DEM Parti Mardin Milletvekili Kamuran Tanhan, Mardin’in Derik ilçesi Dumanlı Mahallesi’nde trafonun yanması sonucu yaklaşık 10 gündür elektrik hizmeti sağlanamamasını Meclis gündemine taşıdı.

Aleviler Ansiklopedisini Yazıyor: Yol varsa yolcu da var Aleviler Ansiklopedisini Yazıyor: Yol varsa yolcu da var

Tanhan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar tarafından yazılı olarak yanıtlanmak üzere TBMM’ye soru önergesi verdi.

Kesilen cezalar…

Tanhan, Meclise verdiği soru önergesinde şu ifadelere yer verdi: “Seçim bölgem olan Mardin ili Derik ilçesine bağlı Dumanlı Mahallesi’nde trafonun yanması sonucu yaklaşık 10 gündür elektrik hizmeti sağlanmadığı tarafıma iletilmiştir. Elektrik enerjisi arzının yeniden sağlanması için Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş. (DEDAŞ) il ve ilçe birimlerine başvuru yapılmış ancak mahalle sakinlerinden elektrik sayaçlarını tahta direklere çıkarmaları konusunda yapılacak çalışmaya rıza göstermeleri istenmiş, bunu kabul etmedikleri müddetçe de trafonun onarılmayacağı ve elektrik arzının sağlanmayacağı bilgisi tarafıma aktarılmıştır. Bu elektrik kesintisi ve sayaçların tahta direklere çıkarılması dayatması sonrasında mahalle sakini yaşlı bir yurttaşın elektrik yokluğunda düşerek kalçasını kırdığı ve hastaneye kaldırıldığı bilgisi de mevcuttur. Bunun yanı sıra geçen sene yine mezkûr kurumun hiçbir dayanağı olmaksızın yaklaşık 20-30 haneye fahiş miktarlarda (her hane için 25-30 bin TL civarında) ceza kestiği, mahalle sakinlerinin itirazı ve yargı yoluna başvurmaları sonucunda bu cezaların iptal edildiği de ifade edilmektedir.”

‘Elektrik trafosu 10 günü aşkın bir süredir neden onarılmamaktadır?’

Tanhan’ın Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar tarafından yanıtlanmasını istediği sorular ise şöyle:

1.Mardin ili Derik ilçesine bağlı Dumanlı mahallesinin elektrik trafosu 10 günü aşkın bir süredir neden onarılmamaktadır?

2.İlgili dağıtım şirketi DEDAŞ’ın elektrik sayaçlarının tahta direklere çıkarmaları aksi takdirde trafonun onarılmayacağı ve elektrik arzının sağlanmayacağı iddiası doğru mudur?

3.İlgili dağıtım şirketi DEDAŞ’ın, iddia edildiği üzere, mahalle sakinlerinden elektrik sayaçlarını tahta direklere çıkarmalarını talep etmesinin/zorlamasının yasal dayanağı nedir? Aynı uygulamaya daha önce başvurulmuş mudur? Şayet başvurulduysa bu uygulamaya hangi illere/ilçelere bağlı mahalle ve/veya köylerde başvurulmuştur?

4.Kış mevsimin zorlu koşullarıyla mücadele etmeye çalışırken diğer taraftan en temel insan gereksinimlerinin başında gelen elektrik hizmetinin arzı konusunda ilgili dağıtım şirketi DEDAŞ’ın dayatmalarına maruz kalan yurttaşların sorununun çözümü için bir adım atacak mısınız?

5.İlgili dağıtım Şirketi DEDAŞ’ın yetkilileri hakkında herhangi bir soruşturma başlatılması talimatı verecek misiniz?

Editör: Ali Abbas Yılmaz