Eksim Holding çatısı altında faaliyet gösteren Dicle Elektrik Diyarbakır’da basın buluşması gerçekleştirdi.

Hüda Kaya için çağrı: Özgürlüğüne kavuşmalı Hüda Kaya için çağrı: Özgürlüğüne kavuşmalı

Dicle Elektrik Basin

Basın buluşmasına Dicle Elektrik Genel Müdürü Yaşar Arvas, Genel Müdür Yardımları Ahmet Kırat, Şeref Korhan, Nedim Tüzün, Eksim Holding Kurumsal İletişim Direktörü Yusuf Ekiz, Dicle Elektrik İl Müdürü Uğur Yaka ve basın mensupları katıldı.

Diyarbakır’daki basın buluşmasında konuşan Dicle Elektrik Genel Müdürü Yaşar Arvas, kesintisiz, sürdürülebilir enerji hizmeti için altyapı iyileştirme çalışmalarının sürdüğünü belirtirken, bölgede kayıp kaçak oranının yüzde 70’lerden yüzde 40’lara düşürdüklerini ifade etti.

Bölgenin 6 ilinde 59 ilçede 2,3 milyon aboneye hizmet verdiklerini ifade eden Arvas, altyapı yatırımlarının sürdüğüne işaret etti.

“Kesintisiz, kayıpsız ve kaliteli enerji” için çalışmaların sürdüğüne vurgu yapan 8 bin personelle hizmet verdiklerini ve çalışanların yüzde 95’inin bölge insanı olduğunu kaydetti.

Tarımsal sulamada elektrik kullanımına değinen Arvas, kayıtdışı kullanımın yüksek olduğuna dikkat çekti. 2023 yılında tarımsal sulamada borcu olan abonelere enerji vermeyeceklerini belirten Arvas, “Tarımsal sulama abonesi modern sulamaya geçmezse israf oluşur” dedi.

Arvas, kayıt dışı abonelerle kayıtlı abonelerin aynı hat üzerinde olmasından kaynaklı kayıtlı ve borcunu ödeyen abonelere jenaratör desteği vereceklerini söyledi. Arvas, borcunu ödemeyen abonelerin trafolarının toplanacağını da sözlerine ekledi.

10 yılda 165 milyar TL ekonomiye katkı!

Sahadaki etkin mücadele ve akıllı şebeke dönüşümü ile toplam 8.4 milyar kWh kaçak elektrik tüketiminin önüne geçtiklerini belirten Arvas,  “Dicle Elektrik olarak insan ve çevre odaklı bir yaklaşımla “Kayıpsız – Kesintisiz – Kaliteli” enerjiyi; hanelere, tarımsal sulama alanlarına ve kırsal bölgelere ulaştırmak için çalışıyoruz. Enerji verimliliğini artırmak ve bunu yaparken sürdürülebilir çözümler ortaya koyup, yaşadığımız toplumu ve doğayı gözeterek adımlar atmak temel motivasyonumuzu oluşturuyor. Yatırım ve saha çalışmalarımızla yüzde 76 olan kayıp-kaçak oranını geçtiğimiz yıl sonu itibarıyla yüzde 42,8’e indirmeyi başardık. Kayıp-kaçakla mücadele kapsamında sahada gerçekleştirdiğimiz etkin çalışmalar ve teknoloji odaklı yatırımlar ile 28 milyar TL'si 2023 yılından olmak üzere 10 yılda toplam 165 milyar TL değerinde kaçak enerji tüketimini önleyerek ülke ekonomisine büyük katkı sağlamış olduk.”

6 il için büyük yatırım yapıldı

Son 10 yılda hizmet bölgesine çoğunluğu teknoloji odaklı altyapı yatırımları olmak üzere gerçekleştirdikleri yatırımların altını çizen Arvas, “Bu yatırımların 7,2 milyar TL’sini 2023 yılında gerçekleştirdik” dedi. Yatırımların detaylarını paylaşan Arvas, “Kaliteli hizmet anlayışımızla birlikte, bölgenin hak ettiği değere ulaşabilmesi adına yer aldığımız her ilde yatırımlarımızı sürdürdük. Bu kapsamda 2023 yılına kadar Diyarbakır’a 5 milyar 404 milyon TL, Mardin’e 3 milyar 755 milyon TL, Şanlıurfa’ya 6 milyar 762.milyon TL, Şırnak’a 1 milyar 941 milyon TL, Batman’a 3 milyar 386 milyon TL ve Siirt’e ise 1 milyar 387 milyon TL yatırımda bulunduk. 10 yılda toplamda Bin 275 proje gerçekleştirdik.” dedi.

2025 sonunda 16,5 milyar TL yatırım hedefleniyor

Kaliteli hizmet anlayışının temelinde teknoloji odaklı yatırımların yanı sıra etkin saha çalışmalarının da bulunduğunu ifade eden Arvas, Dicle Elektrik’in 2024-2025 yatırım hedeflerini vurguladığı açıklamasında; “Son 10 yılda bölgemize çoğunluğu teknoloji odaklı altyapı yatırımları olmak üzere toplam 27,4 milyar TL’lik bir yatırım gerçekleştirdik. Bölgemizdeki hizmetin kalitesini artırmak adına 2023 yılında 7,2 milyar TL yatırımı bölgemize kazandırdık. Kalan yatırımlar için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. 2024 ve 2025 yıllarında toplam 16,5 milyar TL’lik yatırım yapmayı planlıyoruz.” açıklamalarında bulundu.

