Arif Bulut/ÖZEL HABER

Diyarbakır’ın Lice ilçesinde 21 Mart’ta 14 yaşındaki Y.D’ye yönelik ‘kaçırılma ve işkence’ haberleri kamuoyunda büyük yankı uyandırdı. Tepkiler sonrası soruşturma başlatıldı. Soruşturma kapsamında önceki gün 5 polis gözaltına alındı.

Gözaltına alınan İ.A, E.Ö, G.B, H.Ç ve A.O Lice Sulh Ceza Hakimliği’ne çıkarıldı. Gece saatlerinde ifadeleri tamamlanan sanık polisler İ.A, E.Ö ve G.B “kasten yaralama” suçlamasıyla tutuklanırken, , H.Ç ve A.O ise serbest bırakıldı. Kamuoyunda büyük yankı uyandıran olaya dair sanık polislerin verdiği ifade ortaya çıktı.

Kamuoyunda geniş yankı uyandıran Lice'de yaşanan olaya dair ismi geçen sanık polisler, mahkemede verdiği ifadelerde, şahsın yüzününün kapalı olmasından dolayı çoçuk olduğunu bilmediklerini ve yüzündeki bezi kaldırdıklarında, yaşını sorduklarında çoçuk olduğunu öğrendiklerini aktardı. Ancak sanık polislerin ifadelerinde atıfta bulunduğu 'İlçe Güvenlik Toplantısı'nın "Toplumsal olaylarda çocukların öne sürülmesi sebebiyle çocukların olay mahallinden alınmak suretiyle işlem yapmaksızın ailelerine teslim ya da olay yerinden uzaklaştırılması" kararına değinilmesi dikkat çekti. 

Sanık polislerin ifadelerinde dikkat çeken başka bir nokta ise atılan taşlardan dolayı ilçe emniyet müdürlüğünün yerine  güvenlikli alan olarak 'Kumluca' bölgesini tercih edilmesi. Yine bu bölgeye ilişkin ise sanık polislerden G.B ile İ.A'nın verdiği ifadelerinden, “Kumluca bölgesinde grubu müdahale etmedik” ile “Kumluca bölgesindeki ateşi söndürdük” beyanları da dikkat çekti.

A.O ilçe güvenlik kararına işaret etti

Şiddet ve işkenceye yönelik suçlamaları reddeden A.O, mahkemedeki ifadelerinde “Toplumsal olaylarda çocukların öne sürülmesi sebebiyle çocukların olay mahallinden alınmak suretiyle işlem yapmaksızın ailelerine teslim ya da olay yerinden uzaklaştırılması için ilçe güvenlik toplantısında kararlar almıştık, bu toplantıyı Lice Kaymakamı Başkanlığı’nda, İlçe Jandarma Komutanı ve diğer kurum müdürleri huzurunda alınmıştır. Nevruz olaylarının çıkması sebebiyle olay mahallinden araca aldık ve mağdurun bize yalvarması ve ısrar etmesi sebebiyle işlem yapmaksızın serbest bıraktık. Çocuğa fiziki şiddette bulunmadım. ‘Kafama, gözüme ve sırtıma tüfeğin dipçiğiyle vuran ve videoya çeken A.O’dür’ ifadelerini kabul etmiyorum” dedi.

Avukat: Mağdur yönlendirme ile ifade veriyor

A.O’nun avukatı ise Y.D’nin teşhiste sanık polis A.O hakkında söylediği ‘Kafama, gözüme ve sırtıma tüfeğin dipçiğiyle vuran ve videoya çeken A.O’dür’ ifadelerine karşılık “ Mağdurun müvekkilimi teşhis etmesi konusunda yönlendirildiği çok açıktır” savunmasında bulundu.

H.Ç: Olayda tek hatamız çocuğu serbest bırakmak

A.O’nun ardından savunma yapan sanık polis H.Ç ise şiddet ve darpta bulunmadığını belirterek, “Nevruz olaylarına katılan çocukları aileleri çağırmıyordu bu sebeple olaylar sonlanmıyordu. İçlerinde birini alıp işlem yaparsak diğer ailelerde çocuklarını eve çağırır. Olaylar da sonlanır diye düşündük. Bu amaçla mağduru olay yerinden polis aracına aldık. Mağdurun bize yalvarması sonrasında işlem yapmaksızın kendisini serbest bıraktık. Olayda tek hatamız bu olabilir. Bunun haricinde kesinlikle ne ben ne de diğer arkadaşlarım mağdura herhangi bir şekilde fiziksel şiddet uygulamadık” savunmasında bulundu.

G.B: Olayı başlatan şahısları bulmak için birini durdurduk

H.Ç’nin savunmasının ardından mahkemeye ifade veren sanık polislerden G.B’de hakkındaki suçlamaları kabul etmedi ve şöyle devam etti, “Bir grubun ateş yaktığını gördük. Daha polis toma aracına ve içinde bulunduğumuz araca taş atılamaya başladı. Daha sonra grup kaçmaya başladı. Biz de olayı başlatan şahısları kimler olduğunu öğrenmek için kaçan şahıslardan birini duradurduk. Bu kişinin yüzü kapalıydı. Taşlar atıldığı için hızlıca araca bindik ve uzaklaşmaya çalıştık. Aracın içinde yüzündeki bezi açınca çocuk olduğunu anladık.

