Özel Haber: Ali Abbas Yılmaz

Cumhurbaşkanlığı Kabine toplantısı sonrası 2023 Buğday taban fiyatı açıklandı. Ekmeklik buğdayda taban fiyatı 8 bin 250 TL, arpada ise 7 bin TL olarak açıklandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 6 Haziran Salı günkü yeni Cumhurbaşkanlığı Kabinesi toplantısının ardından, TMO alım fiyatı ekmeklik buğdayda ton başına 8 bin 250 lira, arpada ise 7 bin lira olduğunu açıkladı.

Erdoğan, taban fiyata ilişkin açıklamasını şöyle sürdürdü: “Bu fiyatlara ilave olarak bakanlığımız tarafından çifti kayıt sistemine kayıtlı tüm üreticilerimize buğday başında bin lira arpa için 500 lira verilecektir. Üreticilerimizin eline ekmeklik buğdayda 9 bin 250 lira arpa da ise 7 bin 500 lira geçecektir.”

Ekmeklik buğdayda taban fiyat 8 bin 250 TL olarak açıklanırken, makarnalık sert buğdayın taban fiyatı ise 9 bin TL olarak açıklandı.

Açıklanan Buğday taban fiyatının beklentilerini karşılanmadığını ifade eden çiftçiler ise artan girdi maliyetleri ve traktör, ekipman fiyatından dert yanıyor.

Diyarbakır’ın Yenişehir İlçesi Ziraat Odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu, açıklanan taban fiyatın yüzde 21 ila yüzde 24’te kaldığını ancak buna karşın traktör, ekipman ve girdi maliyetlerinin yüzde 150’ye dayandığını söyledi.

Buğdayın taban fiyatı yüzde 24 artarken, traktör ve ekipman fiyatları yüzde 150 zamlandı

Yeni taban fiyata ilişkin konuşan İskenderoğlu, “Yeni fiyatta buğdayda yüzde 24, arpada yüzde 21 fark verilmiş. Fakat girdi maliyetleri; gübre, tohum, ilaç, elektrik, traktör fiyatları, ekipmanlar ise bazı kalemlerde yüzde 150’yi aşmış durumda. Böyle bir tabloda açıklanan yeni taban fiyat memnun olmadığımız ve beklemediğimiz bir fiyattır. Biz sert buğdayı en az 12 bin 500 TL olarak bekliyorduk. Girdi maliyetlerinin bu kadar yükseldiği bir ortamda daha yüksek bir fiyat bekliyorduk, çünkü traktör fiyatları geçen yıla göre yüzde 150 artmış durumda. Geçen yıl 800 lira olan traktörün fiyatı bu yıl 2 milyon TL’yi aşmış durumda. Fiyatı 1 milyon olan bir traktörün fiyatı 2 buçuk milyona çıkmış. Geçen yıl fiyatı 15 bin TL olan ilaç makinesi şuan 40 bin TL’ye satılıyor. 35 bin TL fiyatı olan mibzerin şuanki fiyatı 90 bin TL. Geçen yıl tanesini 5 bin TL’ye aldığımız traktör lastiği şuan 12 bin 500 TL. Elektrik fiyatları zaten almış başını gitmiş. Çiftçinin girdi maliyetlerindeki bu zam oranları karşısında şaşkın durumdayız. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı taban fiyatı çiftçinin beklentilerini karşılamadı. Açıklanan taban fiyatı geçen yıla göre yüzde 21 ila 24 arasında bir artış sağlarken, girdi maliyetleri ve ekipman fiyatlarında yüzde 150’yi bulan zamlar söz konusu. Bu durumdan nasıl memnun olalım? Gelsinler hesap kitap yapalım” ifadelerini kullandı.

‘Ortalama bir rekolte bekliyoruz’

Bu sezon hububatta rekoltenin yüksek olacağı yönünde bir beklentilerinin olduğunu söyleyen İskenderoğlu, şunları belirtti: “2021-2022 yıllarında çiftçi şiddetli bir kuraklık yaşadı. Bu yıl ise önceki yılların ortalamasında bir rekolte bekliyoruz. Kuruda 400-450, suluda ise 600-700 arasında bir verim bekliyoruz.”

Editör: Ali Abbas Yılmaz