Yargıtay, DTK’nin düzenlediği toplantı ve çalıştaylara katılmak, düşünce ve görüşlerini açıklamak, şiddet içermeyen toplantı ve gösteri yürüyüşlerine katılmaktan ibaret eylemlerin “örgüt üyeliği” suçlaması için yeterli olmadığına hükmetti.

MLSA'dan Deniz Tekin'in haberine göre, Yargıtay aralarında gazeteci, hak savunucusu, akademisyen, sendikacı, avukat, doktor, belediye başkanı, milletvekillerinin de bulunduğu yüzlerce kişiyi ilgilendiren emsal bir karar daha verdi.

Yargıtay, 2007 yılından bu yana faaliyet yürüten DTK toplantılarına katıldıkları gerekçesiyle Şah İsmail Bedirhanoğlu ve eşi eczacı Filiz Bedirhanoğlu’na verilen cezayı bozmuştu. Yerel mahkemenin, bu karara direnmesi nedeniyle dava Yargıtay Ceza Genel Kurulu’na gitmişti. 

Yargıtay 3. Ceza Dairesi,  2019 yılında Selçuk Mızraklı ile birlikte Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş Başkanlığına seçilen ancak KHK ile ihraç edildiği için mazbatası verilmeyen Hülya Alökmen’e “örgüt üyesi olmak” suçundan verilen cezasını esastan bozdu. Yargıtay’ın 12 Aralık 2023’te oy birliğiyle aldığı bozma ilamında, silahlı örgüte üyelik suçunun oluşabilmesi için kural olarak örgütle organik bağ kurulması ve süreklilik, çeşitlilik ve yoğunluk gerektiren eylem ve faaliyetlerde bulunulması gerektiğini belirtildi.

Yargıtay, örgüte sadece sempati duymak ya da örgütün amaçlarını, değerlerini, ideolojisini benimsemek, buna ilişkin yayınları okumak, bulundurmak, örgüt liderine saygı duymak gibi eylemlerin “örgüt üyeliği” için yeterli olmadığına işaret etti.

Bahçeli 1 Mayıs üzerinden Marks’ı hedef aldı Bahçeli 1 Mayıs üzerinden Marks’ı hedef aldı

Haberin devamı...

Editör: Arif Bulut