Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) Mardin Milletvekili George Aslan, okullardaki din dersi dayatmasına dikkat çekti. Konuya ilişkin, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’e soru önergesi yönelten Aslan, ilkokul, ortaokul ve liselerdeki din dersi saatlerinin her geçen yıl arttırıldığını ve seçmeli din derslerinin de fiili olarak zorunlu hale getirildiği belirtti.

Milletvekili Aslan, 2023-2024 Eğitim- Öğretim yılında liselerdeki din derslerinin 8 saat zorunlu, 4 saat zorunlu seçmeli, 4 saat de tercihe bağlı seçmeli olmak üzere haftada 16 saate yükseltildiğinin altını çizdi.

‘9. sınıflardakiler için dini dersler dışında herhangi bir seçenek tanınmamakta’

HEDEP Milletvekili George Aslan, soru önergesinde şu ifadelere yer verdi:

“9, 10, 11 ve 12. sınıfların 2023-2024 Eğitim ve Öğretim yılı ders programında “Din, Ahlak ve Değer” başlığı altında yer alan “Kuran-ı Kerim”, “Peygamberimizin Hayatı” ve “Temel Dini Bilgiler” derslerinden en az birinin seçilmesi zorunlu hale getirilmiştir.

10, 11 ve 12. sınıflarda okuyan Hristiyan öğrenciler için söz konusu din dersleri dışında öğrencilerin farklı alanlardan seçebilecekleri alternatif dersler mevcutken 9. sınıflardakiler için dini dersler dışında herhangi bir seçenek tanınmamaktadır.

“Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi” dersinden muaf olmalarına rağmen seçmeli ders adı altında Hristiyan öğrencilere din derslerini dayatan bu uygulamaya son verilmeli. Öğrencilerin söz konusu derslerden muaf tutulması veya bu dersler dışında farklı alanlardan ders seçebilmelerine imkân sağlanmalıdır.

‘Neden Hristiyan öğrencilerin durumu göz önünde bulundurulmamaktadır?’

George Aslan, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na ilettiği önergesinde Milli Eğitim Bakanı Tekin tarafından cevaplandırılması talebiyle şu soruları yöneltti:

“Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinden muaf olmalarına rağmen 9. sınıflarda okuyan Hristiyan öğrencilere neden din içerikli dersler dayatılmaktadır?

Bütçe belirleniyor: 'Büyüme' söyleminin altındaki 'fakirlik' Bütçe belirleniyor: 'Büyüme' söyleminin altındaki 'fakirlik'

10, 11 ve 12. sınıflar “Din, Ahlak ve Değer” başlığı altında yer alan din içerikli dersler dışındaki dersleri de seçebiliyorken 9. sınıfların söz konusu dersleri seçememesinin gerekçesi nedir?

Okullardaki seçmeli dini ders programları belirlenirken neden Hristiyan öğrencilerin durumu göz önünde bulundurulmamaktadır?

9. sınıflarda okuyan Hristiyan öğrencilerin mağduriyetini gidermek için “Din, Ahlak ve Değer” ders grubuna din dersleri dışında öğrencilerin seçebilecekleri farklı dersler de eklenecek midir?”

Editör: Ali Abbas Yılmaz