Diyarbakır’da Bağlar Belediyesi’nin hemen yan tarafında deprem nedeniyle afetzedeler için 53 çadır kuruldu. Bu sayı önceki gün 13’e düşürüldü. Bu alanda kalan afetzedeler ise Silvan Yolu üzerinde kurulan çadır kentte gitmeleri için zorlamaya tabi tutuluyor. Afetzedeler, bu nedenle 2 gündür kendilerine yemek verilmediğini söylüyor.
Maraş Elbistan ile Pazarcık merkezli 7.7 ve 7.6’lık depremden bölgedeki 11 il etkilendi. Bu illerden bir de Diyarbakır. 11 il ile aynı fay hattında bulunan ülkeleri etkileyen deprem nedeniyle Diyarbakır’da 409 kişi yaşamını yitirirken, 902 kişi ise yaralandı. Deprem nedeniyle binlerce bina da hasar aldı.
Deprem nedeniyle Diyarbakır Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile TMMOB Diyarbakır İnşaat Mühendisleri Odası tarafından oluşturulan heyet yapılarda hasar tespiti çalışmalarına başladı. 19 Şubat tarihli verilere göre yapılan hasar tespitine göre 1110 bina için acil yıkım raporu oluşturuldu. 1044 bina için de orta hasarlı raporu verildi. Yüzde 65’i tamamlanan hasar tespit çalışmaları devam ederken şuana kadar 20 bini aşkın konut oturulamaz durumda. TÜİK’in haneye düşen nüfus istatistiklerine göre kentte konut başına düşen kişi sayısı 4-5. Bu tablo ise 100 bini aşkın kişinin evsiz kaldığını gösteriyor.
Depremden etkilenenler için kentte ilk etapta 9 ayrı yerde çadır kent kuruldu. Ancak daha sonra bu çadır kentler birçoğu tek noktada birleştirildi. Silvan yolu üzeri Dicle Nehri kenarında oluşturulan çadır kentte bunlardan biri. Dicle Nehri kenarında kurulan çadır kentte ilişkin kentteki Sivil Toplum Kuruluşları tepki gösterdi. Tepkilere rağmen buradaki çadır kente dair herhangi bir adım atılmadı. Öyle ki kenttin diğer noktalarında daha önce AFAD tarafından kurulan çadırlar buraya naklettirilmeye çalışıyor.
Bu çadırlardan biri de 53 çadırın bulunduğu Bağlar Belediyesi’nin hemen yanındaki yeşil alanda kurulan çadır kent. Bağlar İlçesi’nde kurulan çadırlar Silvan Yolu üzerinde kurulan çadır kent alanına kaydırılmak isteniyor. İlk etapta 53 tane çadırın bulunduğu bu alanda şuan bu sayı 13. Çadır sayısındaki düşüşün nedenini burada kalan depremzedeler ile konuştuk.
“Biraz kalmak istiyoruz”
Konuştuğumuz afetzedelerden bir yurttaş depremin psikolojik durumunu henüz atlamadıklarını ve evlerinin hasarlı olduğunu ifade ediyor. Sözlerini biraz zaman diyerek sürdüren Abdulkadir adındaki depremzede, “Yemeği de şunu da bunu da bir kenara bırakmışız artık. Biz buradan gitmek istemiyoruz. Elektriğimizi kesmesinler, çadırımızı buradan kaldırmasınlar yeterlidir. Biraz kalmak istiyoruz. Hele bakalım önümüzdeki günlerde ne olacak” diyor.
“Bizi de göç ettirtmek istiyorlar”
İlk başlarda ihtiyaçlarının bir nebze karşılandığını aktaran Abdulkadir, şuan bulundukları alandan çıkmaları için önceki gün zabıta ekipleri tarafından uyarıldıklarını, “Afetzedelerin şuan en önemli ihtiyacı çadır ile elektriktir. Tamam bunu sağladılar. Ama şuan burada bir sıkıntı var. 53 tane çadır vardı bu alanda. Ama şuan on tane falan kalmış. Bizi de göç ettirtmek istiyorlar. Silvan Yolu üzerinde kurulan yere gidin diyorlar ve 2-3 gündür burada yemek vermeyi kesmişler. Buradaki mağdurlar yani bizler kendi imkanlarımızla yemek getirip burada yiyoruz. Örneğin kendim için söylüyorum. Benim kapıcılık yapıyorum ve apartmana bakmak zorundayım işim gereği. Çoluk çocuğum var. Ben nasıl her gün o kadar mesafeyi gidip geleyim” sözleriyle aktarıyor.
“Orası uzak sel, baraj ve taşkın tehlikesi var”
Bulundukları alandan çıkarılmak istenen depremzedelerle konuştuğumuzda ise yanımıza 65 yaşlarında bir yurttaş yaklaşıyor ve “ben de bir şeyler söylemek istiyorum” diyor. Mikrofonu kendisine uzatırken yüzde 93 engeli bir çocuğunun bulunduğunu söylüyor. Deprem nedeniyle daha güvenli bir yer bulamadıkları için yanına evle 2 depremzede çocuğunu yanına aldığını belirterek şunları söylüyor, “Yüzde 93 engelli bir çocuğum var ve onun engelli aylığını da kesmişler. Ben de emekliyim. İki tane evli çocuğum var. İkisinin de evleri ağır hasarlı ve benim yanımda kalıyorlar. Daha önce çadır istedik vermediler. Bize Silvan Yolu üzerindeki yeri gösterdiler. Ama biz oraya gitmek istemiyoruz. Hem uzak hem de baraj, sel ve taşkın tehlikesi var.”
“2 gündür bu çadırlarda kalanlara yemek verilmiyor”
Silvan Yolu üzerindeki çadır kente gitmeleri istenen başka bir depremzede olan Bayram Öner de 53’ten 13’e düşürülen çadır kent alanındaki yurttaşların kendi imkanlarıyla yiyecek temin ettikleri ifade ediyor. 2 gündür bu alandaki çadırlarda kalanlara yemek verilmediğini o da sözlerine ekliyor ve şöyle devam ediyor, “Depremin birinci gününden beri buradayız. Bizi buradan kaldırmak istiyorlar. Dün zabıtalar gelip bize söyledi ve bizi buradan kaldırmak istedi ama biz gitmek istemedik. Silvan Yolu üzerinde çadır kente gitmemizi istiyorlar. Ama oranın şartları biraz ağır. Bir yığılma var. Oraya gitmek istemediğimiz için bizim ihtiyaçlarımız da karşılanmıyor. İki gündür bu çadırlarda kalanlara yemek ve kahvaltı verilmiyor. Burası bizim için daha uygun. Bizi buradan kaldırmasınlar. Burada kalanların yemek, su ve elektrik ihtiyaçları karşılansın.”