Arif Bulut/ÖZEL HABER

Maraş Pazarcık ve Elbistan merkezli 7.6 ile 7.7’lik depremde yıkılan yapılarla ilgili yürütülen soruşturmalar devam ediyor. Depremde etkilenen illerden biri olan Diyarbakır’da adı ihmallerle gündeme gelen ve 89 kişinin yaşamını yitirdiği Diyar Galeria’ya ilişkin açılan soruşturma kapsamında hakkında yakalama kararı bulunan Sedat Eser bugün Ankara’da gözaltına alındı ve çıkarıldığı Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği'nce "olası kastla birden fazla kişiyi öldürmek ve yaralamak" suçundan tutuklandı. 

Diyar Galeria’nın eski müteahhidinin iddialarını Eser’e sordu

Eser’in SEGBİS üzerinden Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’na verdiği ifadesi ortaya çıktı. Tutuklanan Eser’e, aynı soruşturma kapsamında daha önce  Diyar Galeria’nın eski müteahhidi Mücahit Can'ın  tanık olarak soruşturmayı yürüten savcıya verdiği beyanlar soruldu.

Eski müteahhit “Yumuşak zemine denk geldim vazgeçtim” demişti

Can’ın 16 Mart 2023’te Ankara’dan SEGBİS üzerinden Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’na verdiği ifadesinde Diyar Galeria’nın yapımında neden vazgeçtiğini “Yumuşak zemine denk geldim yumuşak zeminde inşaat yapmak için de uygun değildir. Arsa sahiplerinin vekili olan M.S.Y ile yapmış olduğum görüşmede; inşaat için uygun olan zemine inmemiz gerektiğini, ekstra eksi iki bodrum katının yapılması gerektiğini, bu durumunda ayrıca masrafı olduğunu bu masraflara katılmaları gerektiğini söyledim, kendisi de kabul etmedi. Benden sonra iki firma yaptı” sözleriyle dile getirmişti.

Tutuklanan Müteahhit: Ben yaptığım inşaatın arkasındayım

Bugün yakalanan Diyar Galeria’nın müteahhidi Eser’e Canı’ın bu sözleri soruldu. Eser,  Can ile görüşme yaptığını ve görüşme neticesinde Can’ın kendisine zeminde su çıktığı, sıvılaşma olduğuna dair bilgi vermediğini iddia ederek, “Ben yapmış olduğum inşaatın arkasındayım. Kalitesiz malzeme kullanmadım. Ben bataklık üzerine inşaat yapmadım. Hatta Mücahit Can yanıma gelerek hayırlı olsun dedi” sözleriyle kendini savundu.

“Diyarbakır’ın böyle bir yapıya ihtiyacı olduğunu söylediler, Can da vardı”

Eser, savcılığa verdiği ifadesinde eski müteahhit Can’ın tanık olarak verdiği ifadesinin aksine Can ile yapım öncesi görüştüğünü iddia etti ve Can'ın iddialarına şu ifadelerle karşı çıktı, “A.İ isimli şahıs, bir sohbet esnasında Diyarbakır'da bir yakınının projesi hazır, temel kazısı yapılmış, ruhsatı alınmış bir arsası olduğunu ve müteahhit aradıklarını bana söyledi. GÜNSİAD’ın aylık toplantısında GÜNSİAD’ın hem kurucusu hem de başkanı Mücahit Can'dı, diğer kurucu üyeler ise Diyarbakır Ticaret Odası başkanı M.Ş.Y, C.A, M.S vardı. Yaptığımız görüşmede Diyarbakır'ın böyle bir yapıya ihtiyacı olduğunu, yapıldığı takdirde bölgeye katkısı olacağını söylediler ve ben bu işin yapımı konusunda Ö. İnşaat Ltd. Şirketi ile anlaştım ve şirkete %50 hisseli ortak olarak katıldım”

Savcı rüşvet iddialarını sordu

Soruşturma savcısı Eser’e Can’ın 16 Mart’ta verdiği ifadesinde gündeme “M.S.Y'nin Yenişehir Belediyesine ya da Büyükşehir Belediyesine hibe olarak 1 adet ağaç sökme, dikme makinesi verdiğini biliyorum” sözleriyle getirdiği rüşvet iddialarını da sordu,

Eser: Ben kesinlikle hibe ve ya rüşvet vermedim

Eser ise bu iddiaları, “M.S.Y'nin Yenişehir Belediyesi’ne ya da Büyükşehir Belediyesi’ne hibe olarak 1 adet ağaç sökme, dikme makinesi verdiğine ilişkin iddia hakkında herhangi bir bilgim yoktur. Ben kesinlikle hibe ve ya rüşvet vermedim usulsüz herhangi bir işlem yapmadım.”

