SUR AJANS - DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu 2 günlük Bölge ziyaretinde ilk ziyaretini Silvan’a yaptı. Silvan ziyareti sonrası DİSK Diyarbakır Bölge Temsilciliğinde açıklama yapan Çerkezoğlu, insanca bir yaşam ve çalışma koşulları için sendikalaşmanın ve örgütlü mücadelenin önemine vurgu yaptı. Çerkezoğlu, “Bizim, hem asgari ücretin hem de diğer ücretlerin insanca yaşanabilecek düzeye çıkarılması ve Türkiye’nin bir asgari ücretliler toplumu olmaktan kurtarılması için mücadelemiz devam edecek. Temel amacımız Türkiye toplumunu asgari ücretliler toplumu olmaktan çıkarmaktır” dedi. DİSK Dev-Sağlık İş Sendikası Genel Başkanı Dr. Arzu Çerkezoglu, yeni seçilen Diyarbakır Bölge Yönetimine “Hayırlı Olsun” ziyaretinde bulundu. Diyarbakır programına ilişkin bilgilendirmede bulunan Çerkezoğlu,  ziyaretle ilgili değerlendirmelerde ve gündemdeki vergi adaleti, asgari ücreti ve TÜİK’in açıkladığı enflasyon oranı üzerinden Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı memur ve emeklilerin zam oranına ilişkin açıklamalarda bulundu. DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu 2 günlük Bölge ziyaretinde Diyarbakır’ın ilçelerine yoğunlaşan bir program gerçekleştirdiklerini söyledi. disk

‘Sağlık işçileri, DİSK’in Dev Sağlık-İş sendikasının çatısı altında birleşiyor’

Diyarbakır’da ilk ziyareti Silvan’a yaptıklarını ifade eden Çerkezoğlu, şöyle konuştu: “Silvan Devlet Hastanesinde sağlık işçisi arkadaşlarımızla bir toplantı aldık. Ardından hastane yönetimiyle çeşitli görüşmeler gerçekleştirdik. Sağlık işçilerinin sorunlarını, sıkıntılarını çözmek ve emek mücadelesini büyütmek için Silvan’da buluşmalar ve ziyaretler gerçekleştirdik. Yarın da Bismil’de olacağız. Bismil Devlet Hastanesi’nde önce işçi arkadaşlarımızla biraraya geleceğiz. Ardından ine hastane yönetimi ile çeşitli görüşmeler yapacağız. Sonra gündemdeki konuları, sendikamızın örgütlenme programını, önümüzdeki dönem sağlık işçilerinin vereceği mücadeleyi hep beraber planlıyoruz. Ardından önümüzdeki dönem Bölgede hem Diyarbakır’ın ilçeleri hem de bölgedeki diğer iller dahil olmak üzere kapsamlı bir örgütlenme faaliyetini önümüze koymuş durumdayız. Çünkü gerçekten özellikle son 1 yıldır sağlık işçilerinin hak mücadelesinde önemli adımlar attık. Önemli örgütlenmeleri gerçekleştiriyoruz. Sağlık işçileri artık kendilerine dayatılan, sağlık işçilerini yok sayan zihniyete mahkum olmadıklarını gösteriyor ve DİSK’in Dev Sağlık-İş sendikasının çatısı altında birleşiyor. Geçtiğimiz yıl özelikle Sağlık Bakanlığı’na bağlı hastaneler başta olmak üzere yaşadığımız temel sorunları gündeme taşımıştık. Çalışma saatlerinden ara dinlenmelerine, 40 saatlik çalışma süresinden insanca yaşayacağımız bir ücret ve sosyal haklar talebine, zorunlu emeklilik uygulamasının kaldırılmasından tayin becayiş hakkına ve görev tanımlarının yapılmasına kadar temel taleplerimizde bir mücadeleyi yürütüyoruz. Geçtiğimiz yıl işyerlerinden, hastanelerden başlayan bu mücadeleyi Ankara’ya taşımıştık. Sağlık Bakanlığı’na binlerce dilekçeyle ulaştırmıştık. Sağlık Bakan Yardımcısı ve Çalışma Bakanı ile görüşmeler gerçekleştirerek sağlık işçilerinin taleplerini iletmiştik ve bu sürecin takipçisi olmaya da devam edeceğiz. Önümüzdeki dönem sağlık işçilerinin kendi emeğine, ekmeğine sahip çıktığı ve kendi hayatı hakkında söz ve karar sahibi olabilmek için DİSK’in çatısı altında daha fazla buluştuğu bir yıl olacak. Bu vesileyle hem Diyarbakır hem de ülkedeki sağlık işçisi arkadaşlarımızı sendikamızın (DİSK) çatısı altında yan yana gelmeye ve mücadelede omuz omuza yürümeye çağırıyoruz.”

