Boru Hatları ile Petrol Taşıma Anonim Şirketi’nin (BOTAŞ), Batman Çayı içinden geçen boru hattında 13 Mart’ta petrol sızıntısı meydana geldi. Sızıntı su kuyularına yakın bir noktada meydana geldi. Batman-Dörtyol Ham Petrol Boru Hattı’nın yaklaşık 507. kilometresinde meydana gelen sızıntıyı sabah saatlerinde fark eden köylüler durumu yetkililere bildirdi. Olay yerine BOTAŞ ekipleri, Batman Valiliği ve Batman Belediyesi yetkilileri geldi. Yetkililerin buraya ulaşmasının ardından vana kapatılırken, belediye yetkilileri buraya yakın köylerde musluktan su içilmemesi uyarısında bulundu. Suyun yönünün değiştirilerek çay içinden geçen borunun tadilatının yapılacağı belirtildi ancak şimdiye kadar onarım işlemine başlanmadığı öğrenildi.

Doğa katliamı

Kentin yaşam alanı olan ve su ihtiyacını karşılayan Batman Çayı’nın içinden petrol boru hattının geçirmenin izahı olmadığın belirten ekolojist Rıdvan Ayhan, petrol kokusunun çaydan 2 kilometre uzaklıkta hissedildiğini söyledi. Petrolün canlı yaşamanı tehlikeye attığını belirten Ayhan, kentin yeni bir doğa katliamı ile karşı karşıya kaldığını söyledi. Daha öncede Sason’nun Terraş Köyü’nde içme suyunu karşılayan dereye petrol karıştığını hatırlatan Ayhan, “Batman Çayı büyük bir alanı kapsıyor. Burada büyük bir sızıntı olmuş. Suya karışan petrol su altında kalan Hasankeyf havzasına akıyor. Burada temizlenmesi çok zor. Acil bir müdahale şart. Canlı yaşamını tehlikeye atan petrol borularının suyun içinden geçmesi sorumsuzluğun bir göstergesidir. Bu tür zehirli madenleri suya yakın yerlere yerleştirilmesinin anlamı nedir? Neden Batman’ın doğasına bu kadar düşmanlar. Daha önce Sason da içme suyuna petrol karışmıştı, şimdi de aynı durum burada yaşanıyor” diye konuştu.

Boru hattı taşınsın

Boru hattının taşınması gerektiğine vurgu yapan Ayhan, “Kentin su ihtiyacını karşılayan bu çayın riske atılmaması gerekiyor. Bu boru her an patlaya bilir. Kim bilir kaç yıllık boru. Suyun geçtiği yere borunun bırakılması doğaya, insan yaşamına karşı yapılmış bir kötülük. Yetkililer attıkları yanlış adımlardan vazgeçmeli. Boruyu buraya getirenler kanun önünde hesap vermeli” diye konuştu.

Ayhan, son olarak ekoloji örgütleri, sivil toplum örgütleri ve siyasi parti temsilcilerine canlı yaşamının tehlikeye atılmasına karşı mücadele etme çağrısında bulundu.

Editör: Ali Abbas Yılmaz