Ancak son süreçlerde kent yetkililerinin vurdumduymaz tavırları nedeniyle iki sembol yer de risk altında. https://twitter.com/surajanscom/status/1618603734132719616

“Araç bizim aracımız ama moloz bizim değil”

Kamuoyunda “Hevsel Direnişi” olarak bilinen ve 2014 yılının Mart ayında Hevsel Bahçeleri'ndeki ağaç kıyımına karşı nöbet eyleminin başlatıldığı yer, moloz alanına dönüştürüldü. Gazetemize gönderilen fotoğraflarda Dicle Üniversitesi’ne bağlı resmi plakalı bir araç molozların olduğu yerde duruyor. Molozların Dicle Üniversitesi tarafından Hevsel Bahçeleri’ne taşınıp taşınmadığını Dicle Üniversitesi yetkililerine sorduk. Konuya dair görüştüğümüz Dicle Üniversitesi Çevre ve Ağaçlandırma Şube Müdürlüğü’ndeki bir yetkili, “Molozların olduğu alanda bulunan araç bizim aracımız ancak molozlar bizim değil. Bunlar, inşaat molozları ve bizim aracımızla oraya taşınmamış. Bizim aracımız, ağaç budamaları sonrası yaprakları taşıyan bir aracımızdır. Üniversitemizde dökülen yaprakları aracımız o gün oraya bırakmış” dedi.

Dicle Nehri’ne kanalizasyon suyu dökülüyor

31 Ocak 2021 tarihinde Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, kent merkezi ile Dicle Üniversitesi’nin bağlantısını sağlayan Fiskaya Caddesi üzerinde bulunan Üniversite Köprüsü’nde yaptığı ışıklandırma ve kaldırım çalışmasını, “Üniversite Köprüsü ışıl ışıl” başlığıyla duyurmuştu. Ancak Üniversite Köprüsü’nün hemen yan tarafında bulunan ve kent merkezindeki yerleşim yerlerindeki atık suyu arıtma tesisine taşıyan rögara bağlı olan plastik borunun patlak olması nedeniyle, atık su artıma tesisine henüz varmadan Dicle Nehri’ne dökülüyor.

“Şimdi haberimiz oldu”

Kimyasal atıkların bulunma ihtimalinin yüksek olduğu atık suyun Dicle Nehri’ne karışmasına ilişkin görüştüğümüz Diyarbakır Su ve Kanalizasyon İdaresi (DİSKİ) Genel Müdürlüğü’ndeki yetkili de durumdan haberdar olmadıklarını şu sözlerle dile getirdi, “Havaların ısınması ya da soğumasıyla boruları birbirine bağlayan contalarda bir gevşeme olabiliyor. Bu nedenle su kaçırmaları yaşanıyor. Kilometrelerce boru hatları var. Bu tip uyarılar bize gelmediği zaman bazen takip etme şansımız olmuyor. Ama şimdi haberimiz oldu ve arkadaşlarımız hemen oraya gidip müdahale edecekler.”

 Sembol mekanlara karşı gösterilen hassasiyet böyle mi olur?

Üniversite sınırlarının dışında Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin hizmet alanında bulunan ve Hevsel Bahçeleri’nin başka bir girişi olan Fiskaya Caddesi’nde bulunan Üniversite Köprüsü’nün hemen yanındaki alana da Fiskaya'da yıkılan yapılardan traktörlerle inşaat molozları taşınıyor. Dört bir yanı moloz çöplerinin döküm alanına dönüşen UNESCO’nun Dünya Mirası ilan ettiği Hevsel Bahçeleri, diğer yandan Hevsel Bahçeleri ile bütünleşen Dicle Nehri’ne atık suların sızması, dünyaca tanınan sembol mekanlara karşı hassasiyeti gözler önüne seriyor.
Editör: Haber Merkezi