SUR AJANS- DILKURD, Milli Eğitim Bakanlığının öğretmen atamalarıyla ilgili Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti'nde açıklama yaptı.

Açıklama Kürtçe ve Türkçe yapıldı.

Açıklamanın Türkçesini DILKURD Yürütme Kurulu Üyesi Mehmet Sabri Akgönül, okudu.

Yeni vergi teklifinde 18 madde Meclis'ten geçti Yeni vergi teklifinde 18 madde Meclis'ten geçti

Dilkurd Kurtce

‘Kürtçenin payına 10 kadro düşmesini hakkaniyetli ve adil bulmuyoruz’

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Milli Eğitim Bakanlığı 20 bin öğretmenin atanacağını duyurdu. Bakanlığın resmi açıklamasına göre, 6 Kurmancî, 4 Zazaki olmak üzere MEB tarafından Kürtçeye 10 kontenjan ayrıldı. 20 bin öğretmen atamasından Kürtçenin payına 10 kadro düşmesini hakkaniyetli ve adil bulmuyoruz.

Kürtçe öğretmen atamalarının bu denli az olmasına zemin hazırlayan en önemli sorun seçmeli Kürtçe derslerinin seçilme dönemindeki zorluklar ve engellemelerdir. Söz konusu Kürtçe olduğunda seçmeli derslerin seçilme prosedürleri, seçtirmeme dersleri olarak tasarlanmış gibidir. Mezkûr prosedürler ve teknik sorunlardan ötürü Kürtçe öğretmen ihtiyacı gerçekte olduğundan çok daha az gösterilmektedir.

Kürtçe öğretmen atamalarının sayısının artırılması ve seçmeli Kürtçe derslerinin seçilmesinin önündeki engellerin kaldırılması için meşru taleplerimiz var. 2024 yılı başında hazırladığımız ve seçmeli derslerin ahvalini kamuoyuna sunduğumuz on maddelik tespit hükmündeki raporumuzu dikkate almalarını talep ediyoruz. Türkiye Cumhuriyetinde yaşayan 20 milyonu aşkın Kürt vatandaşlarının çocuklarının ve dileyen tüm Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının Kürtçe dersi alabilmesi için her okula bir öğretmen atamasının bir an önce planlanmalıdır. Kürtçe’yi ve diğer Yaşayan Diller ve Lehçeler statüsüne sahip dil derslerini, seçmeli ders kapsamından çıkarıp zorunlu ders kategorisine dahil etmek için resmi adımlar atılmalıdır.”

Haksızlığı telafi edin!

Kürtçeye ayrılan kontenjanın yetersizliğine vurgu yapılan açıklama şöyle devam etti: “2024-2025 Eğitim Öğretim yılında seçmeli Kürtçe dersler döneminde karşılaştığımız engellerden dolayı Kürtçe ders seçimi gerektiği gibi faydalanılamamış olup bu haksızlığın telafi edilmesi için yinelenmesini istiyoruz. Seçmeli Kürtçe derslerin önündeki engelleri kaldırmak için üniversitelerin Kürdoloji bölümlerinde görev yapan akademisyenler ve sivil toplum örgütleri temsilcileriyle ortak bir çalışma yapılması çağrımızı yineliyoruz.

Tüm siyasi partilerden STK’lardan aydın yazar sanatçı bilimum meslek gruplarından ve 81 milyonluk Türkiye vatandaşlarından destek bekliyoruz.”

Editör: Haber Merkezi