‘Gelirde adalet olması için vergide adalet olması şarttır’

DİSK’in asgari ücretin yoksulluk sınırı üzerine çıkarma mücadelesine değinen Çerkezoğlu, hükümetin yine çalışanları yoksulluk sınırının altında bıraktığına işaret etti. Çerkezoğlu, yeni asgari ücrete ilişkin ise konuşmasını şöyle sürdürdü: “Belirlenen 8 bin 500 liralık asgari ücret milyonlarca işçinin ailesini, çoluğunu, çocuğunu yoksulluğa mahkum etmek anlamına gelir. İktidar bir kez daha tercihini bu yönde kullandı. Bizim, hem asgari ücretin hem de diğer ücretlerin insanca yaşanabilecek düzeye çıkarılması ve Türkiye’nin bir asgari ücretliler toplumu olmaktan kurtarılması için mücadelemiz devam edecek. Temel amacımız Türkiye toplumunu asgari ücretliler toplumu olmaktan çıkarmaktır. Bunun yolu da sendikalılaşmaktır. Toplu sözleşmedir, grev hakkının kullanılabilmesidir. İşçilerin söz ve karar sahibi olduğu gerçek toplu pazarlık süreçleriyle ücretlerin belirlenmesidir. DİSK bunun mücadelesini vermeye 2023 yılının ilk günlerinden itibaren burada olduğu gibi devam ediyor. Bir diğer önemli gündemimiz de vergi meselesidir. Çünkü dünyanın en adaletsiz vergi sistemlerinden biri Türkiye’de. Dünyada başka bir ülke yok ki, dolaylı vergi dediğimiz, yani hepimizin iğneden ipliğe her şeyde ödediği vergi devletin bütün topladığı vergi gelirlerinin yüzde 70’ine kadar ulaşsın. Dünyada bir başka ülke yok ki işçi ile patron aynı oranda vergi ödesin. Yine hiçbir başka ülke yok ki, çalışanların eline geçen ücret yılın başında farklı diğer aylarda giderek farklılaşsın ve azalsın. Bunu da vergi dilimleri yoluyla yapıyorlar. Vergi dilimi tarifelerinde yaşanan bu adaletsizliğe son verilmeli. Cumhurbaşkanının yetkisinde olan yeniden değerlendirme oranıyla ortaya çıkan tutarın yüzde 50 arttırılarak ilk vergi dilimi tarifesinin 105 bin lira olarak belirlenmesini, vergi oranının da yüzde 10’a düşürülmesini talep ettik. Vergi adaletsizliğine karşı mücadelemizi sürdüreceğiz. Az kazanandan az çok kazanandan çok vergi alınan, faizin, rantın, karın vergilendirildiği bir vergi sistemi için mücadele edeceğiz. Çünkü biliyoruz ki, gelirde adalet olması için vergide adalet olması şarttır.”

Memurlar ve emekliler yoksulluğa mahkum edildi

TÜİK’in açıkladığı enflasyon oranına ilişkin de Çerkezoğlu, şunları söyledi: “TÜİK’in açıkladığı enflasyon oranının gerçeği yansıtmadığını hepimiz biliyoruz. Hepimiz bu ülkede yaşıyoruz ve çarşıya, pazara, manava, bakkala gidiyoruz. Fiyatların ne kadar arttığını ve gerçek enflasyonun ne olduğunu biliyoruz. Ama tabii düşük açıklanan TÜİK enflasyonu ile memurlara ve özellikle emeklilere verilecek 2023 yılı ücretleri de belirlenmiş oldu. Bugün Cumhurbaşkanı yüzde 25 artış oranı uygulanacağını söyledi. Ama özellikle gıda enflasyonunun yüzde 100’ün çok üzerine çıktığı bir süreçte bu yüzde 25’lik artışın çalışanlar açısından da emekliler açısından da herhangi bir rahatlama yaratmayacağı, yoksulluğa mahkum edeceği çok açık.”

Emeğin dünyası için DİSK’e, mücadeleye

En düşük emekli aylığının asgari ücret düzeyine yükseltilmesi gerektiğine vurgu yapan Çerkezoğlu, işçi sınıfının emeğini, ekmeğini koruyabilmesi için sendikalaşması gerektiğinin altını çizdi. Çerkezoğlu son olarak emeğin dünyasını kurmak için örgütlü mücadelenin önemine vurgu yaparak, işçi emekçileri DİSK çatısı altında birleşmeye çağırdı.

Editör: Haber Merkezi