SUR AJANS/ Diyarbakır Kent Koruma ve Dayanışma Platformu, depreme dair DTSO’da kurduğu Kriz Masası’nda açıklamalarda bulundu. Kenttin depremdeki dayanışmasının örneklik teşkil ettiğine vurgu yapılan açıklamada, son dönemlerde kira fiyatları ve taşıma fiyatlarının fahiş biçimde artırıldığına dair şikayetlerin mercek altına alındığının altı çizildi. Fırsatçılık yapan taşıma firmaları ile ev sahiplerinin isim isim platforma iletildiğinin hatırlatıldığı açıklamada, fırsatçılara ve Hükümete OHAL için çağrı yapıldı. Depremin ilk gününde kentteki 84 STÖ’yü bünyesinde barındıran Diyarbakır Kent Koruma ve Dayanışma Platformu Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası’nda bir Kiriz Masası kurdu. Platformda yer alan STÖ’ler geniş kapsamlı bir koordinasyon oluşturdu. Depremden etkilenenlere ihtiyaçlarının giderilmesi için adım atan platform, enkaz alanları için de iş makineleri ve ekipman ulaştırdı. Valilik ile de ortak çalışmalara imza atan platform, koordinasyon açısından örneklik teşkil etti. Ancak, depremden sonra ilan edilen OHAL ve kentte krizi fırsata çevirerek kira fiyatları ile ev taşıma fiyatlarını fahiş fiyatta artıran kimi kişi ve şirketler Diyarbakır’da var olan bu imajı zedelemeye başladı. Depremden etkilenenlere dönük yapılan çalışmalar, kentin deprem etkisinin tablosu ve platforma ulaşan şikayetler hakkında DKKDP bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıda ilk sözü alan Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Nevin İl, Diyarbakır’ın dayanışmasının öneminden bahsetti. Ve bu dayanışmanın devam edeceğine vurgu yaptı. Ardından Platform adına ortak açıklama yapan Eğitim Sen Diyarbakır Şube Eşbaşkanı Zülküf Güneş, “Kent genelinde halkın, sivil toplum örgütlerinin ve kamu kurum ve kuruluşları ile bir bütün olarak ortaya çıkardığı dayanışma örneği halkımıza umut ve güven sağlamıştır” dedi.

“Kiralar ile ev nakliye fiyatları hakkında yoğun şikayet alıyoruz”

Depremde hasar gören evlerde yaşayan yurttaşlar için barın sorunun da aynı dayanışma ile çözülmesinin önemine dikkat çeken Güneş, “Bu yapılarda ikamet eden ve şuan evsiz kalan halkımıza yeniden Diyarbakır’a yaraşır bir dayanışma örneği sağlamamız gerekmektedir. Kriz merkezimize konut kiralarının iki katına çıkarıldığı, ev taşıma ve nakliye şirketlerinin fiyatları yükselttiği ile ilgili yoğun ihbarlar gelmektedir” ifadelerini kullandı.

“Afeti fırsata dönüştürenleri derhal bu tutumlarından vazgeçmeye çağırıyoruz”

Kentte fırsatçılığa yer verilmeyeceğinin altını çizen Güneş, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu süreçte sivil toplum örgütleri, özel işletmeler ve duyarlı halkımız evini, iş yerini, fabrikasını halkımızın kullanımına açıp, büyük bir dayanıma örneği göstermişken, kentimizde bu tür fırsatçı davranışların; gösterilen olağanüstü dayanışma ruhuna aykırı olduğu hatta gayrı ahlaki olduğu bilinmelidir. Afeti fırsata dönüştürmeye çalışan tüm kesimleri derhal bu tutumlarından vazgeçmeye çağırıyoruz. Aksi taktirde hem hukuksal hem de toplumsal vicdanlarda bu kişi ve anlayışları teşhir edeceğimizi kamuoyuna duyuruyoruz. Halkımız daha yaralarını saramamışken, salt kendi çıkarları için insanlığın değer ve birikimlerini zehirleyen böylesi tutumları tümden ret ettiğimizi bir kez daha ifade ediyoruz.  Halkımızın yararına olmayan hiçbir tutum ve davranışı asla kabul etmeyeceğimizi belirtip, hep birlikte karşı durmamız gerekliliğinin tarihsel ve insani sorumluluğumuz olduğunu vurguluyoruz.”

