SUR AJANS- Şampiyonluk kutlamasını havai fişeklerle oluşturulan çevre ve gürültü kirliliğine boğmanın bir anlamı yok.

Havai fişeklerin yarattığı kirliliğin çevreye, doğal alanlara, hayvanlara verdiği zararlar az çok biliniyor. Havai fişeklerin içerdiği kimyasallar, zehirli gazlar ve ağır metaller havaya karışıyor. Bu zehirli maddeler daha sonra suyu ve toprağı kirleterek hem insanların hem de hayvanların sağlığına zarar veriyor.

Yaban hayvanlarını, doğayı ve insan sağlığını tehdit eden havai fişeklerin böylesine hoyratça ve gelişi güzel kullanılmasının bir anlamı var mı?

Birçok hayvanın duyma yetisi, insanlarınkinden çok daha hassas olduğu için, havai fişeklerden çevreye yayılan gürültü kirliği hayvanları rahatsız etmenin de ötesinde onların duyuşlarına da zarar veriyor. Havai fişeklerin yaydığı ses 190 desibele kadar çıkabilir (bu ses, insan kulağında hasarın başlangıcı olan 75 ila 80 desibel aralığından 110 ila 115 desibel daha fazladır).

Havai fişekler, evlerde yaşayan evcil hayvanlar, sokakta yaşayan kediler, köpekler ve kuşlar için korku, stres, travma, organ kaybı ve ölüme yol açabiliyor.

Havai fişeklerin saldığı kimyasal partiküller, hem doğayı hem de insan ve hayvan sağlığını tehdit ediyor. Havai fişekler, içerdiği kimyasallar sebebiyle hayvanlara olduğu kadar astım, KOAH ve benzeri rahatsızlıkları olan insanlara da zarar veriyor.

Çoğu hayvanın işitme duyusu, insandan çok daha hassas olduğundan, havai fişek gürültüsü hayvanlar için çok daha rahatsız edici oluyor ve duyu organlarını çok olumsuz etkiliyor.

Diyarbakır cezaevinde zehirlenen tutuklu ve personeller taburcu edildi Diyarbakır cezaevinde zehirlenen tutuklu ve personeller taburcu edildi

Kentlerde insanlarla birlikte evlerde ya da sokaklarda yaşayan birçok köpek, havai fişek patlamaları sırasında ve sonrasında olumsuz semptomlar sergiliyor. Köpekler 60,000 hertz’e kadar olan sesleri, insanlar ise ancak 20,000 hertz’e kadar olan sesleri duyabiliyor. Yani köpeklerin işitme eşiği, insanların işitme eşiğinden üç kat hassas. Kediler de köpekler gibi, havai fişek gürültüsünden olumsuz etkileniyor.

Sözün özü özeti, insana, hayvana, doğaya ve bioçeşitliliğe, ekosisteme zarar veren havai fişek kullanımının kentte bu kadar hoyratça olmasının Amedspor’un şampiyonluğuna da sağlıklı bir çevre ve kent yaşamına da verdiği zararlar gözardı edilmemelidir.

Amedspor taraftarlarının bu konuda daha hassas davranması ve şampiyonluk kutlamalarını daha renkli ve doğayla, çevreyle barışık, şiddetten uzak eğlenceli yöntemlerle sürdürmeleri beklenir. Amedspor taraftarlığının farkının buradan da hissettirilmesi daha yerinde olur kanaatindeyim.

Editör: Ali Abbas Yılmaz