“Bölgemizdeki sorun elektrik değil, sulama sorunudur”

Kayıt altında olan abonelerin kurulu gücü kadar planlama yaptıklarının altını çizen Arvas. kayıt dışı kullanımda verimlilik göz ardı edildiği için israfın da önü açılmış olduğunu söyledi. Açıklamalarına kaçak elektrik kullanımlarının büyük ölçüde tarım arazilerinde yapılan tarımsal sulamalar esnasında gerçekleştiğini dile getirerek sürdüren Arvas, “Ülkemizin tarımsal sulama alanlarında yılda yaklaşık 15 milyar kWh elektrik kullanılıyor ve bunun yarısı Dicle Elektrik’in hizmet bölgesi içerisinde tüketiliyor. Bölgemizdeki toplam 16 milyon dekar ekili tarımsal alanda, 130 bin kayıtlı çiftçi üretim yapıyor ve 51 bini sulu üretim gerçekleştiriyor. Ancak birçok üretici, tarlasında elektrik kullanarak sondaj kuyularından çıkardığı yeraltı suyu ile sulama yapıyor. Bu sular, yerin 600-700 metre derinliklerine kadar açılan kuyulardan çekilmekte. Bu durum, kaçak tüketimlerle de birleştiğinde enerji maliyetlerini çok daha artırıyor. Atatürk Barajı’ndan örnek verecek olursak; 2022 yılında baraj 3,5 milyar kWh elektrik üretimi gerçekleştirdi. Hizmet verdiğimiz bölgede ise tarımsal sulama alanlarında toplam 7 milyar kWh elektrik tüketimi gerçekleşti. Barajın ürettiği enerjinin 2 katından fazla bir tüketim, bölgemizdeki tarım alanlarında yapılıyor. Sulama kanallarının yetersizliği sebebiyle de yer üstü suları etkin olarak kullanılamıyor. Dolayısıyla bölgemizdeki sorun elektrik değil, sulama sorunudur. İlgili kurumların çözüm önerilerini ivedi olarak hayata geçirmeleri hayati önem arz ediyor.” ifadelerini kullandı. Açıklamalarına şehir merkezindeki kayıp-kaçak oranından bahsederek devam eden Arvas “Bakıldığı zaman bölgede kayıp-kaçak oranımız yüzde 42,8 fakat şehir merkezlerinin 3K olarak nitelendirdiğimiz 1.1 milyon abonemizin bulunduğu alanda yüzde 17 düzeyine gelmiş durumda. Tarımsal sulamada elektrik kullanarak sulama sorunu çözüldüğünde kısa bir zaman içinde bu rakam kendiliğinden Türkiye ortalamasına yaklaşmış olacak.” dedi.

Sulu tarım arazilerinin yüzde 70’i elektrikle sulanıyor

Tarımsal sulamada verimli sulamanın öneminin altını çizen Arvas, vahşi sulamanın sebep olduğu aşırı elektrik tüketimine yönelik açıklamasında “Sulu tarım arazilerinin yüzde 70’inde elektrik kullanılarak sulama yapılıyor. Vahşi sulama kaynaklı aşırı enerji tüketiminin de sebep olduğu borç yükü maalesef katlanamaz boyutlara ulaştı. Destek azaldıkça ödeme de azalıyor. 2024 yılı itibarıyla geciken borçları için borçlu abonelerimiz gecikme faizi ödemek durumunda kalacaklar. Ancak geçmiş borçları ile ilgili yeni bir sayfa açmak isteyen abonelerimiz için de her türlü kolaylığı sağlamaya gayret edeceğiz. Bu yükü yeni yılda borcunu ödemeyen abonelerin elektriğini, borcunu ödeyen abonenin haklarını korumak adına enerji kesintisine gideceğiz. Kayıt dışı abonelerin hatlarını, trafolarını toplayacağız. Borcunu ödeyen abonelerimize jeneratör desteği ile bu kesintilerden etkilenmemelerini sağlayacağız.” dedi.

Yedi yıldır borcunu ödemeyen çiftçiler bulunuyor

Bölgedeki tarımsal sulama kaynaklı tahsilat sorununa da değinen Arvas, 2024 yılında borcunun ödemeyen çiftçilere elektrik sağlanmayacağını vurguladı. Arvas, “Yedi yıldır bize borcunu ödememekte ısrar edem çiftçilerimiz var. Dolayısıyla uyarılarımızı dinlemediği halde borçlarını ödemeyen tarımsal sulama abonelerimizin borçlarından dolayı elektriklerini kesmek durumundayız. Kesinti olduğunda borcunu ödemek yerine ekininin yandığını ve bizim ülke ekonomisine zarar verdiğimizi belirterek durumu manipüle edecek yöntemler deneyebiliyorlar.” diye konuştu.

Çalışan sayısı 10 yılda 2,5 kat arttı

Bölgeden kazandığımızı bölgeye harcama vizyonu ile 2013 yılında 2 bin 800 çalışma arkadaşımızı 8 bine yükselttik. Burada amacımız enerji tedariğinin artırılması, vatandaşların kayıpsız kaliteli ve kesintisiz enerjiye kavuşmasını sağlamak istiyoruz. Yaptığımız yatırımların büyük kısmını bu hedefe yoğunlaştırdık.

Editör: Ali Abbas Yılmaz