SUR AJANS/ Diyarbakır merkezli 21 ilde yürütülen bir soruşturma kapsamında aralarında avukatların, gazetecilerin, sanatçıların, siyasetçilerin ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin bulunduğu 216 kişi hakkında 25 Nisan’da yakalama kararı verildi. Hakkında yakalama kararı verilen kişilerden 128’i gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar emniyetteki ifadelerinin ardından adliyeye sevk ediliyor.

Hakkında gözaltı kararı verilen 25 avukattan 17 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınan avukatlardan 2’si dün akşam adliyeye sevk edildi ve adli kontrol kararıyla serbest bırakıldı.

Türkiye Barolar Birliği (TBB) ve Diyarbakır Barosu, Diyarbakır, Mardin, Şırnak, Batman ve Urfa Barolarına kayıtlı olan ve halen gözaltına bulunan 15 meslektaşı için Diyarbakır Adliyesi önünde bir basın açıklaması yaptı.

Gözaltılar toplumda seçime yönelik kaygı oluşturdu

Açıklamada konuşan Diyarbakır Barosu Başkanı Nahit Eren, halen 15 meslektaşının gözaltında bulunduğunu aktardı. Gözaltılara dair Diyarbakır’da 97 Sivil Toplum Kuruluşu’nun imzasını taşıyan  “Demokratik ve Adil Bir Seçim Süreci İstiyoruz” başlıklı ortak açıklamaya atıfta bulunan Eren, gözaltıların yaklaşan seçimler nedeniyle toplumda kaygı yarattığına vurgu yaptı.

“İlk günden itibaren gerek barolar gerekse sivil toplum örgütlere bu operasyona tepkilerini dile getirmiş, gözaltı sürecinde meslektaşlarımıza yönelik hukuksuz adımları eleştirmiş ve kamuoyuyla paylaşmıştır. Bugün Diyarbakır Adliyesi önüne gelen baro başkanlarını, meslektaşlarımız ve TBB Başkanı’na teşekkür ederim.”

Soruşturmaya gömlek benzetmesi

Açıklamada söz verilen TBB Başkanı Erinç Sağkan da yürütülen soruşturmada CMK ile Avukatlık Kanunu’nun ihlal edildiğine dikkat çekti. “Soruşturma sürecinin hukuka uygun olarak yürütülmesi, Türkiye Barolar Birliği olarak en büyük beklentimizdir” diyen Sağkan şöyle devam etti:

 “Bir gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklerseniz, o gömleği doğru şekilde giyme şansınız yoktur. Soruşturma aşaması bir ceza davasının en önemli aşamasıdır. Ve soruşturmadaki yanlışlar, hukuka aykırı uygulamalar, bu soruşturmanın devamındaki kovuşturma sürecini de çok olumsuz şekilde etkiler.

“Bu yargılamalar hak ihlalleriyle tazminat dosyaları olarak geri döner”

Kısıtlılık kararı ya da avukata erişimin engellenmesi gibi kararlar, Ceza Muhakemesi Kanununca (CMK) alınabilecek kararlardır. Ancak CMK’da düzenlenmesi bunların sınırsız ve keyfi şekilde uygulanabileceği anlamını taşımaz. Eğer ki bu tür kararları uyguluyorsanız, soruşturma makamı olarak bu tedbirlere neden başvurduğunuz, bu tedbirler uygulanmazsa eğer soruşturmanın selametinin nasıl akamete uğrayacağını da gerekçeli olarak da göstermek zorundasınız. Yoksa bu tür tedbirlerin rutin olarak uygulanması temel olarak bu soruşturmaların adil olarak yürütülmemesi anlamını taşır. Bu aşamadan sonra atılacak hiçbir adımla da buradaki hukuksuzluğu telafi edemezsiniz ve bu yargılamalar hak ihlalleriyle tazminat dosyaları olarak geri döner.

“Hukuka aykırı elde edilen deliler yargılamada değerlendirmeye alınamaz”

Özellikle avukat meslektaşlarımızın avukatlık kanununda ve CMK’deki açık hükümlere rağmen, evlerinin baro temsilcileri olmaksızın tamamen hukuka aykırı bir işlemdir. Buradan elde edilen deliller, artık ne olursa olsun hukuka aykırı olarak elde edilmiş delillerdir ve bir yargılamanın esasına teşkil edilecek şekilde değerlendirmeye alınamaz.

“Tedbirler rutin bir uygulamaya konu edinemez”

Adli kontrol talebi uygulaması da tutuklama tedbirleri de CMK’da düzenlenen tedbirlerdir. Ancak bunların bir tedbir olduğu unutulmamalı. Başta tutuklama talebi olmak üzere en son uygulanması gereken tedbirler olduğu unutulmamalı. Adli kontrolün de aynı zamanda tutuklamanın yerine alternatif bir tedbir olarak neden uygulandığı açıkça yazılmalıdır. Yoksa bunlar rutin bir uygulamaya konu edinemez.”

8 avukat adliyeye sevk edilidi

Önceki akşam serbest bırakılan 2 avukatın yanı sıra Emniyette susma hakkını kullanan avukatlar Bünyamin Şeker, Berdan Acun, Halise Dakalı, Burhan Arta, Özüm Vurgun, Fırat, Kenan Anğay, Serhat Hezer adliyeye sevk edilirken, 4 avukatın ise emniyetteki işlemleri devam ediyor.

Editör: Ali Abbas Yılmaz