Şırnak’ın Silopi ilçesinde bulunan TIR Park Sahası'nda 8 Ocak'ta açıklama yapan TIR şoförleri, art arda yapılan zamlara isyan etti. Şoförler, Habur Sınır Kapısı, Valilik TIR Park Sahası ve diğer giderlerine yapılan zamları protesto ederek, zamların geri çekilmesini ve nakliye fiyatlarının yükseltilmesini talep etti.

Türkiye enflasyon oranıyla dünya ülkeleri arasında ön sıralara geldi Türkiye enflasyon oranıyla dünya ülkeleri arasında ön sıralara geldi

Zam üstüne zam

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'ne yük taşıyan TIR şoförlerinden İdris Eren, Silopi’den aldıkları yükü 200-230 dolar karşılığında Zaho’ya götürdüklerine ve bunun kendilerine yetmediğini söyledi. Sınırdan geçmek için araçlarını Şırnak İl Özel İdare’ye bağlı Valilik TIR Parkı’na götürmek zorunda olduklarına dikkati çeken Eren, "Saha ücretlerine 2 ayda iki defa zam geldi. Daha önce park ücreti 180 TL iken şimdi 280 TL’ye çıkardılar. Gümrükte kantar var. Her TIR’ın girmesi zorunlu. Geçen yıl 50 TL ücreti varken bu yıl 110 TL yaptılar. Gümrük memurları için şoförlerden ücret alınıyor. İki ay içinde 285 TL’ye yükseltiler. Bunun yanında özel şirketlere bağlı muameleciler var. Bunlar da 3 bilemedin 4 dakikalık iş yapıyor. Ancak işlem başına 300 TL ücret alıyorlar” dedi. Seslerinin duyurulmasını istediklerini belirten Eren, "İlk talebimiz yük fiyatlarının yükseltilmesidir. Diğer talebimiz ise gelen bu zamların düşürülmesidir" çağrısı yaptı.

‘Kazandığımız devlete gidiyor’

TIR şoförü Çetin Ayçil, 1996’dan bu yana şoförlük yaptığına işaret ederek, "Kazandığımız bütün para devlete gidiyor. Sürekli muayene, taşıt pulu, vergiler gibi masraflara gidiyor" dedi. Zam yapılan kalemleri sıralayan Ayçil, "Gümrüğü geçtikten sonra Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'ne geçiyoruz. Yükü indirdikten sonra geri gelmek için yaklaşık 5-6 gün orada sıra bekliyoruz. Döndüğümüz zaman tekrar aynı ödemeleri bir daha yapıyoruz. Götürdüğümüz yük için verilen ücretler giderlerimizi karşılamıyor. En fazla 2-3 bin TL bize kalıyor. Yeme içmemiz de bize ait. Onun için artık bir denetim yapılması gerekiyor. Komisyoncular ve yük sahiplerinin denetlenmesi lazım. Yük fiyatlarının taban fiyatlarının en az 400 dolara yükseltilmesi gerekiyor” diye belirtti.

‘Her 100 litreye 25 dolar ekstra vergi veriyoruz’

Artan zamlar ve girdi maliyetlerinden yakınan bir diğer şoför Muarif Zinger, "Sadece giderlerimiz Türkiye gümrüğü değil, karşı tarafta da bir o kadar masraf gidiyor. Onlara da gümrük, saha, muamele parası alıyor. Karşı tarafta 3 saha var ve her sahaya 10 dolar para veriyoruz. Yine gelirken benzin alıyoruz. Her 100 litreye 25 dolar ekstra vergi veriyoruz. Masraflar böyle olunca insanlar kaçakçılık yapmaya mecbur kalıyor” ifadelerini kullandı.

‘Eğer bir şey kazanmasak neden yapalım?’

Zinger, şunları söyledi: "Her şeye zam geliyor. Enflasyon çok yüksek. 6 ayda bir zam yapılıyor. Birkaç gün önce 5 bin TL’ye çıkardığımız pasaportlar şimdi 8 bin TL’ye yükselmiş. Artık evimize bakamıyoruz. Eğer o araçtan aylık 70-100 bin TL kazanmasak neden bu işi yapalım? Çünkü TIR sürücülüğü yaparak hem canımızı tehlikeye atıyoruz hem de paramızı yatırıyoruz. Eğer bir şey kazanmasak neden yapalım? Mersin’den yük alıp Zaxo’ya gittiğimiz zaman 900 dolar yük parası alırız. Bunun 800 doları direk masraftır. Geriye 100 dolar kalıyor. 100 dolarla pazara gitsen iki poşet eşya alamazsın."

Kaynak: İHA