Proje yöneticilerinden Hazal Canpolat Işık, amaçlarının toplumsal cinsiyet algısını kırmak ve deneyim kazandırmak olduğunu söyledi.

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) İzmir Şubesi'nin 2019 yılında inşaat mühendisliği öğrencisi kadınlara mesleki bilgi ve toplumsal cinsiyet eğitimleri vermek ve deneyim kazandırmak için başlattığı, "Beyaz Baretli Kadınlar" projesi 5'inci yılına girdi. Öğrencilere öğrenim bursu, mentorluk, teknik ve sosyal mühendislik eğitimi gibi alanlarda destekleme programları sunan projenin 2024 yılı protokolü, projenin destekçilerinden Balçova Belediyesi ile İMO İzmir Şubesi arasında 26 Aralık'ta imzalandı.

Beş yıllık süreçte yüzlerce kadın öğrenciye ulaşan proje, kadın mühendisleri mesleğe hazırlıyor. Proje aynı zamanda, 5 Aralık 2023'te Sosyal Demokrasi Vakfı (SODEV) ve İsveç Olof Palme İnternational Vakfı’nın ortaklaşa düzenlediği Cinsiyet Eşitlikçi Dönüşüm Ödülleri yarışmasında; Fırsat Eşitliği ve Eğitim Alanında Sunulan En İyi Uygulama kategorisinde birincilik ödülü kazandı.

'Zorluklar bölümü seçtiğimiz an başlıyor'

İMO İzmir Şubesi Sekreteri ve projenin yürütücülerinden Hazal Canpolat Işık ile projeyi, hedeflerini ve geldikleri aşamayı konuştuk. Işık, kadınların bölümü seçmeyi düşündüğü andan itibaren birçok zorlukla karşılaştığını aktardı. Işık, "Bu meslek kadınlara uygun görülmeyebiliyor. Neden hemşirelik ve öğretmenlik gibi mesleği tercih etmediğimiz sorgulanabiliyor. Bu bölümü seçtiğimizde ise gerek akademisyenler gerekse erkek öğrenci arkadaşlarınız tarafından da bunlara maruz kalabiliyorsunuz. Mezun olup çalışmaya başlandığı zaman da bu sorunları yaşıyoruz" dedi.

İnşaat Mühendisleri Odası'nın 2021 yılında yayınladığı istihdam raporuna göre, inşaat mühendislerinin ülke çapında yüzde 10'unu kadınlardan oluştuğuna dikkati çeken Işık, iş arayan inşaat mühendislerinin ise yarısının kadınlardan oluştuğunu söyledi. Işık, başladıkları iş yerlerinde de erkeklerin büyük bir kısmının şantiyelerde çalıştığını, kadınların daha çok toplumun korunaklı alan olarak gördüğü ofislerde ya da akademide çalışmayı tercih etmek zorunda bırakıldıklarını aktardı.

'Amacımız kadınların özgüvenli olması'

Avustralya Alevi Federasyonu’ndan Milletvekili Bozan’a saldırıya kınama Avustralya Alevi Federasyonu’ndan Milletvekili Bozan’a saldırıya kınama

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) ve İMO'nun yıllardır toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda çalışmalar yaptığını vurgulayan Işık, "2019 yılında ise bizim yaşadığımız bu sıkıntıları genç meslektaşlarımızın yaşamaması için neler yapabiliriz diye düşünmeye başladık. Bu projede böyle ortaya çıktı. İlk olarak kadın öğrenciler için neler yapılabileceğini belirledik ve projeyi 5 ana modülden oluşturduk. Projemizin ilk modülü mentorluk çalışmasıydı. Burada kadın öğrencilere deneyimli kadın mühendisler mentorluk yapıyorlar. İkinci modülümüz öğrenim bursu, proje içerisinde yer alan ve ekonomik olarak zorlanan öğrencilere karşılıksız burs desteği sağlıyoruz. Üçüncü olarak teknik eğitim kısmı var. Kadınların iyi mühendisler olarak mezun olmaları için okulda öğrenmediğimiz ama iş yaşamında ihtiyacımız olacak bazı programlarla ilgili birçok kurs veriliyor. Dördüncü olarak sosyal mühendislik eğitimleri ve son olarak toplumsal cinsiyet eşitliği eğitimleri var. Projenin esas amacı; kadın mühendislerin hem iyi mühendis olmaları hem özgüvenleri yüksek olmalı hem de ayrımcılığa maruz kaldıklarında bununla baş edebilecek donanımda olmalarıdır" ifadelerini kullandı.

Her yıl 100 kadın dahil edildi

Çeşitli çalışmalar ile her yıl ortalama 100 kadını projeye dahil ettiklerini söyleyen Işık, "Amacımız bu projeye katılan kadınların sonrasında da bizimle hareket etmesi. Biz burada kadın sorunlarını dert eden ve çözüm arayan bir yol izliyoruz. Projemizde yer alıp mezun olan arkadaşların bir çoğu çok güzel yerlerde çalışıyorlar ve oda çalışmalarına da dahil oluyorlar. Sadece kadın çalışmaları da değil örneğin afet ya da işçi sağlığı iş güvenliği gibi komisyonlara katılıyorlar. Yine projede mentor olanlar var. Belki hiçbir şey yapamasa da iyi bir işte çalışıyorsa öğrenciye burs verenler var. Mezun olduklarında da yine bir aradayız" diye belirtti.

Kadınlar değişiyor

Proje sürecinde kadınlarda yaşanan değişimleri gözlemlemekten keyif aldıklarını sözlerine ekleyen Işık, şöyle devam etti: "Bir öğrenciyle birinci sınıftaki görüşmemizin ardından eğitimlerin sonunda nasıl kendine inandığını görmek, ayrımcılıkla karşılaştıysa nasıl başettiğini, umudunun kırılmadığını gözlemlemek bizim için keyifli. Zaten amacımız sadece teknik bilgi vermek değil. Günümüzde ulaşamadığımız şey deneyim. 4 yıllık süreçte çok güzel kazanımlarımız oldu. Mesela bunlardan birisi projemizi destekleyen kurumlardan olan Balçova Belediyesi, bir kültür merkezi inşaatının ihalesinde bu projede yer alan inşaat mühendisi bulundurma zorunluluğu getirdi. Bunun diğer kurumlara da örnek olması ve projelerde kadın inşaat mühendisinin bulunması zorunluluğu olması için çalışmalar yapmayı düşünüyoruz."

Toplumsal cinsiyet algısını kırmayı amaçladıklarını ifade eden Işık, "Kadınları kazandığımızı görüyoruz ama daha işin başındayız. Kadının emeğine meslek odasında da toplumda da ihtiyaç var. Kadınlar oldukça meslek örgütümüz de daha güçlü olacak. Amacımız güçlü kadınları yaratmak, kadınları hayatın içine dahil etmek aynı zamanda da toplumsal cinsiyet eşitsizliğini de yok etmek" diye konuştu.

Kaynak: MA