Şerif Averin/ÖZEL HABER

14 Mayıs seçimleri öncesi Diyarbakır’ın Kulp ilçesinde 3 yurttaş sağlık engelleri nedeniyle seyyar sandık talebinde bulundu. İlçe seçim kurulu tarafından 2 yurttaşın talebi ‘sağlık raporunu ibraz etmediği’ gerekçesiyle reddedilirken, Turgut Özal Mahallesi’nde ikamet eden Hakine Akdeniz’in yüzde 89 engelli raporunu sunmasına rağmen talebi reddedildi.

İlçe Seçim Kurulu yüzde 89 engelini gösteren raporu olmasına rağmen Akdeniz’in talebini raporda “yatağa bağlı” olduğunun belirtilmediği gerekçe gösterilerek reddettiği ortaya çıktı.

Annesi için 28 Mart’ta seyyar sandık talebinde bulunan Mehmet Ali Akdeniz, “Başvuru formunu sağlık raporu ile birlikte ilçe seçim kuruluna teslim ettim. Başvuruya ilişkin talep formunu sağlık raporuyla birlikte teslim ettim. O esnada benden evraklarımı aldılar. Hiçbir bilgi vermediler bize. Ben seçim günü başka bir okulda görevliydim. Başvuru yaptığımı İlçe Seçim Kurulu’ndaki bir yetkiliye ‘anneme seyyar sandık götürdünüz mü?’ diye sorduğumda talebimin reddedildiğini söyledi ve ben bunu anneme sandık gitmesini beklediğim seçim günü öğreniyorum. Akrabaların yardımıyla annemi zorluklar içinde oy kullanmaya götürdük” dedi.

Talebin reddedilme gerekçesini bugün İlçe Seçim Kurulu’ndan alan Akdeniz, sitemini şöyle dile getirdi, “Bugün reddedilme gerekçesini öğrenebildim. Gerekçede bize raporda ‘yatağa bağlı’ diye yazılması gerektiğini söylüyorlar. Bunun yasada olduğu ve formun yanında verilmesi gerektiği iptal gerekçesinde yazılmış. İyi de yasayı bilen ve insanlara hizmet etmekle görevlendirilen siz değil misiniz? Diyelim ki öyle olsa bile başvurumuzu aldıklarında neden zahmet edip evraklarımıza bakmayıp eksiklikleri söylemiyorlar. Eksik evrakları neden kayıt altına alıyorsunuz? Yasada var ise gelen yurttaşlara bu durumu anlatmanız lazım. Yoksa yasaları sonradan mı öğreniyorsunuz?”

Akdeniz, önceki iptal gerekçesine almak için bugün gittiği İlçe Seçim Kurulu’na 28 Mayıs için seyyar sandık talebi için ne yapması gerektiğini de sorduğunu söylüyor ve kendisine “Cumhurbaşkanlığı seçiminde seyyar sandık talebi alınmayacak” yanıtının verildiğini aktarıyor.

Taleplerinin iptal gerekçesini alırken yine orada bulunan memurun “Bunu nereye götürürsen götür, mahkemeye ver ya da nereye verirsen ver” ifadelerini kullandığını iddia eden Akdeniz, “Hem bilgi vermiyorlar, hem işlerini yapmıyorlar hem de insanları azarlıyor ve rest çekiyorlar. Böyle bir şey olur mu?” ifadelerini kullandı.

Akdeniz’in Kulp İlçe Seçim Kurulu’na seyyar sandık talep formuyla birlikte verdiği sağlık raporunda, görme, kalp, işitme ile kronik hastalıklarının olduğu ve yüzde 89 engel oranının bulunduğu görülüyor.

Editör: Ali Abbas Yılmaz