Pamuk fiyatlarının geçen yılın gerisinde kaldığını belirten İskenderoğlu, desteklemelerin de 2 yıldır yerinde saydığını ve üreticilerin zarar ettiği için pamuğun harmanda kaldığını söyledi.

Özel Haber: Ali Vuranel

‘Pamuk üretimi üstü açık fabrika gibidir’

Diyarbakır’ın Yenişehir ilçesi Ziraat odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu pamuk fiyatlarına ilişkin konuştu. Düşük fiyatlardan dolayı kentte pamuk üretiminin azaldığına dikkat çeken İskenderoğlu, pamuk sektörünün önemine ilişkin şunları söyledi: “Diyarbakır’da geçen yıl yaklaşık 600 bin dönüm pamuk ekildi. Pamuk stratejik biri üründür. Pamuk üretimi üstü açık fabrika gibidir. Nisan ayından Ekim ayına kadar pamuk arazilerinde ciddi bir istihdam vardır.”

Otoyol ve köprü geçişleri zamlandı Otoyol ve köprü geçişleri zamlandı

Pamuk ekiminde düşüş

Önceki yıllara göre kentteki pamuk ekim alanlarına ilişkin konuşan İskenderoğlu, sözlerine şöyle devam etti: “Geçen yıl 700 bin dönüme yakın pamuk ekilirken bu yıl önemli bir düşüş yaşandı. Çünkü geçen yıl pamuk harmanda kalınca çiftçiler Mısır ekimine yöneldi. Çünkü 2022 yılında çiftçi pamukta zarar etti.”

Girdi maliyetleri yüzde 110 arttı, fiyatı yerinde saydı

Bu yıl hasat sonunda pamuktaki rekoltenin dönüm başına 450-500 kilogram olduğuna işaret eden İskenderoğlu şunları söyledi: “Bu yılki rekolte geçen yıla göre hemen hemen aynı. Geçen yıl serbest piyasada pamuk 16-17 liraydı. Üretici Birlikleri ise fiyatı 21 lira olarak açıklamıştı. Bu yıl ise Üretici Birlikleri pamuk fiyatını 18,5 lira açıkladı. Geçen yılki fiyatın yüzde 10-15 gibi altında bir fiyat açıkladılar. Dolayısıyla çiftçi bundan zarar etti. Çünkü bir yılda girdi maliyetleri yüzde 110 artarken, Üretici Birlikleri geçen yılın altında bir fiyat verdi. Bu tabloyu göz önünde bulundurduğumuzda pamuk üreticilerinin üretimi seneye daha da düşecektir. Yaklaşık 50 bin dönüm daha pamuk üretimi düşebilir kanaatindeyiz. DSİ yeni sulama alanları açarsa durum farklılaşabilir ama mevcut haliyle pamuk üretimi seneye düşebilir.”

‘Pamuğun yeri harman değil Çırçır Fabrikaları, Üretici Birlikleri ve Kooperatiflerdir’

Düşük fiyattan dolayı beyaz altın pamuğun harmanda durduğunu ifade eden İskenderoğlu, “Pamuk fiyatı ucuz diye biz satmıyoruz. Pamuk şuan harmanda duruyor ama pamuğun yeri harman değil Çırçır Fabrikaları, Üretici Birlikleri ve Kooperatiflerdir. Pamuk harmanda kaldığı için çiftçi bundan çok muzdariptir” dedi.

‘Pamuk fiyatı geçen seneki seviyesine dahi gelmiş değil’

Pamuk destekleme primlerinin yerinde saymasına tepki gösteren İskenderoğlu, şöyle konuştu: “2 yıldır pamuk destekleme primi kilograma 1,6 lira veriliyor. Pamuğun çiftçiye maliyeti 25,5 lira oluyor. Çiftçimiz zarar etmesin ki, seneye ürününü yeniden ekebilsin. Çiftçi gerçekten zor durumda ve hepimiz bu işten rahatsızız. Konfeksiyonun, yağ sanayinin hammaddesi olan pamuk birçok alanda kullanılıyor. Talebimiz pamuk destekleme priminin 5 liraya çıkarılmasıdır. Pamuk fiyatı 27-28 lira olmuş olsaydı, çiftçi para kazanabilirdi. Ama şuan Diyarbakır serbest piyasasında pamuk 18-19 lira. Tepkilerimiz sonucu Üretici birlikleri 20 liraya çıktı ama bu da yetersizdir. Pamuk fiyatı geçen seneki seviyesine dahi gelmiş değil. Pamuk stratejik bir sektördür, bunun önemine uygun bir değeri bulmalıdır.”

Editör: Ali Abbas Yılmaz