Diyar Galeria’nın yapım esnasında bir katı çökmüş

Eser’in verdiği ifade dikkat çeken başka bir detay daha ortaya çıktı. Eser’in ifadesine göre Diyar Galeria’nın yapım esnasında bir katının çöktüğü ve bu durumun o dönem basına yansıdığı ortaya çıktı. Eser, o dönem yaşanan olayı ifadesinde şu sözlerle dile getirdi “Bloklar ayrı ayrı değil aynı anda inşa edildi. Bu inşaatta 1. Katın betonu dökülürken valilik tarafına bakan kısımda iki blok arasında bir kolonun kalıbı iyi sıkıştırılmadığı için döküldü küçük çapta bir kaza oldu. Ancak ölen ve yaralanan olmadı. Bu konu ile ilgili o dönem basında "Galeria çöktü" şeklinde asılsız haber yayınlanması üzerine M.Ş.Y ile birlikte DÜTF'den bir rapor aldırmıştık. Bu rapora göre meydana gelen çökmenin binanın statik yapısına herhangi bir etkisi olmadığı tespit edildi. Bu raporun Ö. İnşaat Ltd. Şirketinin dosyasında olması gerekir bende yoktur”

Eser’in avukatı: Kusur olmuş olsaydı diğer bloklar da yıkılırdı

Tutuklanan Eser’in avukatı ise depremde diğer blokların yıkılmamasını öne sürerek, “Söz konusu bina ile ilgili kolon kesme, binanın statik durumuna etki edecek nitelikte yapım sonrası mülk sahibi ve kiracılar tarafından yapılan tadilatlar, Oryıl My office parkının Galeria avm yapışık olduğuna olduğuna ilişkin iddia ve deliller bulunmaktadır. Ayrıca Diyar Galeria'nın sadece tek bir bloku yıkılmıştır diğer bloklar deprem dolayısıyla yıkılmamıştır. Binanın yapım aşaması ile ilgili bir kusur olmuş olsaydı diğer blokların da yıkılması gerekirdi”

“Temel kazısı yapılmış, ruhsatı alınmış bir arsa için müteahhit aradıklarını söyledi”

Eser’in Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’na verdiği ifadesi şöyle: “E. İnşaat Turizm Ltd. şirketinin kurucu ortaklarından biriyim. Bu şirketin yönetim kurulu üyesi ve aynı zamanda sorumlu müdürüyüm, tam yetkilisi olarak ticari faaliyetimi yürütmekteyim. Bana sormuş olduğunuz Diyar Galeria İş merkezi ve apartmanlarından oluşan 4 bloklu sitenin müteahhitliğini Ö. İnşaatLtd. Şirketi üstlenmiştir. Ben 30 yıldan fazladır Ankara'da ikamet etmekteyim. Tam olarak tarihini hatırlamamakla birlikte 1997 yılı içerisinde, tahminime göre kat karşılığı inşaat sözleşmesi yapılmadan önce yaklaşık 1 ay kadar önce o dönem Güneydoğu Sanayicileri Derneği kurucu üyelerinden olan A.İ isimli şahıs, bir sohbet esnasında Diyarbakır'da bir yakınının projesi hazır, temel kazısı yapılmış, ruhsatı alınmış bir arsası olduğunu ve müteahhit aradıklarını bana söyledi.

“Diyarbakır'ın böyle bir yapıya ihtiyacı olduğunu söylediler”

A.İ bildiğim kadarı ile vefat etmiştir. Ben de o dönemde GÜNSİAD kurucu üyelerinden biriydim. Bizim rutin aylık toplantılarımız olurdu. Bu toplantılardan birinde söz konusu diğer kurucu üyelerle görüştüm. GÜNSİAD hem kurucusu hem de başkanı Mücahit Can'dı, diğer kurucu üyeler ise Diyarbakır Ticaret Odası başkanı M.Ş.Y, C.A, M.S vardı. Yaptığımız görüşmede Diyarbakır'ın böyle bir yapıya ihtiyacı olduğunu, yapıldığı takdirde bölgeye katkısı olacağını söylediler ve ben bu işin yapımı konusunda Ö. İnşaat Ltd. Şirketi ile anlaştım ve şirkete %50 hisseli ortak olarak katıldım.

