Haber: İrfan Tuncçelik

Çalışma, 2019-2022 yılları arasında 202.327 tweette IŞİD'in Türkiyeli sempatizanları ve destekçileri tarafından kullanılan hashtag'ler incelendi. Tweet sayısının kademeli ve tutarlı bir şekilde arttığı gözlemlendi. 2019'da toplam 8.536 tweet atıldı ve bu, veri setindeki en az tweetin atıldığı yıl oldu. 2022 yılında ise 91.063 tweet atıldı.

Tweetler 666 farklı kullanıcı tarafından atıldı.  En çok tweet atan kullanıcı 7.037 tweet atarken, kırk yedi kullanıcı 1.000'den fazla tweet attı ve kullanıcıların 367'si 1 ile 98 arasında tweet attı. Analizin son adımında, 202.327 tweet'in 27.080'inde hashtag kullanıldığı, bunun da tüm tweet'lerin %13,38'ine denk geldiği kaydedildi.

Analizin devamında ise ilk olarak tweetlerde en sık kullanılan hashtagler belirlendi. En sık kullanılan 20 hashtag incelendiğinde en çok kullanılan hashtag'in #islamicstate olduğu görüldü. Diğer sık kullanılan hashtag'ler arasında #savetheprisoner, #aleppo, #elholcamp ve #breakingnews yer aldı.

Tweet (1)

En sık kullanılan hashtag'ler üç ana gruba ayrıldı

-IŞİD ve benzeri terör örgütleriyle ilgili hashtag'ler (#islamicstate, #ahrar, #caliphatefollowing, #taliban).

-YPG kontrolündeki kamplarda tutulan IŞİD destekçileri ve aileleriyle ilgili hashtag'ler (#saveprisoners, #inpkkprisoncamps, #elholcamp).

-Mali yardım gibi farklı türde yardımlarla ilgili hashtag'ler (#charity, #behopeforhifa, #alms).

Tweet (2)

IŞİD destekçileri mali yardım arayışında!

Hashtag ağı analizi, kullanılan hashtag'ler arasındaki ilişkiler ve bunların önemi hakkında önemli bilgiler sağlıyor. Bir ana hashtag grubu ve dört küçük, bağlantısız hashtag grubu tespit edildi. Ana grup, geniş çapta popüler veya ilgili olan merkezi bir konuyu ifade ederken, daha küçük ve bağımsız hashtag grupları daha az popüler tartışmaları veya niş konuları yansıtıyor. Çalışmanın en önemli bulgusu hashtag'lerin farklı yardım türlerinde, özellikle de finansal desteğe ilişkin. Dahası, bu hashtag'ler #elholcamp (#holkampı) gibi hashtag'lerle güçlü bağlantılar göstermektedir.

İkinci önemli bulgu ise farklı yardım türleriyle ilişkili hashtag'ler içeren tweet'ler incelendi. IŞİD'in Türkiye'deki destekçilerinin Twitter, telefon numaraları veya Telegram üzerinden mali yardımda bulunduğu ve bağışçılarla etkileşim kurdukları belirlendi. Hashtag ağlarının analizi, mali destekle ilgili olanlara ek olarak #elholcamp ve #yoursisterinprisoncamp gibi hashtag'lerin sık kullanıldığını da ortaya koyuyor. Sonuç olarak, YPG kontrolündeki kamplarda tutuklu bulunan IŞİD mensupları ve ailelerinin kurtarılmasının dini hadisler ve ayetlerle desteklendiği ve meşrulaştırıldığı görüldü.

Tweet (3)

Bulgular dört ana kategoride toplandı

Hashtag ağı analizinden elde edilen ilk önemli bulgu, çalışma süresince hashtaglerin finansal yardımlarla ilgili merkezi rolünün olduğu. İkinci önemli bulgu ise, finansal yardım gibi farklı yardım türlerini teşvik eden hashtag'ler ile YPG kontrolündeki kamplarda tutulan IŞİD üyelerinin ailelerini destekleyen hashtag'ler arasında güçlü bir ilişki olduğudur. Üçüncü gözlem, mali yardımın Twitter'da başlayıp daha sonra yetkililer tarafından tespit edilmekten kaçınmak için Telegram gibi şifreli platformlarda devam etmesidir. Dahası, tweetler toplanan yardımın alıcılara elden dağıtıldığını göstermektedir.

Emine Şenyaşar’dan Erdoğan’a: Oğlum bırakın evime gideyim Emine Şenyaşar’dan Erdoğan’a: Oğlum bırakın evime gideyim

Tweet (4)

Peki bu bulgular ne anlama geliyor?

Analizde, 2019-2022 yılları arasında IŞİD Türkiye destekçilerinin tweetlerinde en çok kullanılan etiketler “#tutukluyukurtar”, “#pkkprisoncamps” ve “#elholcamps” oldu. 11 Şubat 2022'de İstanbul ve Bursa'da IŞİD'e maddi destek sağladıkları gerekçesiyle yirmi iki kişi gözaltına alındı. Twitter üzerinden IŞİD üyelerinin tutulduğu El-Hol ve Roj kamplarındaki IŞİD üyeleri için yardım topladıkları gerekçesiyle gözaltına alındılar. Bu kişilerin sıklıkla “ #tutuklularıkurtar ” etiketi altında faaliyet gösterdikleri görüldü. Ayrıca IŞİD'liler 20 Ocak 2022'de Kuzey Suriye'nin Haseke kentindeki Sina Hapishanesi'ne saldırdı. Hapishaneyi kontrol altına almak için bir hafta boyunca çatışmalar devam etti; O dönemde IŞİD'in Türkiye yandaşları tweetlerinde ağırlıklı olarak "#tutukluyukurtar" ve "pkkhapishanelerinde" etiketlerini kullanıyordu.

Ayrıca, “#sondakika” en sık kullanılan hashtag'ler arasında yer alıyor. Analiz, Türkiye'deki IŞİD destekçilerinin dikkat çekmek ve daha fazla insana ulaşmak için Twitter'da “#sondakika” gibi hashtag'ler kullandığını gösteriyor. Özetle, sonuçlar IŞİD'in Türk destekçilerinin Twitter faaliyetlerinin 2019 ile 2022 arasında artmaya devam ettiğini gösteriyor. Bu faaliyetler aracılığıyla IŞİD adına mali destek toplanmış ve YPG kontrolündeki kamplarda tutulan IŞİD üyelerinin ailelerinin kurtarılması hedeflendi.

Editör: Haber Merkezi