Altın fiyatları rekor üstüne rekor kırıyor Altın fiyatları rekor üstüne rekor kırıyor

Büro Emekçiler Sendikası Araştırma Merkezi (BES-AR), 2024 yılının ilk ayı enflasyon rakamlarına dair sendikanın genel merkezinde açıklama yaptı. Büro Emekçiler Sendikası (BES) Genel Başkanı Özer Avanaş, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) 2024 yılı ocak ayı enflasyon verilerinin aylık 6,70, yıllık ise 64,86 olarak açıkladığını kaydetti. BES-AR’ın Ocak ayı enflasyon rakamlarını da açıklayan Avanas, kamu emekçilerinin yıllık enflasyonun yüzde 107,53, yıllık gıda enflasyonun ise yüzde 113, 67 olduğunu belirtti.

'Enflasyon farkının yüzde 70’i eridi'

Avanas, “Büro Emekçileri Sendikası 'Kamu Emekçilerinin Enflasyon Sepeti Araştırması' sonuçlarına göre ise, BES TÜFE de bir önceki aya göre yüzde 7,67, bir önceki yılın aynı ayına göre (yıllık) yüzde 107,53 artış gerçekleşmiştir” dedi. 

Hükümetin kamu emekçileri için 2024 yılının ilk 6 ayı için reva gördüğü yüzde 15’lik enflasyon farkının şimdiden yüzde 70’inin eridiğini belirten Avanas, geride sadece 8,30 puanlık artış kaldığı bilgisini paylaştı. Avanas, “Sendikamızın hesaplamalarına göre ise 2024 yılı ilk ayında emekçilerin enflasyonu yüzde 7,67 olmuş ve enflasyon farkı dikkate alınmadan yüzde 15’lik zamdan sadece 7,33 puan kalmıştır” diye kaydetti.

'Gıda enflasyonunda artış devam ediyor’

Avanas, “2024 yılı ocak ayında sendikamız BES tarafından açıklanan ‘Kamu Emekçilerinin Enflasyon Sepeti Araştırması’ sonuçlarına göre gıda enflasyonu yüzde 8,46 olmuştur. Mazot, gübre ve ilaç gibi girdi fiyatlarındaki fahiş artışlar bazı sebze ve meyve ürünlerinde mevsim gereği de artışların etkisiyle, uygulanan yanlış tarım politikası uygulamaları fiyat artışına neden olmuştur" şeklinde konuştu.

‘İktidarın TÜİK eliyle açıklamış olduğu sahte enflasyon farkını kabul etmiyoruz’

Avanas, şunları söyledi: "Bugün düne daha da yoksullaştığımız, yüksek enflasyon nedeniyle alım gücümüzün gün be gün eridiği bir süreçte hükümet ve yandaş sendikanın emekçilere ve kamu emeklilerine kurduğu tuzak daha da anlaşılmıştır. Eğer eşel-mobil uygulansaydı; bugün itibariyle en düşük memur maaşı BES-AR’a göre 35 bin 898 TL, TÜİK verilerine göre ise 32 bin 293 TL olacaktı. İktidarın devlet alacaklarına yapmış olduğu yeniden değerlendirme oranında maaş artışı yapılsaydı bile bugün 2024 yılında maaş artışlarımız en az enflasyon farkı hariç yüzde 58 oranında artması gerektiği halde toplu iş sözleşmesi ile kamu emekçilerine ve emeklilerine toplam yüzde 25’lik maaş artışı yapılması kabul edilemez. İktidarın TÜİK eliyle açıklamış olduğu sahte enflasyon farkını kabul etmiyoruz. Bir an önce grevli, toplu iş sözleşmeli sendika yasasının çıkarılmasını ve gerçek bir toplu iş sözleşmesi masasının kurulmasını talep ediyoruz.”

Editör: Ali Abbas Yılmaz