Kolombiya hükümeti ile Ulusal Kurtuluş Ordusu (ELN) arasında, 2 Mayıs-9 Haziran'da Küba'da düzenlenen üçüncü tur müzakerelerinde imzalanan "6 aylık geçici ateşkes anlaşması" dün resmi olarak başladı.

Birleşmiş Milletler (BM) de ateşkes sürecini takip etmek için 68 kişilik gözlemci grubu görevlendireceğini açıkladı.

Kolombiya'da cumhurbaşkanı seçimini kazanan ve 7 Ağustos 2022'de görevi devralan sol görüşlü Gustavo Petro, iktidara geldiğinde Kolombiya Devrimci Silahlı Kuvvetleri (FARC) ile 2016 Barış Anlaşması'nı uygulamaya ve ELN ile barış görüşmeleri yapmaya söz vermişti.

Kolombiya ve ELN arasında üçüncü tur barış görüşmeleri de 2 Mayıs'ta Küba'nın ev sahipliğinde başlamış ve 9 Haziran'da "6 aylık geçici ateşkes anlaşması" imzalanarak sona ermişti.

Müzakerelerin geçmişi

Kolombiya, ELN ile birçok kez yarıda kesilen müzakerelere Santos döneminde başlamış ve bu müzakereler, Ekvador'un garantörlük ve ev sahipliğinden çekilmesi üzerine Havana'ya taşınmıştı.

Uzmanlara göre, finansmanını uyuşturucu kaçakçılığı, yasa dışı madencilik ve adam kaçırma gibi yöntemlerle sağladığı ettiği tahmin edilen, 2 binden fazla mensubu bulunan ELN ile Kolombiya hükumeti arasındaki önceki müzakere girişimleri, örgütün içindeki dağınık güç ayrılığı ve radikal tavırlar nedeniyle ilerleyememişti.

Müzakereler, örgütün 2019'da bir polis okuluna düzenlediği, 22 kişinin hayatını kaybettiği saldırının ardından dönemin Cumhurbaşkanı Ivan Duque tarafından askıya alınmıştı. ELN, 1964’ten beri gerilla savaşı yürütüyor.

Bir hükümet raporuna göre, 1958 ve 2013 yılları arasında çoğu sivil 220 bin kişi çatışmalarda öldü.

2015 yılının Eylül ayında Kolombiya hükûmeti barış için adım atmıştı. O süreçte Kolombiya Cumhurbaşkanı Juan Manuel Santos, “Başarısız olmayacağız. Barış zamanı geldi” demişti.

Editör: Ali Abbas Yılmaz