“Fırsatçıların isim listesi bizde, aynı tutum devam ederse afişe edeceğiz onları”

Diyarbakır’da kendilerine ulaşan şikayetlerin çoğunluğunda kiralık ev ve taşıma fiyatlarının fahiş fiyatta artırıldığının ön planda olduğuna dikkat çeken Kent Korumu ve Dayanışma Platformu Sözücüsü Doğan Hatun, “Gelen şikayetlerde bu konuda fırsatçılık yapan kişilerin isim listesi bizde. Eğer bu çağrılarımızdan sonra aynı tutumlarına devam ederlerse bizim atacağımız diğer adım ise bu kişileri isim işim teşhir etmektir. Biz kaostan yana değiliz. Ancak depremin ilk saatlerinde Diyarbakır’ın gösterdiği bu dayanışma ruhu ülke geneline örnek oldu. Bu dayanışmayı ve bu kentin ismini kimsenin lekeleme hakkı yoktur. O fırsatçılık yapanlara sesleniyoruz. Bu tutumunuzdan vazgeçin” şeklinde konuştu.

Yetkililer ‘sadece AFAD’ kararını gözden geçirmeli, ortak koordine şart

Deprem bölgelerine giden yardımların AFAD tarafından el konulmasına yönelik basında çıkan haberlere atıfta bulunan Hatun,, “Gönüllü insanları engellemeyin. Hiç kimsenin burada bir şeye devşirdiği yok. Bizim tek bir gayemiz var halkımızla dayanışmak. Birlikte koordine olabilirsek depremden dolayı sorun yaşayan halkın ihtiyaçlarına tümüyle cevap vermiş oluruz. O yüzden merkezi otoriteye bir kez daha çağrıda bulunuyoruz. Yekliler dayanışma çalışmalarının sadece AFAD tarafından yürütülmesi kararını tekrar gözden geçirmelerini talep ediyoruz” dedi.

Hükümete çağrı: OHAL engele yönelik değil, yaraları sarmaya dönük olsun

Depremden sonra 10 ilde ilan edilen OHAL’e de değinen Hatun, “OHAL’in uygulanış şeklinin eleştiriyoruz. OHAL’in ilan ediliş şekli şu olmalıydı; Ülkenin bütün kaynaklarını depremden etkilenen illerde yapılan çalışmalar ve yardımların bürokrasiye takılmadan hızlı bir şekilde ulaşmasını amaçlanmalıydı. Ama maalesef OHAL’in mevcut uygulanış tarzı tamamıyla halka yapılan yardımların bazı yerlerde engellenmesi şeklinde uygulanıyor. Merkezi hükümet mümkünse OHAL’in engellemeleri değil de yaraları sarmaya dönük bir araç olarak kullanmalı. Bu da merkezi hükümete bir çağrımızdır. Şuan bizim bir OHAL’e ihtiyacımız yok. İnsanların yaralarını sarmaya ihtiyacımız var” ifadelerini kullandı.

“Diyarbakır’da tek bir enkaz alanı kaldı”

Depremden etkilen Diyarbakır’a dair bilgileri paylaşan Hatun, sözlerini şöyle tamamladı: “Kentte 394 kişi yaşamını yitirdi, yoğun bakımdaki yaralı sayımız 15, yatan hasta sayımız 47, enkazdan çıkarılan toplam yaralı sayısı 902’dir. Diyar Galeria 1 ve 2 Nolu binalarda halen yaklaşık 20 kişi enkaz altındadır. Kentimizde bir tek enkaz alanımız kaldı o da Diyar Galeria’dır.

Hasar tespitinde ortak çalışma devam ediyor

Kentteki hasar tespit çalışmaları platformumuzdaki ilgili meslek örgütleriyle Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından ortak yapılıyor. Kentte bu konuda arama ve tarama çalışmasının yüzde 40’ı tamamlandı. Ancak bu peyder pey sisteme işliyor. Şuan ağırlık verdiğimiz nokta ağır hasarlı yapıların tespitidir. Halkımız içini ferah tutsun bizler kent merkezi ve ilçeleri dahil tüm yapıları tek tek gezip kontrol edeceğiz.

“Diğer deprem bölgelerinin ihtiyaçlarını gidermeye çalışıyoruz”

Başta Adıyaman olmak üzere diğer deprem bölgelerini Kent Korumu ve Dayanışma Platformu olarak ziyaret ettik. Biz oradaki halkın ihtiyaçlarını gidermek için buradan destek veriyoruz. Adıyaman’a Diyarbakır’dan giden yaklaşık 400 kişilik bir gönüllü ekibimiz var ve eksik ihtiyaçları buradan koordineli olarak gidermeye çalışıyoruz. Orada bir barınma sorunu var. Buna yönelik çalışmalara ağırlık vermeye çalışacağız. Yine buradaki barınma alanlarını da geliştirmeye çalışacağız.”

Editör: Haber Merkezi