6 Şubat Pazarcık merkezli depremde birçok insanın yaşamını yitirdiği ve yüzlerce evin yıkıldığı Adıyaman Yaylakonak (Balyan) Beldesi’nde yurttaşlar yakınları için taziye kurup anma gerçekleştirdi.

Alevi Kültür Dernekleri (AKD) Balyan Şubesi ve Cemevine çevre illerden yoğun bir katılım sağlandı. Ağuçan Pirlerinden Tahir Küçükdoğan, konteynerlere sığmadıklarını söyleyerek, yetkililerden bu konuya çözüm bulunmasını istedi.

Adiyaman Depremzedeler-1

Konteyner eksikliği

Depremden kaynaklı çok büyük acılar çektiklerini ve 105 canı toprağa sırladıklarını dile getiren Küçükdoğan, konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Depremden sonra çok büyük acı çektik. Bugün hala konteynerlerde çadırlarda çamur içinde, konteyner bulamayan ailelerimiz var. Çocuklar okullarda dersini yapamıyorlar. Çocukları olan aileler iç içe yaşamak zorunda kalıyor. Tek konteynerlerde sığınanlar var. Bir konteyneri biz mutfak mı yapacağız oda mı yapacağız, çocukların çalışma odası mı yapacağız. Biz bunları nasıl kullanacağız.”

Bölge illerinde en çok AKP ile DEM Parti seçmeni sandığa gitmemiş Bölge illerinde en çok AKP ile DEM Parti seçmeni sandığa gitmemiş

Barınma sorunu

En büyük sorunlarının barınma olduğunu vurgulayan Küçükdoğan, “Biz yetkililerden yöneticilerden buna bir çare bulunmasını istiyoruz. Biz köyde yaşıyoruz ve hepimiz hayvan sahibiyiz. Biz konteynerlerin içine hayvanları mı koyacağız, yem mi koyacağız. Biz koca bir aşiretiz, hepimiz konteynıerlere sığındık. Bizim burada barınma şansımız, kalma şansımız yok. Şimdiye kadar pek kar yoktu eğer kar yağarsa hayatımız daha zorlaşacak. Yapılacak evlerin erken yapılmasını, desteklerin bir an önce verilmesini talep ediyoruz” şeklinde konuştu.

Kaybımız çok

Depremin yaşandığı günden itibaren çevre illerden gelen yardımlarla ayakta durmaya çalıştıklarını belirten Yaylakonak Belediye Başkanı Abuzer Aydın ise şunları aktardı:

“360 evden 280 ev nerdeyse yerle bir oldu. Maddi, manevi kaybımız çok fazla. Depremin birinci günü Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin arama kurtarma ekipleri buraya geldi. Yine Mersin Belediyesi tarafından 75 tane konteyner getirildi. Şu anda 150 ailemiz yaşamlarını bu konteynerlerde sürdürüyorlar. Konteynırların gidemediği bazı yerlere de geçici olarak evler onarılarak yaşamaya çalışıyorlar. Şu an yapılmakta olan 80 ev var daha yapılması planlanan 80 konut daha var. Deprem süresince birçok yerden yardım geldi ve hala da gelmeye devam ediyor” diye belirtti.

‘Sosyal devlet gibi çalışmalı’

Gazeteci-yazar Fatma Ulubey ise, depremde sınıfta kaldıklarını dile getirerek şu açıklamalarda bulundu:

“6 Şubat depreminde ne yazık ki halkımız unutuldu. Vatandaş kendi çaresizliğiyle baş başa bırakıldı. Ölülerini kendi imkanlarıyla çıkardı. 6 Şubat’ın üzerinden bir yıl geçmesine rağmen hala konutlar teslim edilmedi. Deprem konusunda da sınıfta kaldık.  Vatandaşlar dara düştüğü zaman sosyal devlet yanına koşar, sosyal devlet gerekliliğini yerine getirir.”

Kaynak: PİRHA