Mimoza Kadın Derneği, 16-17 Eylül’de "Kadınların yerel yönetim hizmetlerine katılımlarının güçlendirilmesi” başlıklı çalıştay düzenledi. 2 gün süren çalıştaya Mersin’in dezavanatajlı mahallelerinden farklı kimliklerden kadınların yanı sıra belediye temsilcileri kadınlar katıldı. Kadınlar yaşadıkları sorunları aktarırken, bu sorunlar karşı çözüm yolları için tartışmalar yürütüldü. Ayrıca kadınların yerel yönetimlere katılım oranlarının arttırılmasına dair yapılan sunumlarda karar mekanizmalarında yer almalarına işaret edildi.
Çalıştaya Toroslar ilçesi Portakal Mahallesi’nden katılan Feride Aslan Bilgiç, mahallelerde kadınların en büyük sorunlarının güvenlik olduğunu söyledi. Sokak aydınlatmalarının yetersizliğinden dolayı gece sokakta yürüyemediklerini ifade eden Bilgiç, “Sokak aydınlatmalarının yanında otobüs saatleri akşamları seyrekleşiyor. Kadınlar bu yüzden duraklarda beklerken taciz tehdidiyle karşı karşıya kalıyor. Mahallemizde kadınların bir diğer sorunu ise işsizlik. Belediyelerden talebimiz; kadınları iş gücüne katılımını sağlamaları. Belediyelerde kadınlara istihdam alanları açılması gerekiyor, kadın denilince akla temizlik işleri geliyor. Bu yüzden belediyelerde kadınlara temizlik gibi işler veriliyor. Oysa kadınların kültür, sanat, eğitim ve sosyal alanlarda karar mekanizmalarında bulunmaları gerekiyor” dedi.
Erkek egemen sisteme karşı mücadele
Kürtlerin yoğun yaşadığı Toroslar ve Akdeniz ilçelerinde gençler arasında uyuşturucunun çok fazla arttığına dikkat çeken Bilgiç, belediyelerin ivedilikle bu işe el atmaları gerektiğini söyledi. Şiddete uğrayan kadınların başvurabilecekleri alanların merkezi yerlerden uzak olduğunu ifade eden Bilgiç, “Şiddete uğrayan kadınlar için mahallelerde birimler oluşmalı ve burada onlara rehberlik edecek psikolog ve sosyologların bulunması gerekiyor. Mahallelerde halk meclisleri olmalı ve bunların yarısı kadınlardan oluşmalı, kadınların sorunlarını yerinde dinlemeli. Kadınlar, çözüm üretmeyen, işi ranta çeviren belediye istemiyor. Her belediyede eşbaşkanlık sistemine ihtiyaç var, kadının kendi öz benliğiyle yönetime katılması erkek egemen sisteme karşı da bir mücadeledir” ifadelerini kullandı.
‘Kadın birimlerini erkekler yönetiyor’
Akdeniz Belediyesi HDP Meclis Üyesi Nuran Aslan, birçok belediyenin erkekler tarafından yönetilmesinden ötürü kadınların yaşadıkları sorunlara çözüm üretemediklerini belirterek: “Kadınların istedikleri sistemi kurma şansımız yok. Sürekli mahallerdeki kadınlarla iletişim halindeyiz. Başat talepleri; Akdeniz’de kadın kooperatiflerinin kurulması, mahalledeki kadınların ihtiyaçlarına göre alanlar oluşturulması. Akdeniz Belediyesi’ne kayyum atandığında o kayyum kadın kazanımlarına atanmıştı, geldikleri gibi ilk işleri kadın kazanımlarını yok etmek oldu. Kayyumun gelmesiyle kapanan kadın sığınma evini şuan AKP’li Akdeniz Belediyesi ilk defa kendileri açacakmış gibi reklam yapıyor. Şuanda kadın birimlerinin başında dahi erkekler var onlar yönetiyor” diye anlattı.
Dil sorunu
Yerel yönetimlerden meclise kadın temsiliyetinin arttırılması gerektiğini söyleyen Yerel Yönetim Uzmanı Bahar Özden Coşkun ise “Eşbaşkanlık modelinin uygulanması önemli bir yerde duruyor. 2 günlük çalıştayda çok verimli tartışmalar yürüttük. Kadınların yerel yönetime kazandırılmasındaki en önemli detayın; yerel eşitlik eylem planın hazırlanması oldu. Bu eylem planı kadınların görünürlüğünü arttıracaktır. Bunun için çalışmalar yapacağız. Çalıştayda doğrudan mahalledeki kadınlarla bir araya geldik, onların sorunlarını dinledik. Kadınların ortak sorunu; güvenlik. Kadınlar güvenlik ve kadına yönelik şiddet konusunda başvurulan mekanizmaların azlığından dert yandı. Kadın danışma merkezlerinin mahallelerde kadınların daha rahat erişebileceği yerlerde açılmasının önemi dile getirildi. Dil bariyeri kadınların en büyük sorunlarından biriydi. Göçmen ve Kürt kadınlar dil bariyeri yüzünden birçok mekanizmaya ulaşmakta güçlük çekiyor. Özellikle mülteci kadınlar sosyal hizmetlerden faydalanamadıklarını dile getirdiler” diye anlattı.
Toplumsal cinsiyet eşitliği dersleri
Coşkun, son olarak şunları söyledi: “Tüm bu sorunlara çözüm olarak en başta eşbaşkanlık sistemi geliyor. Bununla birlikte mahalle düzeyinde küçük yaşlardan itibaren erkekleri de içine alan toplumsal cinsiyet eşitliği eğitimleri verilmesi gerekiyor. Mesleki anlamda kadınlara iş imkanı sunulmalı. Kadının bulunmadığı eşitsiz yerel yönetimlerde kadın bakış açısı dahil edilerek belediye hizmetlerinde tasarım, planlama ve bütçelerde olması önemli bir kazanım olacaktır. Çalıştaydaki sorunlar belediye temsilcilerine aktarıldı. Dileriz çözümün bir parçası olurlar." (Kaynak: MA)