Akkuyu Nükleer Güç Santrali'ne 27 Nisan'da ilk yakıtın getirileceği açıklamalarının ardından Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) ve 54 emek, meslek ve ekoloji örgütü ortak açıklama yaptı.
EMO’nun yanı sıra 54 emek, meslek ve ekoloji örgütünün de imzasının olduğu açıklamada yakıtın getirilmesinin ülke geleceği açısından büyük bir tehdit olduğu ifade edildi.
Santralin hem ekonomik hem ekolojik hem de sosyal bir yıkım getireceğini ifade eden yaşam savunucuları herkesi mücadeleye çağırdı. Yaşam savunucuları açıklamalarının sonunda “Nükleer santralı kapatacağız” demeyen hiçbir siyasi partiye oy vermeyeceklerini de ifade etti.
‘Nükleer yakıt çubuklarının getirilmesi ülke geleceği için büyük bir tehdittir’
Nükleer karşıtı açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, 29 Mart 2023 tarihinde basına verdiği demeçte, “Akkuyu’da sona yaklaşıyoruz. 27 Nisan’da ilk nükleer yakıt tesisimize geliyor. Böylece Akkuyu nükleer tesis statüsü kazanacak” şeklinde bir açıklama yapmış, aynı akşam partili Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise santralın açılışına dair bir televizyon kanalında, “Nisan’ın 27’sinde bir ihtimal belki Sayın Putin de gelecek. Veya birlikte online sistemle bağlanacağız, Akkuyu’nun inşallah ilk adımını atacağız” ifadesini kullanmıştır.
Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom’un Genel Müdürü Aleksey Likhachev ise Akkuyu Nükleer Güç Santralı’nda (NGS), “… Bu bahar santrala taze nükleer yakıt teslim edilecek ve böylece Akkuyu NGS sahası nükleer santral statüsü alacak. … Üçüncü çeyrekte ise birinci ünitede genel inşaat ve montaj işlerini tamamlayarak devreye alma aşamasına geçeceğiz. Daha sonra birkaç ay içinde UAEA gerekliliklerine uygun olarak ekipmanı ve yakıtı doğrudan reaktörde test edeceğiz” şeklinde açıklamalarda bulunmuştur.
Rosatom şirket sorumluları birinci reaktördeki inşaat çalışmalarının 2023 yılı üçüncü çeyreğinde tamamlanabileceğini, ülke yöneticileri ise 27 Nisan 2023 tarihinde santrala nükleer yakıtların getirilerek santralın açılışının yapılacağı yönünde birbirleriyle tamamen çelişen açıklamalar yapmışlardır. Nükleer yakıt çubuklarının getirilmesi ülke geleceği için büyük bir tehdittir.”
‘Nükleer yakıtın Mersin Akkuyu’ya getirilmesini kabul etmiyoruz’
Akkuyu’da sorunlu inşaat sürecinin devam ettiğine değinilen açıklamada, “Meslek örgütleri, bilim insanları ve Türkiye halkının tepkilerine rağmen, nükleer santral projeleri ısrarla gündemde tutulmaya çalışılmakta olup, Akkuyu’da sorunlu inşaat süreci ise devam etmektedir. Sinop’ta ise 2019 yılında maliyet artışları nedeniyle Japon yüklenici şirketin projeden çekilmesi ve Sinop NGS Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu raporuna karşı açılmış olan davanın daha sonuçlanmamasına rağmen Rus şirketler ile pazarlıklar yapılmaktadır.
Dünyadaki ilk “Yap, Sahip ol, İşlet” modeline sahip Akkuyu NGS, hem ekonomik hem sosyal çevre felaketine yol açacaktır. Nükleer santralın proje maliyeti içinde olmayan atık yakıt çubuklarının ve çalışma süresinin bitiminde santralın bertaraf maliyetini, ekosisteme, canlılara, insan sağlığına, tarıma, balıkçılığa verdiği zararların maliyetini proje maliyetine eklediğimizde projenin iptalinden doğacak ekonomik kayıp ile karşılaştırılamayacak ölçüde ekonomik zarar önlenmiş olacaktır. Bizler, ülkemizde faaliyetlerini sürdüren; meslek odaları, sendikalar, dernekler ve sivil toplum kuruluşları olarak hiçbir koşulda nükleer yakıtın Mersin Akkuyu’ya getirilmesini kabul etmiyoruz. Ne dünyada ne ülkemizde nükleer santral istemiyoruz. Ülke geleceğimizin nükleer felaketlerle yok edilmesine izin vermeyeceğiz” denildi.
“Nükleer santralı kapatacağız” demeyen hiçbir siyasi partiye oy vermeyeceklerini ifade eden Nükleer karşıtları, “Nükleer yakıtın Akkuyu’ya getirilmesini istemiyoruz” dedi.
Nükleer karşıtları kararlı
İmzacı kurumlar:
Nükleer Karşıtı Platform (NKP)
Elektrik Mühendisleri Odası (EMO)
Türk Tabipleri Birliği (TTB)
Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK)
Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK)
Nükleer Tehlikeye Karşı Barış Ve Çevre İçin Sağlıkçılar Derneği (NÜSED)
Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO)
Mersin NKP
Sinop NKP
İstanbul NKP
Ege Çevre Platformu (EGEÇEP)
Tüketici Koruma Derneği (TÜKODER)
Taksim Gezi Parkı Koruma Güzelleştirme Derneği
Ekosfer
İstanbul Tabip Odası (İTO)
Mersin Tabip Odası (MTO)
Kuşadası Çevre Platformu
Yeşilırmak Çevre Platformu
Malatya Çevre Platformu
Ekoloji Birliği
İklim Adaleti Koalisyonu
Sinop Kent Hakları Derneği (KENTSAV)
Sinop Nükleer Karşıtı Platform Derneği (SNKPDER)
Ekoloji Politik
Küçükçekmece Sinoplular Eğitim Kültür Ve Yardımlaşma Derneği
Marmara Yaşasın Grubu
Büyük Menderes İnisiyatifi (BMİ)
Radikal Yeşiller
Silivri Çevre Derneği
Uluslararası Çevre Gazetecileri Derneği (UÇE)
Çevre Haberleri Ajansı (ÇHA)
Çepeçevre Gazetesi
Yeşil Sol Ekoloji Çalışma Grubu
Validebağ Savunması
Fırtına İnisiyatifi
Loc Vadisi Korumu Platformu
Karadeniz İsyandadır Platformu
Kuzey Ormanları Savunması
Mezopotamya Ekoloji Hareketi
Samandağ Res Karşıtı Mücadele
Bakırtepe Çevre Platormu
Adana Ekoloji Platformu
Munzur Çevre Derneği
Yaşam Ve Dayanışma Yolcuları
Yeşil Direniş Ekoloji Yaşam Gazetesi
Muğla Çevre Platformu
İkizköy Çevre Komitesi
Gökova Ekolojik Yaşam Derneği
Enerji Sanayi Maden Kamu Emekçileri Sendikası (ESM)
Veteriner Hekimler Derneği
Veteriner Hekimler Derneği Sinop İl Temsilciliği
Samsun Çevre Platformu (SAMÇEP)
Sinop Çevre Dostları Derneği
Sinop Yazarlar, Şairler Ve Sanatçılar Derneği (SİYAŞAD)