SUR AJANS- Yaklaşık 61 milyon seçmenin bulunduğu İran’da 2 kez uzatılan parlamento seçimleri için oy verme işlemi gece yarısı sona erdi.
Seçime katılan toplam kişi sayısı, İranlı yetkililer tarafından 24 milyon 861 bin 542 olarak duyuruldu. Oy verme işlemi ilk olarak 22.00'a daha sonra 24.00'a kadar uzatılsa da, 2020 seçimlerindeki düşük katılımın üstüne çıkılması sağlanamadı. Bu durum halkın, adayları dahi rejim tarafından seçilen seçimleri boykot ettiği iddialarını güçlendirdirken, muhalefet grupları tarafından da panik göstergesi olarak değerlendirildi.
2020 yılında seçimlere katılım oranı (%42,5) rekor düzeyde düşük kalmıştı. Önceki seçimlerde ise katılım oranı yüzde 50'nin üzerindeydi. Katılım oranının en yüksek olduğu (%62) seçim 2016'da yapılmıştı. 2021'de yapılan son seçimlerde ise katılım oranı yüzde 49'du.
Dün gece saat 24.00'a kadar uzatılan oy verme işleminin sonucunda seçime katılım oranı İranlı yetkililer tarafından %40,6 olarak duyuruldu. Bu rakam yakın tarihte görülen en düşük katılımlı seçim olduğunu da doğruladı. Oylamanın ilk on saatinde ülke çapında katılım yalnızca %27 iken, Tahran'da katılım %12'lerde kaldı. Yetkililerin beklentisi ise 2020 seçimindeki katılımın üstüne çıkmaktı.
İran rejimi bu seçimde katılımın yüksek olmasına büyük önem vermişti çünkü güçlü bir siyasi katılımın, rejimin meşruiyetinin tükendiği iddialarına bir yanıt olacağı öngörülmüştü.
İran Meclisi’nde bulunan 290 sandalye için ülke genelinde 15 binden fazla aday yarışırken, Uzmanlar Meclisi’ndeki 88 sandalye için ise 144 aday seçimlere katıldı. Adayların tamamının seçime uygunluğu rejime ait Salahiyet (Koruyucular) Konseyi tarafından belirlenmişti. İran yasalarına göre konsey tarafından reddedilen hiç bir aday, seçime katılamıyor.