SUR AJANS- Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarını ve kararlarının infazını denetlemek üzere gerçekleştirdiği toplantı sona erdi. Türkiye'den, Gezi Davası'nda AİHM Büyük Dairesi'nin derhal serbest bırakılması kararına karşın ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilen Osman Kavala ve AİHM Büyük Dairesi kararına karşın serbest bırakılmayarak hakkında yeni tutuklama kararları ve yeni davalar başlatılarak cezaevinde tutsak edilen Halkların Demokrasi Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş dosyaları Bakanlar Komitesinin gündemindeydi.
Kavala için Türkiye’ye yaptırım kararı yok
Osman Kavala hakkında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) tarafından 10 Aralık 2019 tarihinde açıklanan ve 11 Temmuz 2022 tarihinde de onaylanan kararın uygulanma süreci Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi tarafından Strasbourg'da bir kez daha ele alındı. Komite, AİHM'nin Osman Kavala kararının uygulanış sürecinde Türkiye ile teknik diyaloğu ön plana çıkaran politikasını sürdürdü. Komite, Ankara ile yürütülen üst düzey siyasi ve teknik görüşmelerin devam etmesini kararlaştırdı.
Kavala'nın tutukluluğuna ilişkin hak ihlali kararı veren ve Kavala'nın serbest bırakılmasını talep eden AİHM'nin kararını uygulamayan Türkiye, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi'nin denetimine girmişti. AİHM kararı gereği Kavala'nın "derhal serbest bırakılması" için Ankara'ya yeniden çağrıda bulunan ve diyalog vurgusu yapan Komite, Ankara'ya yönelik bir yaptırım kararı almadı. Komite, Kavala'nın avukatları ve kimi uluslararası sivil toplum kuruluşlarının Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi'nin (AKPM) Kavala dosyasında devreye girmesi için yaptıkları çağrılara da olumlu yanıt vermedi.
Demirtaş için tahliye çağrısı
Komite, Selahattin Demirtaş hakkındaki son AİHM kararını da ele aldı. Komite, AİHM kararı gereği Demirtaş'ın derhal serbest bırakılması çağrısını yineledi ve durumunda değişiklik olmaması halinde Haziran 2024'teki oturumlarında ikaz niteliğinde bir ara karar alacağını vurguladı.