Yerel seçimlerin yapılacağı 31 Mart tarihine kısa bir süre kaldı. Siyasi partiler seçim çalışmalarına hız verirken, kayyım yönetimindeki belediyeler için yapılacak seçimlerde sonuçlar merak ediliyor. Mardin'in Savur Belediyesi de iki dönemdir kayyımlar tarafından yönetilen belediyelerden. AKP, 2016 ve 2019 yıllarında ilçe belediyesine iki defa kayyım atadı. Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi'nin (DEM Parti) güçlü olduğu merkezlerden biri olan ilçede seçim sonuçlarından bir değişim beklenmiyor. DEM Parti'nin eşbaşkan adayları olan Selahattin Önder ve Hatice Öncü'nün seçimleri kazanmasına kesin gözüyle bakılıyor. 

Akşener Olağanüstü kongre dedi Akşener Olağanüstü kongre dedi

Kentin yapısı

Savur ilçesi, 41 mahalleden oluşuyor. Bunlardan 3'ü merkeze bağlı, diğerleri ise kırsal mahalleler. Kavak ağaçları, dereleri, tarihi mekanlarıyla eşsiz bir doğaya sahip. Ayrıca insanlar arasındaki dayanışma burada önemli bir yere sahip. Merkez ve ilçelerinde komün anlayışı öne çıkıyor.

İlçenin nüfusu 26 bin 173. Nüfusun yüzde 70’inden fazlası kırsal mahallelerde yaşıyor. Kürtler ve Arapların yanı sıra Süryaniler de ilçede yaşıyor. Süryanilere ait kırsal mahallelerin birçoğu, zorunlu göçler nedeniyle terk edilmiş bir durumda.

1990’lı yıllardan bu yana göç ettirme politikası burada devrede. Köy yakmaları ve boşaltmaları nedeniyle birçok kişi 90'lı yıllarda buradan göç etmek zorunda kaldı. Bazı insanlar geri döndü. Son yıllarda kentin en dikkat çeken sorunlarının başında yine göç geliyor. Yargı kıskacı ve baskılar nedeniyle özellikle gençlerden Avrupa'ya dönük yoğun bir göç söz konusu.

AKP, önümüzdeki seçimlerde burayı kazanmak hedefiyle bazı asker ve polisleri buraya seçmen olarak kaydırdı. 800’ün üzerinde asker ve polis, seçmen olarak taşındı. 

Eşbaşkanlar

DEM Parti, bu seçimlerde Selahattin Önder (48) ve Hatice Öncü’yü (26) eşbaşkan adayı olarak gösterdi. Eşbaşkan adaylarından Önder, uzun yıllardır siyasi faaliyetlerin içinde. Önder, ilçeye bağlı en büyük mahallelerden olan Evîna kırsal mahallesinden. Önder, 4 dönemdir Kürt özgürlük mücadelesi veren partilerin buradaki örgütlerinde yer alan isimlerden biri. Ayrıca Adana ve Bursa’da da çeşitli tarihlerde siyasi çalışmalarda bulundu. 

26 yaşındaki Hatice Öncü, Elfan kırsal mahallesinden. 90’lı yıllarda İstanbul’a göç etmek zorunda kalan Öncü, 2010 yılında ailesi ile birlikte köye dönüş yaptı. 2019 yılında ilçe belediyesinde Yazı İşleri Müdürü olarak göreve başlayan Öncü, kayyım atanması sonrası istifa etti. Öncü, bir süre sivil toplum örgütlerinde göç üzerine çalışmalar yaptı.

‘Birlikte yöneteceğiz’

İlçe belediyesinin iki dönemdir kayyımlar tarafından yönetildiğine dikkati çeken Önder, "Yeniden kayyımı göndereceğiz. Halkın iradesi iş başına gelecek. Belediye halk için var. Halkla birlikte yönetilmeli. Kararlar halkla birlikte alınmalı. Biz de bu şekilde yöneteceğiz" dedi.

"Bizim projemiz halktır. Her kararda halkın olması, yönetimin her kademesinde halkın olmasıdır" diyen Önder, "İlçemiz küçük bir ilçe. Gençlerimizin, kadınların sosyalleşebilecekleri bir yerleri yok. Kültür faaliyetlerine katılma imkanları yok. Biz bu imkanları sağlamayı hedefliyoruz. Halkımızın ürettikleri ürünleri satma imkanları yok, bunun için tarım ve hayvancılıkta kooperatifçiliği geliştirmeyi hedefliyoruz. Halkımızla bir araya geleceğiz, talepleri doğrultusunda birlikte yöneteceğiz" diye kaydetti.

İlçede farklı halkların bir arada yaşadığına ifade eden Önder, çok dilli ve kültürlü belediyeciliği savunduklarını söyledi. Önder, şunları söyledi: "Parti olarak farklı kültürlerin, farklı halkların kendilerini var etmelerini savunuyoruz. Bütün halkların mücadelesini veriyoruz."

'Göçü önleyeceğiz' 

İlçede son yıllarda gençlerin yoğun bir şekilde göç ettiğini tespit ettiklerini kaydeden Öncü ise, öncelikli çalışmalarının gençlerin göç etmesinin önüne geçecek politikalar üretmek olacağını söyledi. Bu durumu "acil bir durum" olarak nitelendiren Öncü, "Göçün nedenlerini öncelikle tespit etmemiz gerekiyor. Gençler neden göç ediyor? Gençler, burada spor, kültür, sanat ve iş konusunda ciddi bir eksiklik yaşıyor. Hiçbir imkan yok. Gençler köylerde de merkezde de kahvehane dışında bir yaşam alanı, sosyalleşme alanı bulamıyor. İstihdam alanı zaten yok. Böyle olunca gençler metropollere ya da Avrupa’ya gitmeyi çare olarak görüyorlar. Bu nedenle bizim ilk olarak yapmamız gereken Savur’da istihdam alanları yaratmak. Buna çözüm üreteceğiz. Zengini zengin yapan değil, sosyal ve halkçı belediyeyi kuracağız” ifadelerini kullandı.

Editör: Ali Abbas Yılmaz