SUR AJANS- Cemevlerinin Aydınlatma Giderlerinin Ödenmesine Dair Kültür ve Turizm Bakanlığı Yönetmeliği, 20 Nisan’da Resmî Gazete ’de yayımlandı.

Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı, aydınlatma giderini karşıladıkları toplam cemevi sayısının 730 olduğunu açıkladı. Başkanlık, Alevi Kültür Dernekleri’nin (AKD) 35, Cem Vakfı’nın 24, Hacı Bektaş Veli Kültür Vakfı’nın (HBVKV) 22, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği’nin (PSAKD) 13 cemevine aydınlatma desteği verildiğini geçen günlerde duyurmuştu.

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Genel Başkanı Cuma Erçe, Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı’nın, PSAKD’ye bağlı 13 cemevinin aydınlatma giderini karşıladığı iddiasına tepki gösterdi.

Aydinlatma Cemevleri Faturalar

“Bilgisi yanlış; belediyeler ödüyordu, abonelik numaralarını kaymakamlık almış”

Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı’nın PSAKD’ye bağlı 13 cemevinin aydınlatma giderini karşıladığı bilgisinin yanlış olduğunu belirten PSAKD Genel Başkanı Cuma Erçe, “Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı’nın paylaştığı bilgiler eski bir bilgi ve biz o zaman da konuya ilişkin açıklama yapmıştık. Cemevlerimizin hiçbirisinin Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı ile bir bağlantısı yok. Cemevlerinin aydınlatma giderleri, belediyeler ile yapılan ortak protokol kapsamında belediyeler tarafından ödeniyordu. Ancak yeni çıkan yasa ile birlikte belediyeler elektrik giderlerini valiliklere göndermeye başladı. Hiçbir şekilde müracaat etmediğimiz halde elektrik dağıtım şirketlerindeki abonelik numaraları kaymakamlıklar tarafından alınarak biz ödeyeceğiz denilmiş” dedi.

Munzur Festivali’nde Alevilik ve güncel sorunlar paneli Munzur Festivali’nde Alevilik ve güncel sorunlar paneli

“Elektrik faturaları gelmeyince şüphelendik”

PSAKD’ye bağlı cemevlerine elektrik faturası gelmeyince durumdan şüphelendiklerini ifade eden Erçe, şöyle devam etti: “İncelediğimizde elektrik faturalarını  kaymakamlıkların ödediğini gördük. Kaymakamlık da Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın bütçesinden ödüyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı 700’e yakın cemevinin elektrik faturasını biz ödüyoruz, derken sadece 80-90 tanesini açıklıyor ve geriye kalan cemevlerini açıklamıyor. Burada neyi amaçladıklarını görmemiz gerekiyor. 13 tane cemevimizin elektrik parası Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından ödenebilir ancak bu durum bizim yaptığımız bir başvuru değil. Türkiye’de bütçesinin ne kadarını din işlerine, kaç tane imamın maaşının ödendiğini, kaç tane cami ve tarikata gittiğini yayınlamıyorlar. İki yüzlü bir durum söz konusu.

“Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı’nı tanımıyoruz”

Biz elektrik faturaları konusunda dava açıp kazandık, eğer ortada bir kazanım varsa bu bizim kazanımımızdır. Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı’nı tanımıyoruz, muhatap almayacağız” diye konuştu.

Kaynak: PİRHA