26 siyasi partinin, 14 Mayıs’taki Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekilleri seçimleri için Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) sunduğu aday listelerinin ardından geri sayım başlarken, siyasi partiler şimdiden seçim güvenliğine dair çalışmalar için kolları sıvadı. En çok tartışılan konuların başında gelen seçim güvenliğine ilişkin Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) de bu konuda çalışmalarına hız verdi.

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi'nden (Yeşil Sol Parti) Kocaeli ikinci sıra adayı avukat Arzu Eylem Kayaoğlu, seçim güvenliğinin önemine vurgu yaptı.

‘Seçimler yüzyılı belirleyecek’

Kayaoğlu, 14 Mayıs’ta yapılacak seçimin Türkiye’nin yüzyıllık geleceğini belirleyeceğini söyledi. 14 Mayıs seçimleriyle Türkiye ve Kürdistan halklarının, nasıl bir yüzyıl ve yönetim isteyeceğine dair kararını vereceğini belirten Kayaoğlu, “Halklar adına bu seçim AKP-MHP faşist bloğunu mu tercih edecekleri, yoksa ‘Demokratik Cumhuriyet’ yolunu mu tercih edecekleri bir seçim anlamına geliyor. Bu açıdan bu seçim çok önemlidir" diyerek seçimin halklar adına önemini belirtti. AKP’nin iktidara geldiği 2002 yılından beri ve özellikle de son 7-8 yıldır gittikçe baskısını artırdığı bir dönemde seçimlerin yapılması da çok çok önemli. Bu baskı ve şiddet son 7-8 yıldır daha da arttı. ‘Güvenlik politikaları’ ile iktidar, herkesi hizaya getirmeye, halkları yok etmeye ve inançları tekeline almaya çalıştı. Bu anlayışı benimsedi. Gittikçe faşist ve diktatör rejime dönüştü. Özellikle 2017’de yapılan referandum sonrası ‘tek adam’ rejimi uygulanmaya başlandı. Bu uygulama devletin bütün yapısına sirayet etti. Bunun sonlanması açısından da önemli bir seçim” dedi.

Seçim güvenliği var mıydı?

Seçim güvenliğine de değinen Kayaoğlu, kaygılara dikkat çekti. Daha önce yapılan seçimlerde kullanılmış oy pusulalarının seçimden birkaç gün sonra “çöplerde” bulunduğunu anımsatan Kayaoğlu, ayrıca daha önce seçim günlerinde elektriğin gittiğini hatırlattı. Kayaoğlu, “Elektriğin gitmeden önceki aşama ile sonraki aşamanın, dengelerin değiştiği ve kazanların kaybettiği dönemleri yaşadık. Türkiye'deki seçimlerde seçim güvenliği her zaman sorundu. Çünkü ‘cemaat’ denen bir gerçeklik vardı. İktidar ile el ele ve kol kola yürüdüler. İktidarı iktidar yapan ve sonrasında devleti bölüşemedikleri için çıkar çatışmasına girdiler. Bu çıkar çatışması nedeniyle şu anda yargılanıyorlar ve ağır cezalar alıyorlar. Bu nedenlerin de içinde olduğu birçok neden nedeniyle seçimler güvensiz ortamlarda yapıldı. Oyların çalındığı ve sonuçların değiştiği dönemler yaşadık” diye konuştu.

Her okulda en az bir avukat

Bu nedenle siyasi partilerin seçim güvenliği konusunda ellerinden geleni yapmaları gerektiğini ifade eden Kayaoğlu, bunun bir zorunluluk olduğunu da vurguladı. HDP Hukuk Komisyonu olarak bu seçimlerde aktif bir rol almaya çalıştıklarını söyleyen Kayaoğlu, olası sorunlara müdahale edeceklerini belirtti. Seçimde HDP/Yeşil Sol Parti ile ÖHD’nin birlikte çalışacaklarını belirten Kayaoğlu, “ÖHD’nin bütün şube ve temsilciliklerinde bir seçim güvenliği çalışması oluşturduk. Bugüne kadar yaptığımız gibi hemen hemen bütün okullarda bir veya birden fazla avukat görevlendirmesi yapma gibi bir çalışması var. İstanbul başta olmak üzere büyük şehirlerde bu çalışmamızın büyük bir bölümünü tamamladık. Örneğin İstanbul için 3 bin civarı avukata ihtiyacımız var. Her gün yeni yeni avukatlar katılıyor. Kürdistan’daki illerde de çalışmamız aynı boyutlarda devam ediyor” bilgisini paylaştı.

Sandıklar müşahitlere emanet

Yeşil Sol Parti’nin ilk defa seçimlere girmesi nedeniyle sandık kurulu üyelerinin olmadığı uyarısında bulunan Kayaoğlu, bu nedenle avukat ve müşahit ihtiyacının daha da elzem hale geldiğini belirtti. Kayaoğlu, İstanbul’da 1917 tane okulun olduğu bilgisini vererek, bu okullarda 40 bin civarında sandık olacağını kaydetti. Her sandıkta  en az bir müşahit görevlendirmeyi planladıklarını dile getiren Kayaoğlu, “Asıl seçim güvenliğini yapacak kişiler o okullarda ve sandıklarda görevli olacak olan müşahitlerdir. Çünkü müşahitler bütün gün boyunca sandıkları korumak için sandık başında olacaklar. Ayrıca yeri gelişmişken paylaşmak isterim: hukukçular olarak müşahitlere seçim, seçim güvenliği ve müşahitlerin görevleri ile ilgili eğitim de vereceğiz” diye aktarımda bulundu.

Müşahitler için el kitapçığı

Sadece İstanbul’da 40 bin müşahitte ihtiyaç duyduklarını dile getiren Kayaoğlu, “Hem seçim güvenliği hem de seçim yasası, yönetmelikleri ve genelgeleri de ile ilgili eğitimlerimiz önümüzdeki günlerde başlayacak. Müşahit nedir? Nasıl görevleri var? Neye itiraz edebilirler? Nasıl hak ve sorumlulukları var? Oy kullanımı bittikten sonra görev ve hakları nedir? Bu ve pek çok sorunun yanıtını bu eğitimlerde vereceğiz. Ayrıca müşahitler için bu kapsamda bir kitapçık da hazırlayacağız. Bütün bilgileri içerecek. Seçimde neye ihtiyacı varsa hepsini içinde bulacak. Her sorunun cevabı orada olacak” dedi.

Oy kullanma işleminin bir gün sürdüğüne dikkat çeken Kayaoğlu, bir gün boyunca sandıklara sahip çıkma çağrısında bulundu. (Kaynak: MA)

Editör: Ali Abbas Yılmaz