Malatya’nın Doğanşehir ilçesine bağlı Topraktepe kırsal mahallesi depremin enkazların olduğu gibi durduğunu ve altta kalarak telef olan hayvanlardan dolayı mahallede koku hakim olmaya başladı. Köy sakinleri ağır hasarlı yapıların yıkılması ve enkazların biran önce kaldırılması gerektiğini belirtiyor.

Depremde en ağır hasarı gören kentlerden Malatya’nın Doğanşehir ilçesine bağlı Topraktepe Köyü, Alevi köylerinden biri. Köyde çok sayıda evin yanı sıra hayvan ahırları da enkaza döndü. 11 kişinin hayatını kaybettiği, 500 kişinin göç ettiği ve halen 200 kişinin yaşadığı mahallede, 24 gün geçmesine rağmen enkazlar halen yerinde duruyor. Mahalleliler, Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı yetkililerinin ağır hasarlı evler için “yıkım” kararını bekliyor.  Bu karar olmadığı için bir kısımları çöken ya da yıkılan evlerde enkaz altında kalan hayvanlar da çıkarılamıyor.

Ören Mahallesi muhtarı İrfan Barlas, şu ana kadar hiçbir yetkilinin gelmediğini söyledi. Çevre Şehircilik ve İklim Bakanlığı’na bağlı yetkililerin depremin ikinci günü kar altındaki yapılar için incelemeye geldiğini ifade eden Barlas, “Bizler canla, vatandaşla, yiyecek ve içecek sıkıntısıyla uğraşırken gelmişlerdi. O gün yoğun bir kar yağmıştı. Çevre ve şehircilik Bakanlığından gönüllü geldiklerini ve kimsenin kendileriyle gezmesine gerek olmadığını söylediler. ‘Fotoğraf çekip uydudan atıyoruz’ dediler. Hasar tespit için gelmişlerdi. Ancak şu an köyde bulunan vatandaşlar, kapı numaralarını dahi bilmiyor. Evleri yeni numaralandırdılar ancak halen evlere takılmadı. Kimse E-Devlet üzerinden de bilemiyor. Her gün artçı depremler oluyor ve evler yıkıldıkça yıkılıyor. Bu durumdan dolayı şikayetçiyiz” dedi.

Yetkililerin kendilerine herhangi bir bilgilendirmede bulunmadığını aktaran Barlas, “Yaşadığımız mağduriyeti hem valiliğe hem de kaymakamlığa ilettik. Tekrar geleceklerini söylediler. Ancak depremin 24’üncü günü olmasına rağmen halen gelen olmadı. Evler halen yıkılıyor ama gelen olmadı. Hala enkazlarda en az 350 tane hayvan ölüsü var ama kimse gelmedi. Enkazlarda görünen birçok hayvanı kendi imkanlarımızla çıkardık. Ama bir kısmı dökülmüş ağır hasarlı evlerin ‘yıkım’ kararı olmadığı için ölü hayvanlar enkazlardan çıkarılamıyor. Burada iş makineleri var ama onlara da herhangi bir bilgi verilmediği için enkazları kaldıramıyorlar. Ne zaman geleceklerini ve karar vereceklerini de bilmiyoruz” diye belirtti.

Köyde 700’e yakın insanın olduğunu ancak depremden sonra aralarında bebek, çocuk ve yaşlıların da olduğu 500 kişinin farklı kentlere gittiğini belirten Barlas, “Burada bağ bahçesi olanlar kaldı. Yaklaşık 200 insan burada kalıyor ama kimse sormuyor. Burada salgın riski var. Bu hayvanlar için bir an önce adım atılması gerekiyor. Köyde yoğun bir hayvan kokusu yayılmaya başladı. Köyde hala tuvalet ve banyo kurulmadı. Köyde sadece şu ana kadar iki evi yıktılar. Havalar da ısınmaya başladı. Kokular yayılıyor ve buna bir çözüm bulunması gerekiyor” dedi. (MA)

Editör: Ali Abbas Yılmaz