“Kumluca bölgesinde grubuna müdahale etmedik”

Güvenlikli bölgeye gitmek için Kulp istikametine yöneldik. Kumluca bölgesine gelince durduk. Burada küçük bir kadın gurubu ateş yakmışlardı. Fakat taşkınlık yapmadıkları için müdahale etmedik. Buradan tekrardan ilçe amirliğinin önüne geldik. Burada bize işlem yapmamız için yalvardı. Bunun üzerine A.O ilçe emniyet müdürlüğü önünde araçtan inerek ‘çocuğu istediği yere bırakın’ dedi.

Araçtaki çocuk beni ilçe emniyet müdürlüğünün önünde indirmeyin, çünkü beni burada indirirseniz bana ajan diyecekler. Beni uzak bir yerde indirin dedi. Biz de yaklaşık 1 kilometre uzaklıktaki bir yerde bu şahsı indirdik. Darp iddialarını kabul etmiyorum. Ne ben ne de arkadaşlarım araca aldığımız şahsı darp etmedik.”

E.B: Araca bindirdiğimiz şahsa da taş gelmiş olabilir

Sanın polislerde E.B ise çocuğun yaralanmasını atılan taşlara bağlayarak, kendilerinin şiddet eyleminde bulunmadığını ileri sürdü ve kendini şu sözlerle savundu:

“Ateş yakan şahıslara yaklaştığımızda kaçmaya başladılar. İçlerinden bir tanesini bu gösterinin yapıldığı yakın bir yerde durdurduk. Daha sonra bizlerle taş atılmaya başlandı. Bizde hep beraber arabaya bindik. Bu esnada bize de araca bindirdiğimiz şahsa da taş gelmiş olabilir. Çünkü bana taş değdiğini biliyorum. İlçe emniyet müdürlüğünün önüne geldik. Seyir halindeyken araçtaki şahıs taşkınlık yapıyordu ve plastik kelepçe ile elini bağladık.

İlçe güvenlik toplantısında, toplumsal olaylarda çocukların öne sürülmesi sebebiyle çocukların olay mahallinden alınmak suretiyle işlem yapmaksızın ailelerine teslim ya da olay yerinden uzaklaştırılması kararını şifaen biliyorduk. Kendisini kimlerin öne sürdüğünü sorduk ve kaç yaşında olduğunu soruduk. Şahıs 14 yaşında olduğunu söyleyince kolundaki plastik kelepçesini çıkardık. İlçe emniyetinin önüne geldiğimizde şahıs bize kendisi hakkında işlem yapılmaması için yalvardı. Bunun üzerine A.O çocuğu bırakın dedi. Biz de bu çocuğu evine ya da yakınına bırakmak için hareket ettik. Araçtaki çocuğu dediği yerde çocuğu araçtan indirdik. Çocuğu indirdiğimiz yer ilçe eminiyet amirliğine yaklaşık en fazla 700 metre mesafedir. Benim suç işleme kastım yoktur. Ne ben ne de arkadaşlarım diğer arkadaşlarım mağdura fiziksel şiddet uygulamamıştır”

İ.A: Direndi biz de kademeli olarak güç kullandık

Son olarak savunma yapan sanık polislerden İ.A da üzerine atılı suçları reddetti ve kendini şöyle savundu:

“Ateş yakıldığı yönünde ihbarlar alıyorduk. İhbar olunan yere olaylara müdahale etmek için gittik. İhbar olunan yere geldiğimizde kalabalık grup dağıldı. Ve içlerinden birisini bir binanın bahçe duvarının hemen kenarında yakaladık. Kendisi bize karşı direndi. Biz de kademeli olarak güç kullandık. Ve 2-3 kişi koluna girerek araca bindirdik. Araca bindirdiğimiz şahıs bize aracın içinde halen mukavemet gösterince biz de şahsın koluna plastik kelepçe taktık. Daha sonra şahsa kimlik bilgilerini sorduğumuzda 14 yaşında olduğunu söyledi. Ve bunun üzerine plastik kelepçeyi kolundan söktük.

“Kumluca bölgesindeki ateşi söndürdük”

Kumluca mevkiine geldiğimizde küçük çaplı bir ateş yanıyordu. Kendi imkanlarımızla bu ateşi söndürdük. Bu olay çok kısa sürmüştür. Bana ağabeylik yapın hakkımda işlem yapmayın dedi. Biz de kendisine acıdık ve serbest bırakmak istedik. Eminyetin önünde A.O araçtan indi ve gitti. Biz çocuğa nerede oturduğunu sorduk. Emniyetten 900 metre uzaktaki bir yerde çocuğu indirdik. İndirdiğimiz yerde çocuğun herhangi bir yarası yoktu. Yaralanması taş atıldığı esnada olmuş olabilir”

Editör: Ali Abbas Yılmaz