Haber: İrfan Erdoğan

Her yıl İtalya'da, Accademia delle Arti Filosofiche e Scientifiche tarafından düzenlenen Premio Accademico Internazionale di Letteratura Contemporanea 'Lucius Annaeus Seneca ( Uluslararası Çağdaş Edebiyat Akademik Ödülü) ile Türk dilinin zenginliği ve derinliği bir kez daha tüm dünyaya gösterildi. ‘’Nakibim’’ dosyası, Nisa Leyla’nın son çıkan kitabı MU’dan seçilen şiirlerden oluşuyor. Nisa Leyla kazandığı bu ödül için ‘’Ülkem adına şiir adına gururluyum. Çok mutlu ve çok heyecanlıyım. Bundan sonra daha çok çalışmak şiir poetikamı daha çok derinleştirmek zorundayım. Çünkü her ödül, büyük bir sınav ve büyük bir sorumluluktur ve daha ciddi daha büyük çalışmalar ister. Ülkem ve dünya, her çağda olduğu gibi bu çağ da zor zamanlardan geçiyor. Şair, çağının kokusunu, hakikati, toplumsal hareketleri, insana dayanarak şiir diliyle yazmak zorundadır.

Nisa Leyla Yazar 2024

Ödül ile ilgili olarak bir açıklama yapan Nisa Leyla şunları söyledi "Şiirlerimde toplumsal mücadele, umut, birlik ve eşitlik konularını işliyorum ve şiirlerimi aşkla sevgiyle barışla teyelliyorum. Bu büyük ödülü dünya barışına, ülkemin özgürlüğüne adıyorum. Şiir kazansın hep!’’ dedi...

2024 yılında ise bu prestijli ödül, uluslararası pek çok ülkeden katılan 1400 dosya arasından Şair Nisa Leyla’nın “Nakibim” adlı dosyasına layık görüldü. Nisa Leyla’nın “Nakibim” adlı dosyasını titizlikle İtalyancaya çeviren dünyaca ünlü Sopranomuz Burcu Büken Kuru ve Seneca Akademisinin senato üyesi ve Türkiye elçisi Yazar ve Şair Serpil Devrim bu çok önemli çağdaş akademik ödülünün Şair Nisa Leyla’ya verilmesinden ve Türkiye’nin ve Türk Edebiyatının uluslararası platformda hakkettiği değeri bulmasından dolayı gurur duymaktadırlar...

Ödül töreni Ekim 2024'de İtalya'da yapılacaktır.

Nisa Leyla kimdir?

15 Nisan 1972 İskenderun doğumlu. İlk ve orta öğrenimini İskenderun’da tamamladıktan sonra, Çukurova Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İngilizce İktisat Bölümü’nden mezun oldu. 3 yıl İngilizce Öğretmenliği, 5 yıl kamuda idarecilik yaptı. 8 yaşında şiir ve öykü yazmaya başlayan Nisa Leyla, lise ve üniversite yıllarında da yazmaya devam etti. 1991 yılında Yeni Adana Gazetesi’nin açtığı Türkiye Şiir Yarışması ve 1992’de İskenderun Festivali Şiir Yarışması’nda birinci oldu. Üniversitede şiir sergileri açtı ve şiir etkinliklerinde görev aldı.

Şiirleri, söyleşi ve şiir yazıları; başta Varlık, Hürriyet Gösteri, Yasakmeyve, Mühür, Şiiri Özlüyorum, Papirüs, Kuşak Edebiyat, Sincan İstasyonu, Deliler Teknesi, Şiirden, Afrodisyas, Yenidönem, Kurgan Edebiyat, Amanos, Yaşam Sanat, Patika, Ihlamur, Temrin, Ring Edebiyat, Ekin Sanat olmak üzere Türkiye’nin ve dünyanın belli başlı dergilerinde yayımlandı. 2013 ve 2014 yılında Çin’de çıkan WORLD POETRY YEARBOOK Antolojisi, Romanya’da ‘Zamana Dokunan Sözler’ adlı üç dilli Antoloji, Tayvan, Nepal, Tunus gibi birtakım ülkelerin antolojisinde yer aldı. İtalya, Fransa, Yunanistan, Hindistan başta olmak üzere yurt dışında belli başlı ülkelerde şiirleri yayımlandı. İspanya’da çıkan Uluslararası Edebiyat Dergisi AZAHAR’da şiirleri düzenli olarak yayımlanmaktadır. İngilizce, Almanca, İspanyolca, Azerbaycanca, İtalyanca, Arapça, Rusça ve Çince’ye çevrilmiş şiirleri vardır.

48. Uluslararası Smederevo Şairler Güz Festivali, Yunanistan, Sakız Adası, Kıbrıs, Romanya, Eskişehir, Samsun, Akdeniz festivalleri olmak üzere yurt içinden ve yurtdışından pek çok uluslararası şiir festivallerine katılmıştır. ‘Elbisem Asılı, Orada’ adlı şiiri Türk Şiiri’nde Franz Kafka Bitirme Tezi’nde işlendi. 2015 Mevlüt Kaplan Edebiyat Ödülü’ne layık görüldü. 2017 İtalya (Galateo Kenti) Verbumlandi Sanat Festivali Uluslararası Şiir Yarışması’nda (5. International Literatüre an Poetry Contest of Galeteo City) ‘Barış’ isimli şiiriyle ödül kazandı. ‘HAYAL DİVAN’ dosyasıyla, Türkiye’nin en prestijli ödüllerinden 2017 ENVER GÖKÇE şiir ödülünü aldı.

