Yerel seçimlere yaklaşılırken havuz medyası yayın organlarının halk iradesi gasp edilerek belediyelere atanan kayyımlara olan ilgisi yeniden arttı. Kayyım yönetimindeki belediyelerde yaşanan ve yargı konusu olmuş rant ve yolsuzlukları bu güne dek görmezden gelen havuz medyası, politik talimatların yanı sıra abonelikler ve ticari ilişkilerle elde edilen maddi kaynaklar karşılığında kayyım güzellemeleri yapılan bir yayıncılık pratiği sergiledi. Bu siyasi-ekonomik çıkar ilişkisi etrafında manşetlere taşını proje ve çalışmaların büyük bir bölümü ise kâğıt üzerinde kaldı.

 Kağıt üstünde kalan bu projelerden biri, iki dönemdir kayyımlar tarafından yönetilen Amed Büyükşehir Belediyesi'nce hemen her yıl sözü verilip reklamı yapılan hafif raylı sistem projesi.

 İlk olarak 2011 yılında DBP'li belediye yönetimi tarafından hazırlanan proje hayata geçirilemeden belediyelere yönelik kayyım atamaları yapıldı. Kayyımlar tarafından sahiplenilip havuz medyası tarafından sürekli şişirilen, milyonlarca lira harcanan reklam kampanyaları ile şehrin dört bir yanındaki billboardlara afişleri asılan hafif raylı sistem projesine dair aradan geçen zamanda somut hiçbir adım atılmadı.

'Atilla ve ana akım şişirdi'

Büyükşehir Belediyesine 1 Kasım 2016’da atanan ilk kayyım olan Cumali Atilla, o dönem Başbakan olan Binali Yıldırım'ın onayı ile "Dağkapı-Hastane Raylı Sistem Hattı" projesinin 2016 Yılı Yatırım Programı'na alındığını açıkladı.

Dağkapı'dan başlayıp Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kadar uzanacak 14 kilometrelik proje için "Raylı sistem, kentin trafik sorununu önemli oranda rahatlatacak" diyen Atilla, ikinci etabın ise Diclekent Kavşağı'ndan 500 Evler istikametine kadar uzanacağını duyurdu.

Bu açıklama havuz medyasında "Başbakan Binali Yıldırım'ın onayı ile Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanlığının 'Dağkapı-Hastane Raylı Sistem Hattı' projesinin 2016 Yılı Yatırım Programı'na alınması Diyarbakırlıları sevindirdi" cümleleriyle manşetlere taşındı. Hatta hızını alamayan Sabah gazetesi, "Diyarbakır’da HDP’li belediyelerin 20 yıldır gerçekleştiremediği hafif raylı sistem projesini kayyumlar yapıyor" diyerek haberi duyurdu.

Kayyım yönetimi 17 Mayıs 2021 yılında ihaleye açtığı projeyi, 7 milyon 9965 bin TL bedelle Altaş Altyapı Uluslararası Mühendislik ve Müşavirlik Anonim Şirketi’ne verdi.

Kazma bile vurulmadı

Sözleşmenin imzalanmasının ardından gerek yapılan açıklamalarda gerekse de kentin farklı noktalarındaki billboardlar asılan afiş ve pankartlarla raylı sistemin 2023 yılında hizmete gireceği sözü verildi. Ancak 2024 yılına girilmesine rağmen henüz kazma bile vurulmamış raylı sistem projesi, duvarlara asılı reklam afişlerinde kaldı.

DTSO: 2017’den bu yana ödenek geliyor

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Başkanı Mehmet Kaya da dün projeye dair açıklama yaparak,  kentte hafif raylı sistemle ilgili 2017’den beri ödenek verildiğini belirterek, “2017’den beri hafif raylı sistemle ilgili, bakanlıktan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'ne ödenek geliyor. Yani kayyumdan sonra her yıl ödenek geliyor en son 2023 yılında 642 milyon ödenek geldi. Fakat bu gelen ödeneklerin hiçbiri bir proje bile yapılmadan maalesef geri gitti. Yani bu kenti öncelemezseniz, bu kentin seçtiği insanı bu kenti yönetmezse tabii ki bu tip büyük projeleri sadece bürokratlara bırakırsanız bu yaşanan durum ortaya çıkar” dedi.

Editör: Ali Abbas Yılmaz