Ocağın evlatlarından Erol Çarkanat, “Ocağının Rehber kapısı olan Mahmut Baba, yaşamı boyunca küsleri barıştıran, müşkülleri kaldıran, hastalara şifa veren, rızalığa dayalı bir toplum oluşturan, batıni ilimlere hayiz bir erendir” dedi.

Antalya’da bulunan Kızıldeli Seyyit Ali Sultan Ocağı’na mensup Abdal Aleviler, Bali Baba Türbesi’nde/Dergahı’nda lokmalarını paylaştılar.

Rızalık toplumu

Antalya’da yaşayan Kızıldeli Deyyit Ali Sultan Ocağı’na mensup Abdal Aleviler, Serik Abdurrahmanlar köyünde bulunan Bali Baba Türbesi’nde bir araya geldiler. Kızıldeli Seyyit Ali Sultan Ocağı evliyalarından olan Mahmut Baba’nın hayatı ile ilgili bilgi aktaran ocağın mensuplarından Erol Çarkanat, şunları kaydetti:

Diyarbakır’da KASED'den 'Kadın Surfest Festivali' Diyarbakır’da KASED'den 'Kadın Surfest Festivali'

“Mahmut Baba 19. Yüzyılda yaşamış Kızıldeli Ocağı evlatlarından keramet ve mücizet sahibi bir evliyadır. Kızıldeli Ocağı’nın Rehber kapısı olan Mahmut Baba yaşamı boyunca küsleri barıştıran, müşkülleri kaldıran, hastalara şifa veren, rızalığa dayalı bir toplum oluşturan, batıni ilimlere hayiz bir erendir. Anadolu’da Malatya, Erzincan, Sivas, Erzurum, Kayseri, Adana, Osmaniye, Hatay, Suriye, İran ve Irak’ta hizmet yürütmüştür. Türbesi dayısı Ali Hoca Baba’nın da medfun olduğu Adana-Ceyhan Durhasan Dede köyündedir.”

Ardından Kızıldeli Ocağı Yol Yürütücüsü Mustafa Sazcı ve Fidan Önal deyişler söyledi.  Yol Yürütücüsü Mustafa Sazcı gülbenk verdikten sonra ise lokmalar paylaştırıldı.

Lokmaların pay edilmesinden sonra ise Bali Baba Türbesi’ne ziyaret gerçekleştirildi.

Kızıldeli Seyyit Ali Sultan Ocağı

Malatya Yazıhan ilçesi Yukarı Tenci köyünde mezra merkezli olan Kızıldeli Seyyit Ali Sultan Ocağı’nın Antalya’da 100’e yakın mensubu bulunuyor. Malatya, Antep, Hatay, İstanbul, Çorum ve Sivas’ta evlatları; İstanbul, Adana, Sivas, Antep Malatya, Amasya, Konya, Tokat’ta ve Lübnan’da Bekaa’da 20 hanesi bulunan ocağın aynı zamanda İran’ın Tahran, Şiraz, Kirmanşah, İsfahan, Desbul, Ahvaz’ta 300’e yakın talipleri, Suriye Halep, Şam ve Ürdün’de yaklaşık 300 hanesi bulunuyor.

Kaynak: PİRHA