Asrın Hukuk Bürosu avukatları, Abdullah Öcalan’a dair Avrupa Konseyi’ne bağlı Avrupa İşkenceyi Önleme Komitesi (CPT) ile görüştü.

ANF’de yer alan habere göre; görüşmelerde yer alan avukatlardan İbrahim Bilmez, “1999’dan beridir düzenli bir şekilde fırsat bulduğumuz zamanlar CPT ile görüşüyoruz. Görüşmediğimiz zamanlar ise ortalama üç dört ayda bir İmralı’daki gelişmelere ilişkin rapor veriyoruz. Bu kapsamda bir görüşmeydi” dedi.

Bilmez, CPT’ye İmralı’daki duruma ilişkin kendilerinden taraf son durumu aktardıklarını kaydederek, “Yaklaşık üç yıldır hiçbir haber alamadığımızı, bu durumun bizi ve Kürt halkını ne kadar kaygılandırdığını, Türkiye toplumuna olan olumsuz yansımalarını aktardık. Taleplerimizi ilettik. Sayın Öcalan’ın ve oradaki müvekkillerimizin sağlık durumlarına dair bile haberimizin olmadığını ilettik. Ve dolayısıyla CPT’nin son ziyaretinden sonra hazırladığı raporu açıklaması gerektiğini belirttik” diye ekledi.

‘Görüşme talebinde bulunduk’

Avukat İbrahim Bilmez, “Ayrıca o rapor açıklansa dahi, artık güncel olmadığı için CPT’den en azından sağlık durumu meselesi için acil olarak Türkiye’ye bir ziyaret gerçekleştirmesi talebinde bulunduk. Çünkü haber alamama durumu gerçekten insanları kaygılandırıyor” şeklinde konuştu. CPT’nin nasıl bir yanıt verdiğine ilişkin ise Bilmez, “Onlar da bizi dinlediler, taleplerimizi not ettiler ve komitede üyeleri ile paylaşacaklarını söylediler” dedi.

CPT’nin Türkiye ile görüşmelerine dair herhangi bir bilgi verip vermediğine ilişkin Bilmez, şöyle konuştu: “Bize hep aynı cevabı veriyorlar. Diyorlar ki ‘biz kendi kurallarımıza göre Türkiye hükümeti ile yaptığımız görüşmelere dair herhangi bir bilgi veremeyiz.’ Cevapları he bu şekilde oluyor. Fakat şunu da söylüyorlar: İmralı hep bizim gündemimizde.”

Mektuplar etkili

CPT yetkililerinin Türkiye’deki cezaevlerinden çok sayıda mektup aldıklarını söylediğini de aktaran Bilmez, şunları ifade etti: “Ayrıca Türkiye’deki farklı cezaevlerinde CPT’ye İmralı’daki durumu kınayan binlerce mektup geldiğini ve bunun da CPT’nin İmralı’yı gündemine almasında etkili olduğunu ifade ettiler.”

İmralı temasları

Strasbourg’da Avrupa Konseyi’nde farklı ülkelerden ve farklı gruplardan parlamenterlerle görüşmeler yaptıklarını söyleyen Bilmez, “İmralı’daki haber alamama durumunu onlara da aktardık. Görüştüğümüz parlamenterlerin bir kısmı Genel Kurulun gündemine getirmişler. Bunu çok önemli buluyoruz ve bu çalışmalarımızı devam ettireceğiz. Çünkü Avrupa Konseyi’ne bağlı 40 küsur devletin temsilcileri, parlamenterleri burada bir araya geliyorlar. Ve böylece bu hukuksuzluğu onlar da öğrenmiş oluyor” dedi.

Editör: Ali Abbas Yılmaz