Diyarbakır Sağlık Platformu, 21 Şubat Dünya Anadil Günü kapsamında, “Anadilde sağlık hizmet hakkı” başlıklı basın açıklaması gerçekleştirdi. Selahattin Eyyubi Hastanesi’nin Başhakemliği önünde düzenlenene açıklamaya, Mezopotamya Dil ve Kültür Araştırma Derneği’nin (MED-DER) yanı sıra birçok sivil toplum örgütü temsilcisi katıldı. Açıklamada, "Tenduristiya bi zimanê zikmakî hilma jiyanê ye" pankartı açıldı.
Sadece Kürtçe yapılan açıklamayı Diyarbakır Tabipler Odası (ATO) Başkanı Elif Turan okudu.
‘Anadil de sağlık hakkı’
Çok dilli ve çok kültürlülüğün gelişmesi için UNESCO tarafından 21 Şubat’ın “Dünya Anadil Günü” olarak kabul edildiğini hatırlatan Turan, dilin sadece iletişim aracı olmadığını, dilin insan duygusunu, düşüncesini, kimliğini ve kültürünü yansıttığını belirtti.
Dilin sağlık hizmeti için önemli bir iletişim aracı olduğunun altını da çizen Turan, “Sağlıkta, hasta ile doktor arasında anadil iletişimi sağlıyor. Anadilde sağlık bir haktır. Eşit bir sağlık hakkı olabilmesi için anadilde hizmet verilmesi gerekirken, maalesef Türkiye’de her alanda olduğu gibi sağlık alanında da anadilde sağlığa erişim hakkı ayaklar altına alınıyor. Sağlıklı tedavi için hastanın kendini anadilinde ifade etmesi gerekir. Hasta ile sağlıkçı arasında giren ve tercümanlık görevi yapan üçüncü kişi olması halinde hasta mahremiyet nedeniyle kendini ifade edemiyor. Bu da daha büyük sorunlara neden oluyor. Bu sorunların çözülmesi için anadilde sağlık hizmeti verilmesi gerekir. Bunun önünde hiç engel ve bahane olamaz” şeklinde konuştu.
“Eşit şartlarda sağlık hizmetinin olabilmesi için hizmetin anadilde verilmesini savunuyoruz” ifadesini kullanan Turan, “21 Şubat Dünya Anadil Günü vesilesiyle anadil üzerindeki tüm engellerin kaldırılmasını ve herkesin kendi anadilinde hizmet almasını istiyoruz” dedi.