SUR AJANS/ Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Mezopotamya Fuarcılık ve ALZ Grup tarafından düzenlenen Mezopotamya Tarım ve Hayvancılık Fuarı’nın 14’üncüsü Mezopotamya Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi’nde kapılarını ziyaretçilerine açtı.

30 Nisan’a kadar ziyaretçilerini ağırlayacak olan fuarın açılış programına organizatör kurumların dışında kentteki sivil meslek odaları, sivil toplum kuruluşları ve kamu kurumlarının temsilcilerinin yanı sıra Duhok Ticaret Sanayi Odası Başkanı Vekili Hammet Mecid Rebetki katıldı. Fuarda 20 ilden 108 firmanın tarım ve hayvancılık ürünleri açılan stantlarda yerini aldı.

Açılış konuşması yapan ALZ Grup Yönetim Kurulu Başkanı Cihat Alagöz, depremden sonra Diyarbakır’da yapılan ilk fuar olduğuna dikkat çekti ve şöyle devam etti, “Bu fuar alanı her zaman bölgenin ihtiyacını karşılamak için çaba sarf etti. Bu konudaki desteğin en önemlisini sunan DTSO ve yönetimine teşekkürlerimizi sunuyoruz. Bir yıl önce 100 katılımcı firma ile kapılarını açan fuar bu yılı 108 katılımcı firmayı ağırlıyor. Bu da fuara katılımın önemini ortaya çıkarıyor. Bu rakamlar fuarın geleceğinin nasıl olacağını gösteriyor”

 “5 bin tane kuyumuz var DEDAŞ çiftçilere zülüm yapıyor”

Programda söz alan Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve Diyarbakır Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Cevat Delil, kente sulu tarımın artezyen kuyuları ile yapıldığına dikkat çekti.

4Z1A2843

Delil, “Çiftçilik çok önemli ve meziyetli bir iştir. Son dönemlerde bir kuraklık yaşadık. Çiftçilik yaparken sulu tarım yapmamız gerekiyor. Arazilerimizin suyla buluşması gerekiyor. Diyarbakır’da çiftçiler şuanda kendi imkanlarıyla artezyen kuyularını açıyor. Diyarbakır’da yaklaşık 5 bin tane kuyumuz var. 6 ili kapsayan Dicle Elektrik A.Ş (DEDAŞ) gerçekten çiftçilerimize büyük bir zülüm yapmaktadır. Bunun önüne geçmek için Silvan Barajı’nı ele almalıyız ve biran önce bitmesini talep etmeliyiz. Bunun için kimin elinde ne geliyorsa bunun içi çaba göstermeli” dedi.

4Z1A2852

Delil’in ardından kürsüye çıkan Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nden gelen Duhok Ticaret Sanayi Odası Başkanı Vekili Hammet Mecid Rebetki, fuara davet edildikleri için mutlu olduklarını ve bu fuarı önemsediklerini aktardı.

Son sözü alan Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Başkanı Mehmet Kaya, davetleri üzerine Diyarbakır’a gelen Irak Kürdistan Bölgesel Yönetim’in ticaret heyetine ve katılımcı tüm isimlere teşekkür ederek konuşmasına başladı.

“Fuarda sulama teknolojisi ile ilgili önemli firmalar var”

Kaya da Delil’in işaret sulama sorununa vurgu yaptı ve şöyle devam etti, “Katılımcıların profiline baktığımızda bu yıl fuarda 5’e yakın dron firması var. Sulama teknolojisi ile ilgili önemli firmalar var. Hedeflediğimiz nokta bu. Tarım dediğimiz sanayinin kuluçkasıdır. Tarımsal sanayiyi geliştirmeden hiçbir ülke sanayisini geliştirememiş. Pandemi ve deprem döneminde tarım sanayisinin insan varlığı için ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gördük. Mezopotamya gibi çok önemli bir tarım arazimiz var. Bize düşen o tarım arazisini doğru kullanmak. Ziraat Odaları Birliği Başkanımız Cevat Delil, çok güzel bir konuya temas etti. Ben ona ek olarak devam etmek istiyorum.

4Z1A2861

“Diyarbakır’ın sulanabilir arazisindeki oranı dünya ortalamasının üstünde”

Diyarbakır’ın sulanabilir arazisi, toplam arazisinin yüzde 60’ından fazla. Bu dünya ortalamasının çok üstünde bir rakam. Bunu suyla buluşturmak lazım ama maalesef bunu yaparken kuyu suyu dediğimiz hem elektriğimiz hem içme suyumuzu harcadığımız bir yönteme zorunlu kılıyorlar.

17 yıldır suyu toprak buluşturmadılar

Silvan Barajı’nda daha su tutulmadı diyelim. El insaf 17 yıldır bitmiş Dicle ve Kıralkızı Barajı, beraberinde biten 212 kilometre ana kanal sulaması var. 17 yıldır biten o ana kanal bile bir türlü yavru kanallarla toprağa buluşmuyor. Bu izah etmekte zorlandığımız bir konu gerçekten. 17 yıldır öyle duran kanala daha yeni 2 yıldır hükümet tamir için bütçe ayırmış. Bu kaynaklar bizim kaynaklarımız. Biz bu kaynakları doğru değerlendirmemiz lazım. Eğer su verilmiş olsaydı hem o kaynağı artıracaktık. Hem de yeni bir kaynak aktarmamış olacaktık. Çevremizdeki bütün illerini ve Kürdistan bölgesini direkt etkileyen bu sulama kanallarının bir an önce bitmesi, bu toprakların su ile buluşması gerekiyor. Biz elimizden geleni bu tür fuarları düzenleyerek yapıyoruz.

Ben bu tür organizasyonlarda emeği geçen bütün sivil toplum kuruluşlarımızı tebrik ediyorum. Önümüzdeki yıl hedefimiz ayda bir Diyarbakır’da fuar düzenlemektir.”

Konuşmaların ardından açılış kurdelesi kesildi ve katılımcılar fuarda yer alan firmaların açtıkları stantları gezdi.

Editör: Ali Abbas Yılmaz