SUR AJANS- Diyarbakır Barosu, adli yıl açılışı dolayısıyla adliye önünde açıklama yaptı. Açıklamaya, sivil toplum örgütleri temsilcileri, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) ve İnsan Hakları Derneği (İHD) yöneticileri katıldı.

Açıklamayı yapan Diyarbakır Barosu Başkanı Nahit Eren, adli yılın ilk gününün Dünya Barış Günü’ne denk gelmesi dolayısıyla devam eden şiddet olayları, savaş ve çatışmaların son bulması temennisinde bulundu. Her geçen yılın hukuk ve adalet açısından bir önceki yılı arattığını belirten Eren, “Amed Barosu olarak savaş, çatışma ve şiddet olaylarının karşısında olduğumuzu bir kez daha ifade ediyor, hukuk, demokrasi ve insan hakları alanında yaşanan sorunların temelinde Kürt meselesinin çözümsüzlüğündeki ısrar olduğunu hatırlatıyor, toplumun demokratik çözüm beklentilerine karşılık gelecek diyalog ve barış zeminin yaratılması çağrımızı yineliyoruz” dedi.

Bağımsız yargı

Önceki adli yılda hak ihlallerinin kesintiye uğramadan devam ettiğini hatırlatan Eren, “Adil yargılanma hakkının ihlal edildiği, yargı kararlarının uygulanmadığı, hukuki güvenlik ilkesinin sağlanamadığı bir yerde hukuk devletinden bahsetmek de mümkün olmayacaktır. Demokratik bir hukuk devletinde bireyin özgürlüğünün ve toplumsal barışın güvencesi şüphesiz tarafsız ve bağımsız yargıdır. Bu nedenle adaleti yerine getirmekle görevli yargının, devlet ve iktidardan bağımsız olması gerektiği gibi her türlü ideolojik, politik düşünce ve inançsal eğilimlerden de bağımsız olmalıdır. Ancak iktidarların, siyasi saiklerle gündemlerine aldıkları yargılama dosyalarına ilişkin müdahalelerini gizleme ihtiyacı,  yargı kararlarını uygulamama konusunda tereddüt ve endişe duymadıkları zamanlardan geçmekteyiz” diye belirtti.

Utanç yılı

Eren, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve iş insanı Osman Kavala hakkında verdiği ihlal ile Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) Hatay Milletvekilli Can Atalay hakkında verdiği ihlal kararlarının Yargıtay tarafından Anayasa hükümleri yok sayılarak uygulanmadığını anımsattı. Eren, “Geçtiğimiz adli yıl, Amed Barosu tarafından ayrıca bir utanç yılı olarak hatırlanacaktır. 2015 yılında katledilen Baro Başkanımız Av. Tahir Elçi dosyasında; 9 yıllık isteksiz ve etkisiz bir soruşturma ve kovuşturma sürecinden sonra, yerel mahkemece sanıkların beraat ine karar verilmiştir. Bu karar ile cinayetin, hukuk camiasının ve Kürt toplumunun gündeminden düşürülmesinin amaçlandığından hiç bir şüphemiz bulunmamaktadır. İlk günden beri ifade ettiğimiz üzere karanlık bir dönemin başlangıcı olan bu suikastın bütün yönleriyle aydınlanması için hukuk mücadelemizden asla taviz vermeyeceğiz. Bu suikastı hukuk camiasının gündeminden düşürme ve Kürt toplumun hafızasından da silme çabaları asla başarıya ulaşamayacaktır. Kürtlerin mağduru olduğu yargılama dosyalardaki cezasızlık pratiği ve politikası ile dün mücadele ettiğimiz gibi bugünde mücadele etmeye kararlıkla devam edeceğiz” diye belirtti.

Son dönemde Kürt kültürüne dönük artan saldırılar ile ırkçı saldırılara değinen Eren, şöyle devam etti: “Ülkenin batısında Kürt kimliği ve Kürtçe üzerinden yapılan nefret içerikli ve ırkçı söylem ve saldırılar ile yine kentimizde farklı yaşam tarzlarına yönelik müdahale ve saldırılara karşı etkin yargısal süreçler konusundaki isteksizliğe dikkat çekmek ve yetkilileri de bu tehlikeli saldırılara karşı bir kez daha gerekli önlemlere almaya davet ediyoruz. İnsanın en temel hakkı olan ‘yaşam hakkı’ hiçbir koşulda engellenemez ve askıya alınamaz. İnsanların, bulundukları her ortamda insanlık onuruna yakışır bir yaşam sürmeleri bütün insan hakları metinlerinin de temelini oluşturmaktadır. Ancak Ceza İnfaz Kurumlarında hasta mahpusların ölüm haberleri gelmeye devam etmekte,  İdari Gözlem Kurullarını infaz yakmaları, avukat ve aile görüşü konusundaki yasaklamalar, sosyal izolasyon gibi keyfi ve hukuksuz uygulamalar varlığını sürdürmektedir.”

Adalet temennisi

Koyunbaba Dergahı’nın önüne cami yapılıyor Koyunbaba Dergahı’nın önüne cami yapılıyor

Yeni adli yılda stajyer avukatlarının statü, kamu avukatların özlük ve bağımsız çalışan avukatların tüm sorunlarının çözümü ile temel haklarının güvenceye kavuşturulduğu, bağımsız avukatlık faaliyetinin önündeki kurumsal ve yapısal engellerin kaldırıldığı, meslek alanının genişletildiği, avukata yönelik ekonomik ve fiziki şiddeti engelleyecek gerekli mali ve idari düzenlemelerin yapıldığı bir yargı düzenine kavuşmak istediklerini söyleyen Eren, “Adli yılda yargı ve mesleki sorunlarımızın çözüme kavuşacağı, insan hakları ile hukukun üstünlüğüne saygının tam olarak sağlandığı ve herkes için adaletin gerçekleştiği bir yıl olmasını diliyoruz” temennisinde bulundu.

Editör: Haber Merkezi