Depremzedeler bütün zorluklara rağmen yurtlarında kalarak yaralarını sarmaya çalışıyor. Hem çiftçilik ekipmanları hem de üretim alanlarının depremden etkilenmesiyle birçok çiftçi de mağdur oldu. Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından “İslahiye Biberi” olarak tescillenen biberi yetiştiren çiftçiler, kendilerine derhal destek sunulmasını istiyor.

Yaşanan depremle birlikte üreticilerin kullandığı depolar çöktü, birçok fabrika da kullanılamaz hale geldi. Bunun yanında üreticilerin ekipmanları da zarar görünce, hem yurtiçi hem de yurt dışında çokça talep edilen İslahiye biberinin üretiminde bu yıl eksilme olacak.

Üreticiler şikayetçi

Orta derecede acılığı olan İslahiye biberi, sıcak iklimi seviyor. Nisan ve Mayıs aylarında tohum ve fide hazırlıkları yapılan biberin yetişebilmesi için, don ve aşırı soğuk havadan korunması gerekiyor. Coğrafik olarak uygun koşulların olduğu İslahiye ilçesinde, çiftçilerin başat geçim kaynağı olarak üretilen İslahiye biberi üreticileri tarımın devam etmesi için destek bekliyor.

‘Geçim kaynağı’

İslahiye’nin Karapınar Mahallesi'nde yaşayan Adnan Şahin Menderes (60), hem biber üreticiliği yapıyor, hem de ürettiği biberleri kurmuş olduğu fabrikada işleyerek yurt içi ve yurt dışına biber ve pul biber olarak satıyor. Yaşanan depremin ardından üretim yapamaz hale geldiğini belirten Menderes, fabrikasının da depremde yıkılmasıyla mağduriyet yaşadığını söyledi. Menderes, “Fabrikamız geçen yıl yağan kardan dolayı zarar gördüğü için üretimimiz durdu. Bu yılda yaşanan depremde fabrikamız yıkıldı. Geçen senede herhangi bir yardım alamadık. Yıkılan fabrikamız için kimse bizi sormadı. Biber bu yörenin geçim kaynağıdır. Hem üretimini yapıyoruz, hem de ihracat yapıyoruz” dedi.

‘300 kişi etkilenecek’

Yılın 12 ayında biber üretimi yaptıklarının altını çizen Menderes, bütün makinalarının enkaz altında kaldığını ve üretimlerinin durduğunu kaydetti. Menderes, “Şu an kendi imkanlarımızla yapmaya kalksak 3 aydan önce yapamayız. Burada üretim durduğu zaman buradan faydalanan en az 300 kişiyi etkileyecek. Çevre Şehircilik Bakanlığı'na buraya gelip bakmaları için başvurduk. Ancak gelen kimse olmadı" diye konuştu.

Tek geçim kaynaklarının biber üretimi olduğunu ifade eden Menderes, fabrikanın onarılmaması durumunda üretim sağlayamayacağını, yaşanan mağduriyetin giderilebilmesi için kendilerine yardım edilmesi gerektiğini söyledi. (Kaynak: MA)

Editör: Ali Abbas Yılmaz