Siirt’ten sonra Diyarbakır’a uğrayan DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, bünyesinde 84 sivil meslek örgütünü barındıran Diyarbakır Kent Koruma ve Dayanışma Platformu ile (DKKDP) DTSO bir araya geldi.

Basına kapalı toplantı öncesi kameralara açıklama yapan Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaya DKKDP’nin kuruluş amacına “Gelişmiş ülkelerde kent konseyi adı altındaki yapılar, sivil toplumun, derneklerin, iş camiasının ve halkın kent yönetimine katılması en önemli güç olarak ortaya çıkmaktadır. Gelişmiş ülkelerde bunları kullanmaktadırlar. Fakat kentimiz yaklaşık 7 yıldır kayyumlarla yönetildiği için öyle bir platform kurulmadığı gibi aynı zamanda da kent istişare kültüründen uzaklaşarak 1-2 yıllığına kente gelen yöneticiler tarafından istişaresiz yönetilmek zorunda bırakılması kent yaşamıyla ilgili birçok yanlışı da beraberinde getirmiştir. Bu nedenle Diyarbakır’da 90’na yakın sivil, emek ve meslek örgütüyle birlikte böyle bir platform kurduk. Kenti ilgilendiren tüm süreçlere dahil olmaya çalışıyoruz” sözleriyle açıkladı ve deprem döneminde platformun yaptığı çalışmaları aktardı.

Ardından konuşan Babacan da deprem döneminde yaşanan koordinasyonsuzluğa dikkat çekti ve deprem döneminde yerel yönetimler ilişkinin zayıf tutuldu ve sivil toplumla diyalog kurulmadığını hatırlattı. Afet ve kriz dönemlerinde gerekli olan istişare hamlesinin göz ardı edildiğini belirten Babacan, yerel ve sivil toplumla istişare hamlesini önemsediklerine vurgu yaparak, kayyum uygulamasının olduğu illerde deprem döneminde sivil, emek ve meslek örgütlerinin karşılaştıkları aksaklıkları bildiklerini dile getirdi.

Hem kendi parti programlarında hem de 6’lı masanın yani Millet İttifakı’nın ortak programlarında kayyum uygulamasının kalkması gerektiğini kaydettiklerini söyledi.14 Mayıs seçimlerinden sonra yapılacak anayasa değişikliğine de değinen Babacan, Avrupa Birliği’nin standartlarına göre partisi tarafından hazırlanan farklı başlıktaki eylem planlarını hayata geçireceklerini ifade etti.

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Babacan, seçim atmosferine gidilirken yapılan provakasyonlara karşı tedbirli davranılması gerektiği uyarısında bulunarak, seçim sürecine girilirken iktidar ile Erdoğan’ın kullandığı politika dilini eleştirdi.

Yurttaşlara ‘sandıklara gidin ve herkes sandığına sahip çıksın’ çağrısını yapan Babacan, Millet İttifakı olarak seçim günü ve seçim akşamı için ciddi bir çalışma yürüteceklerini söyledi. Seçim günü sandıkta görev alan ve müşahit olan kişilerin sandık tutanaklarını dijital ortama hızlı bir şekilde geçirmesi gerektiğinin altını çizdi.

Editör: Ali Abbas Yılmaz