Çuk. Ün. 4. Türkçe Eğitimi Öğrenci Sempozyumu’nda, çocuklar için yazdığı şiir kitabı olan Sihirli Değnek; ‘’Nisa Leyla’nın şiirinde Nükte ve Zeka’’  Refika Demirdağ ve Furkan Çopur tarafından incelendi.

Türkiye Edebiyatçılar Derneği ve buna istinaden Avrupa Yazarlar Konseyi, Türkiye Yazarlar Derneği, Pen Yazarlar Derneği, Cemal Süreya Kültür ve Sanat Derneği Yönetim Kurulu ve Çağdaş Yaşam Destekleme Derneği üyesidir. Edebiyatist Dergisi’nin bir süre şiir editörlüğünü yaptı. Şu an 46’lık Psikiyatri ve Edebiyat Dergisi’nde ve Üvercinka’da köşe yazıları yazmaktadır...

2-5 Ağustos 2024 Romanya’ya  ARIS Festival onur konuğu olarak davet edildi. Romanya’dan Bükreş, 4. Slanic Yaratıcı yazarlık 2024 NICOLAE DABIJA Edebiyat Ödülü’nü aldı. 

2024 LUCIUS ANNAEUS SENECA Uluslararası Çağdaş Edebiyat Akademik Birincilik Ödülünü (Her yıl İtalya'da, Accademia delle Arti Filosofiche e Scientifiche tarafından düzenlenen Premio Accademico Internazionale di Letteratura Contemporanea 'Lucius Annaeus Seneca) aldı. 1400 Dosya arasından NAKİBİM isimli dosyası akademinin senato kararıyla birinciliğe layık görüldü.

Hâlâ İstanbul’da yaşamakta ve şiir çalışmalarını sürdürmekte, şiirin yanında öykü, kuram yazıları ve masal yazmaktadır.

Nisa Leyla'nın Kitapları...

DAR PAÇALI DİZELER, Şiir.

Yazılıkâğıt Yayınları: 1.Baskı, 2014 Haziran, Ankara...

Öteki Yayınları: 2. Baskı, 2019 Nisan, İstanbul.

YOKOLUŞ BİR SÖZCÜKSE, Şiir.

Yasakmeyve Yayınları: 1. Baskı, 2015 Eylül, İstanbul...

Yasakmeyve Yayınları: 2. Baskı, 2015 Mayıs, İstanbul...

Öteki Yayınları: 3. Baskı, Nisan 2019, İstanbul.

SİHİRLİ DEĞNEK, Çocuk Şiirleri.

Mühür Yayınları: 1. Baskı, 2015, İstanbul...

HAYAL DİVAN, Şiir.

Öteki Yayınları: 1. Baskı, 2018 Kasım, İstanbul.

Öteki Yayınları: 2. Baskı, 2019 İstanbul.

ADANA RÜYASI, Adana Kitaplığı.

Heyemola Yayınları: 1. Baskı, Aralık 2018, İstanbul...

MU, Şiir. Öteki Yayınevi, Nisan 2022, İstanbul.

İkinci basım, Öteki Yayınevi, Ekim 2022, İstanbul...

Nisa Leyla'nın yarışmayı kazandığı Nakibim adlı dosyasında NAKİBİM adlı şiiri..

NAKİBİM ŞİİR

"Babamın nakibi göktü. Benim nakibim şiir.

sağım solum batınım zahirim şiir

***

Yer altındayım yer üstünde kazıdığım hava

soluduğum toprak şiir.

yoldaşım ellerimin resminden akan

Dünya Barış gününü tiyatro ile anlattılar Dünya Barış gününü tiyatro ile anlattılar

tanrıların tanrısı yolcuların yolcusu

yolların çizdiği: şiir.

dağların bulutların yıldızların

kalbimin sevdiğimin aşkın dili: şiir

***

Kaç kez düştüm kaç kez kalktım

kaç kez doğdum kaç kez öldüm

dudaklarım sıkı sıkı kapalı: şiir

konuştum susa büründüm. hareket ettim. hareket ettim...

konuştu da ellerim ayaklarım

konuştu da kanım kalbim susturup dilimi

ağzımda duran şu et parçasını

bu elektronlar bu enerji bu kıpırtı

bu varoluş ve ötesi: şiir

***

Yontuyorum zamanı. yontuluyorum dünyayla

bilyelerim oyunum taşlarım: şiir

çeviriyorum tiyatrolar gemiler trenler

okuyor yazıyor seviyorum: şiir

ölümden ötesi var öncesi var sonsuzu var

boşluğa yazdığım boşluğu hecelediğim

boşluğu oyduğum: şiir

***

İnsansızım insanım gövdesizim gövdeliyim: şiir

uyudum uyandım uyudum uyanmadım: şiir

ağladım da annem oldu ağladım babam sevdiğim ağladım evlatlarım daha daha nelerim: şiir

savaşlarım kayıplarım güneşlerim depremlerim

Asırlarım krallarım tarihim coğrafyam: şiir

***

Anlamım anlamın anlamı

kaydığım tırmandığım coşkum hüznüm:

arandığım aradığım yumurta sperm sarmal

dönüp dolaşıp yapıştığım sözcük

sus batınim zahirim: şiir

***

Mezarım tabutum atmosferim kat kat katmanım

yolum yordamım varlığım varlığımın dili: şiir

boyutlarımı açtım kapadım kapadım açtım

güneşi her sabah boyadım göğü çektim içime

bitti sıradaki gelsin. gömün beni..."

Editör: Haber Merkezi