SUR AJANS- Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, 2025-2029 Stratejik Planının hazırlığına 17 ilçede halk, muhtarlar, sivil toplum örgütleri, belediye eş başkanları ve meclis üyeleri, kamu kurum ve kuruluşlarını dahil etmek amacıyla başlattığı çalışmalarını sürdürüyor. Merkez ilçelerin muhtarlarıyla yapılan toplantıların ardından bugün de Dicle, Hani ve Kocaköy ilçelerinin mahalle muhtarlarıyla bir araya gelindi. Kültür ve Kongre Merkezi’ndeki toplantıya Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Serra Bucak, Hani Belediyesi Eş Başkanı Besile Narin, Kocaköy Belediyesi Eş Başkanı Hanım Altındağ, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Reşat Bakan, büyükşehir ve DİSKİ Genel Müdürlüğü’nün ilgili daire başkanları ile çok sayıda mahalle muhtarı katıldı.
Muhtarlar: Dilekçelerimize yanıt alamadık
Toplantıda 5 yıllık Stratejik Plana ilişkin görüş ve önerilerini dile getiren muhtarlar, içme suyu, yol, kanalizasyon, park, çocuk spor alanları, kilitli parke taşı gibi taleplerine ilişkin dilekçelerine 8 yıllık kayyum sürecinde cevap alamadıklarını vurguladı.
Bucak: Kayyum gaspına karşı direniyoruz
Seçilmiş tüm belediye eş başkanlarıyla birlikte görevlerinin başında olduklarını kaydeden Bucak, bir yandan halka hizmeti ilerletecek, sekteye uğratmayacak her türlü çalışmayı yaptıklarını diğer yandan kayyum gaspına karşı meşru bir hak olarak direniş gösterdiklerini söyledi. Eş Başkan Bucak şöyle konuştu: “Kayyumlarla geçirdiğimiz 8 yılı beraber görmek önemli. Kayyumlar, tekçi, kendini, yandaşlarını var ederek büyüttü. Belediyenin kapılarını halka kapattı, halkı belediyenin yönetimlerinde söz sahibi yapmadı. Siz seçilmiş muhtarları kısmen müdahil etseler de bunun şekli kaldığını biliyoruz. İki aydır bu belediyenin içindeyiz, kayyumların yarattığı tahribatları, halkın olan bütçeyi nasıl harcadıklarını, detaylarını görüyoruz. Önümüzdeki günlerde bunlarla ilgili hukuki yollarla suç duyurusunda bulunacağız.”
‘İhale peşine düşen, hesap vermeyen anlayış’
Rant ve yolsuzluk gibi halkı yoksullaştıran sistemin, son 8 yılda bütün krizleri büyüttüğünü ve derinleştirdiğini kaydeden Bucak, kırsal bölgelerin temiz suya erişimi ve altyapı sorunlarının 8 yılda biriktiğini ve patlama noktasına geldiğini ifade etti. Bucak, şöyle konuşmasına şöyle devam etti:
“2016 yılından sonra yaptıkları tüm iş ve işlemlerin maalesef içeriği iyi değil, çok çabuk bozulan yollar var, çok çabuk arıza veren tesisatlar var. Bunun tek bir açıklaması var: Kimse yaptığı işin bu halka layık olması için çabalamamış, kimse yaptıkları sözleşmeler, ihaleler ve teminatların peşine düşmemiş, kimse denetlememiş; kimseye hesap vermemiş bu anlayış. Dolayısıyla hesap vermeyen, denetlenemeyen, şeffaf olmayan bir anlayışın karşısında bugün çok derinleşmiş sorunlarımız var. 8 yılda biriken bu sorunları, seçilmiş eş başkanlarımız ve sizlerin önerileri, analizleri ve ihtiyaç tespitleri, bize bir yol haritası gösterecektir.”
‘Birlik olmalıyız’
Yerel yönetimlerin katılımcılığı, söz söylemesi için her ilçenin duyarlılık göstermesi gerektiğini belirten Bucak, “Bu yereller bizim, seçim sandığından çıkan irade bizim. Bundan sonra halkımızın bir 5 yılının heba olmaması için, altyapı, su ve yol gibi daha başka sorunların yaşanmaması için, kayyum yönetimlerin yaşanmaması için, sizlerin desteği, duyarlılığı ve desteğiyle yerel yönetimlere sahip çıkılması gerekiyor. Hak, adalet, özgürlük, eşitlik ve hukuk temelinde birlik olunması lazım. Bu kadar çürümüşlük ortada iken, buna bir daha izin vermememiz lazım” dedi.