Türkiye 31 Mart 2024 yerel seçimlerini geride bırakalı yaklaşık 6 ay oldu. Ancak 6 ay sonra ortaya atılan iddia akıllarda soru işaretlerine neden oldu.

Arif Bulut/ÖZEL HABER

Diyarbakır’ın Kulp ilçesinde taşımacılık yapan bir ticari araç şoförü, ‘taşıma seçmen sürecinde ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın mitingi’nde yaşadıkları mağduriyeti Sur Ajans’a anlattı.

Mitinge ve sandığa taşıma yapan şoförlere ödemeleri yapılmadı

Güvenlik gerekçesiyle isminin açıklanmasını istemeyen şoför, Erdoğan’ın Diyarbakır’da 27 Mart’ta yaptığı mitinge ‘taşıma katılımcı’ ile 31 Mart’ta yapılan seçimlerde de ‘taşıma seçmen’ için görevlendirildiğini söylüyor ve ekliyor:

“Kimse bu durumu konuşmuyor. Ama artık anlatılması gerekiyor. Erdoğan’ın mitingi için Kulp’tan çok sayıda araç çıkarıldı. Bu araçların da askeri kontrol noktası olan Zeyrek’te tek tek fotoğrafı çekildi. Bunların fotoğrafını çeken görevliler de bellidir. İkincisi 31 Mart seçimlerinde de aynı şekilde Kulp’taki dolmuşlar sandıklara dışarıdan gelen seçmenleri taşıdı. Her iki süreçte de biz işin taşıma kısmında kaldık. Ancak yaklaşık 6 aydır henüz şoförlerin parası ödenmiş değil.”

Taşımanın faturası belediyeye mi kesildi?

Miting süreci ile taşıma seçmen sürecinde bağlı oldukları terminal tarafından kendilerine görev verildiğinin altını çizen şoför, “Terminal yetkilileri o zaman bize ödemeyi Kulp Belediyesi’nin yapacağını söyledi. Kulp Belediyesi de o dönem kayyım tarafından yönetiliyordu. Sonra seçim oldu ve belediyeyi DEM Parti kazandı. Şimdi hepimizin kafasında şu soru işareti var; ‘Bu işin hangi noktasında kimler var ve alacağımız parayı kimler aldı?’ Bizim hiçbir şeyden haberimiz yok” diyor.

27 Mart ile 31 Mart’ta taşıma yapan şoförlerin mevcut işleri nedeniyle konuşamadığını iddia eden şoför, ortada milyonlarca liralık bir fatura kesimin söz konusu olabileceğini ifade ediyor ve yaşanan durumun soruşturulması gerektiğini vurguluyor.

“Biz şoförlerin parası nerede? Kimse bilmiyor. Yapılan iş için terminal tarafından kaç liralık fatura kesildi? Bu ödeme terminal yetkililerine yapıldı mı? Yapıldıysa bu para nerede? Belediye bunu niye karşılıyor? Belediyenin böyle bir sorumluluğu var mı? Belediyenin kasasından bu para alındı mı?”

Kaç araç şoförü mağdur durumda?

Terminale bağlı yaklaşık 50 şoförün mağdur olduğunu aktaran kaynağımız, bunun yanında ilçede farklı işlerde çalışan (öğrenci servisleri) şoförlerin de 27 Mart ile 31 Mart’taki taşıma sürecine dahil edildiği bilgisini paylaşıyor.

“Terminalin yaklaşık 50 arabası yani dolmuşu var. Bunun yanında Kulp’taki öğrenci servisleri falan da var. Misal miting için arabalar numaralandırılmıştı. Ben o zaman 200 numaranın asıldığı dolmuşu gördüm. Seçim sürecinde de aynı şekilde terminal yetersiz kaldığı için servislerden de bu işe dahil edilenler olabilir. Bu sayıyı hem terminal hem de o dönem belediyede çalışan bazı personeller biliyordur. Çünkü dediğimiz gibi onların kaydını tutan onlardı”

Cevapsız kalan soruların cevaplandırılması gerekiyor

Yaşanan durumu bir mağduriyetten öte bir ‘yolsuzluk’ olarak niteleyen kaynağımız, sözlerini şöyle sürdürüyor:

“Terminal yetkilileri bu taşıma işi için kimlerle anlaşma yaptı ya da kimlerle konuştu? Bu işin bir tarafı çalıştığımız terminal, diğer tarafı ise işi veren kesim. Yani bu iş anlaşması kimler arasında yapıldı? Bu işin muhatabı kim? Bu soruların önce cevaplandırılması gerekiyor. Ardından da bu paraya ne olduğu. Bu para belediyeden çıkmış mı şirket bu faturayı kesmiş mi? Bunlar belli değil.

DEM Parti Avrupa Konseyi’nde temaslarda bulunacak DEM Parti Avrupa Konseyi’nde temaslarda bulunacak

Bu artık bir yolsuzluk bence. Çünkü yaklaşık 6 aylık bir zaman söz konusu. Şoförlere verileceği söylenen parasal ödeme ile taraflar arasında yapılan anlaşma gereği faturaya yansıtılacak paranın miktarı belli da değil.

Bu işte yüzlerce araca ödeme yapılacağını göz önüne alırsak ve basit bir hesaplama yaparsak milyonlarca liralık bir hesap söz konusu olabilir. Bu ödeme eğer şoförlere ayrı, sözleşmeye ayrı hesaplanmışla bu miktar katlanır. Bunun yanında geçen 6 ayı da hesaba katar isek eğer para alınmış ve faize yatırılmış ise durum daha da katlanmış oluyor.”

Bazı Kulplular araç bulamadığı için oyunu kullanamadı

27 Mart ile 31 Mart tarihleri arasında ilçe halkının da mağdur edildiğini dile getiren kaynağımız, “Seçim günü taşıma seçmen için görevlendirilen araçlardan dolayı çoğu Kulplu vatandaş araç bulamadığı için gelip ilçede veya Diyarbakır’da oyunu kullanamadı. Bunu bir vatandaşın ‘Oyumu kullanacağım ama araç bulamıyorum’ deyişinden dolayı diyorum. Yani anlaşılan hem bizler hem ilçe halkı bu süreçte mağdur edildi” diyor.

Yetkililere çağrı

Kulp’ta terminal işletmesi nedeniyle şoförlerin tek ele bağlı kaldığını aktaran kaynağımız, yetkililere mağduriyetlerinin giderilmesi için çağrıda bulundu.

"Yetkililere çağrıda bulunuyorum. Bu basit bir durum değil. Devletin kasasından kimler ne kadar para aldı? Bu paraya ne oldu? Emeğinin peşinde olan biz şoförlere neden ödeme yapılmadı? Bizim 6 aydır yaşadığımız mağduriyeti giderin. Lütfen bizim sesimizi duyun."

Editör: Haber Merkezi