Ö. İnşaat Ltd. Şirketinin gözükmesine karşın kendisinin müteahhitlik iş ve işlemleri ile herhangi bir ilgisi yoktur. Biz bütün işlemleri M.Ş.Y ile birlikte ortak aldığımız kararlar doğrultusunda yerine getirdik. H.M.Y, İ.H.Y ve Ş.Y inşaatın sevk ve idaresinden sorumluydular. İ.H.Y gelen malzemeleri eksiksiz gelip gelmediğini kontrol ederdi. Ş.Y taşeron firmaların sevk ve idaresinden sorumluydu, yapılacak işlemlerin programlamasını sağlıyordu.

A.E'in Diyar Galeria'nın yapımı konusunda herhangi bir ilgisi yoktur, Ö. İnşat Ltd. Şirketi'nde de ortaklığı yoktur. M.E de aynı şekilde bu inşaatın yapımında bir ilgisi bulunmamaktadır, zaten Ankara'da yaşamaktaydı. M.E'in resmi kayıtlarda herhangi bir sorumluluk ve yetkisi yoktu.

Biz Diyar Galeria İş merkezi ve apartmanlarında 4 bloklu sitenin yapımını M.Ş.Y ile birlikte üstlendik yukarıda belirttiğim gibi diğer kardeşleri de inşaatın yapımı konusunda görev aldılar. Kardeşleri resmi olarak görevliydiler.

“Mücahit Can bana bir şey söylemedi”

Bana sormuş olduğunuz Mücahit Can isimli şahsı tanırım kendisi o dönem GÜNSİAD yönetim kurulu üyesiydi daha sonradan da başkan seçildi. Diyar Galeria’nın yapımı konusunda arsa malikleri ile daha öncesinde anlaşmış hatta temel kazısını yapmış, yapı ruhsatı da alınmış ancak arsa malikleri ile daha sonradan yaşadıkları anlaşmazlık neticesinde inşaat tamamlamamış, kendisi ile yapmış olduğum görüşmede bu yapının inşaatının tahmin ettiğinden daha çok maliyetli olduğunu, arsa malikleriyle anlaşmaya varamadıklarını söyledi. Zeminde su çıktığı, sıvılaşma olduğu ya da zeminde inşaata herhangi bir durum olduğuna ilişkin bana bir şey söylemedi. Zemin etüdü raporu aldığını da düşünmüyorum. Kaldı ki 1999 yılından önce zemin etüdü raporunun alınması ilgili yönetmeliğe göre zorunlu değildi. Bana böyle bir rapordan bahsetmedi. O dönem İnşaat Mühendisleri Odası’na böyle bir rapor sunulmuş olsaydı bundan haberimiz olurdu.

“Cephede değişiklik yapılmış olabilir, bu değişiklik statik yapıya bir etkisi yok”

M.Ş.Y ile birlikte H.S.Y ile görüştük. Biz sadece Hacı Selim Yıldırım ile muhatap olduk. Daha önceki müteahhit Mücahit Can'ın çizmiş olduğu projeye güvendik, ruhsatta alındığına göre detaylı incelemelerin yapıldığını düşündük ve aynı projeyi uyguladık, çok iyi hatırlamamakla birlikte cephede değişiklik yapılmış olabilir. Bu yapılan değişiklik binanın mimari statik yapısına herhangi bir etkisi yoktur. Bu cephedeki değişiklik içeren mimari projeyi ben Ankara da ikamet eden Ü.K isimli mimara çizdirdim.

“AVM olmasını istediğim için bazı dükkanları birleştirilerek proje çizilmesini istedim”

Mücahit Can'ın çizdirdiği projede iş yerleri pasaj şeklindeydi. Küçük küçük dükkanlar vardı ben buranın bir AVM olmasını istediğim için Ü.K ile görüştüğümde bazı dükkanların birleştirilerek bazı dükkanların 1000 metre kare olacak şekilde çizilmesini istedim ve de o da bu şekilde yaptı. Gerekli izinler alındı, işlemler yapıldı. Her şey mevzuata uygun şekilde yerine getirildi. Yapı kullanım izin belgesinin alınmamış olması mümkün değildir. Gerekli izinler alındı. Bu yapı kullanım izin belgesine istinaden kat irtifakı oluşturuldu, satışlar gerçekleştirildi. Bu konudaki iddiayı da kabul etmiyorum.

