Mars etrafında dönen uyduların verilerini inceleyen bilim insanları, Kızıl Gezegen'de şimdiye kadar tespit edilmiş en büyük depremi kaydettiklerini açıkladı. 6 saat süren 4.7 büyüklüğündeki depreme tektonik hareketlerin neden olduğu belirtiliyor.

Başlangıçta bir meteor çarpması tarafından neden olduğu düşünülen büyük titreşimlerin, şimdi yüzeyin altındaki tektonik faaliyetler nedeniyle olduğu anlaşıldı.

Euronews'in aktardığına göre; 'S1222a' adı verilen depremin kaynağına yönelik arayış, 4 Mayıs 2022'de olayın NASA'nın InSight aracı tarafından kaydedilmesi ile başladı.

Kızıl Gezegen etrafında dönen tüm uyduların ilk kez tek bir projede işbirliği yaptığı araştırmada önce çarpma kraterinin doğrulanması için uğraşıldı.

Van’da dere taşıtı, evleri su bastı Van’da dere taşıtı, evleri su bastı

Araştırmanın liderliğini üstlenen Oxford Üniversitesi ve Avrupa Uzay Ajansı (ESA), Çin Ulusal Uzay Ajansı (CNSA), Hindistan Uzay Araştırma Organizasyonu (ISRO), Birleşik Arap Emirlikleri Uzay Ajansı (UAESA) ve diğer katkıda bulunanlar dahil olmak üzere hiçbir ekip bir çarpma krateri veya meteor etkisi saptayamadı.

Araştırma lideri Dr. Benjamin Fernando, "Hala Mars'ın günümüzde aktif bir levha tektoniğine sahip olmadığını düşünüyoruz, bu nedenle bu olayın muhtemelen Mars'ın kabuğunda biriken stresin serbest bırakılmasından kaynaklandığını düşünüyoruz." dedi.

Editör: Arif Bulut