Eser, binanın beton ve demirin temin edildiği firmaları söyledi

Biz inşaatın yapımını üstlendiğimizde temel kazısı yapılmış haldeydi öncesinde herhangi bir inşaa faaliyet yapılmamıştı. Arsanın sadece belli bir bölgesinde değil tamamında temel atılmıştı. Taşeron firmaların tam hatırlamıyorum ancak demirci İzzet vardı bu kişinin soy ismini hatırlamıyorum. Betonu İntim İnşaattan almıştık, temel ve bodrum kat ve zemin katı İntim inşaattan temin ettiğimiz hazır beton ile yaptık. Diğer yerleri ise pompa yüksekliği yeterli gelmediği için kum firmalarından aldığımız kumu mikser makinaları ile karıştırıp o şekilde yaptık.

“Tadilat değişikliğinin ruhsata işlenip işlenmediğini bilmiyorum”

Ben bu mimar ve mühendislerle çalışmadım onların çizmiş oldukları projeleri hayata geçirdim. Ancak dış cephe kısmını beğenmedim için Ankara da ikamet eden Ü.K isimli mimarı Diyarbakır'a davet ettim temeli kazılmış olan arsayı ve daha öncesinde çizilmiş projeyi gösterdim nasıl bir değişiklik yapılabileceğini sordum, Ü.K Diyarbakır'a geldiğinde 1 hafta kaldı, hatırladığım kadarıyla kendisi geldiğinde inşaaat faaliyete başlamamıştık. Ancak başlanmışta olabilir, kendisi sadece dış cephede değişiklik içeren bir mimari proje çizdi. Bu yapı üzerinde yapılan bu tadilat değişikliğinin ruhsata işlenip işlenmediğini, mimari vizesinin alınıp alınmadığını hatırlamıyorum. Ben o konularda titiz olduğum için usulüne uygun işlem yapıldığını düşünüyorum. Bende bu binanın yapına ilişkin herhangi bir belge yoktur.

“Meydana gelen çökme binanın statik yapısına herhangi bir etkisi olmadığı tespit edildi”

Bloklar ayrı ayrı değil aynı anda inşa edildi. Bu inşaatta 1. Katın betonu dökülürken valilik tarafına bakan kısımda iki blok arasında bir kolonun kalıbı iyi sıkıştırılmadığı için döküldü küçük çapta bir kaza oldu. Ancak ölen ve yaralanan olmadı. Bu konu ile ilgili o dönem basında "Galeria çöktü" şeklinde asılsız haber yayınlanması üzerine M.Ş.Y ile birlikte DÜTF'den bir rapor aldırmıştık. Bu rapora göre meydana gelen çökmenin binanın statik yapısına herhangi bir etkisi olmadığı tespit edildi. Bu raporun Ö. İnşaat Ltd. Şirketinin dosyasında olması gerekir bende yoktur.

“1 adet ağaç sökme makinesinin belediyeye verildiğinden bilgim yoktur”

Hacı Selim Yıldırım'ın Yenişehir belediyesine ya da Büyükşehir belediyesine hibe olarak 1 adet ağaç sökme, dikme makinesi verdiğine ilişkin iddia hakkında herhangi bir bilgim yoktur. Ben kesinlikle hibe veya rüşvet vermedim usulsüz herhangi bir işlem yapmadım.

Benim hatırladığım kadarıyla Mücahit Can'dan önce de bir müteahhit de arsa malikleri ile sözleşme yapmıştı. O da bir proje çalışması yapmıştı. Ancak inşaata başlamadan sözleşmeyi feshettiler. Bu kişinin kim olduğunu hatırlamıyorum. Ben bu işi 1997 yılında başladım. 1999 yılında da inşaat tamamlandı. Açılışına Süleyman Demirel, Yıldırım Akbulut ve Bülent Ecevit katıldı.

“Yaptığım inşaatın arkasındayım, kalitesiz malzeme kullanmadım”

Ben samimi olarak ifademi verdim. Sağlık problemlerim bulunmaktadır. Bu konuya detaylı açıklamaları bilgi ve belgeleri avukatım aracılığıyla sundum. Kaçacak durumda değilim. Ben yapmış olduğum inşatımın arkasındayım. Kalitesiz malzeme kullanmadım. Nevrülü demir kullanımı mecburu değilken ben inşaata bu demirlerden kullandım. Ben bataklık zemin üzerine inşaat yapmadım. Hatta Mücahit Can yanıma gelerek hayırlı olsun dedi. Üzerime atılı hiçbir suçlamayı kabul etmiyorum”

Editör: Ali Abbas Yılmaz